Manisa'nın  Soma İlçesi'ndeki  maden ocağında yaşanan trafo patlamasıyla cehenneme dönen kömür ocağından canlı çıkan işçiler o dehşet anlarını anlattı.
Yaşadığı korkunç anları anlatan evli 1 çocuk babası Bayram Çakan, "Yarım saat duman içinde durduk. Bu arada bayılanlar, fenalaşanlar oldu. Kelime-i Şehadet getirenler vardı. Elbette umutsuzluğa kapıldığımız oldu, çünkü bir çıkış yolu olmazsa 2 dakika içinde öleceğimizi biliyorduk. Çıkmasaydık, orada kalacaktık. Sonra bir başka amir, yol gösterdi. Geldiğimiz yere döndük. Kimi düştü bayıldı, ben hızla dışarı çıktım. Çok şükür çocuğuma kavuştum" dedi.

"Gitmeyin dedim"

Manisa Soma'daki faciadan sağ kurtulan madenci Özcan Cüce, madende yaşadıklarını anlattı. Madenci Cüce 'Yanımdan 15-20 kişi gitti. Gitmeyin dedim bir tek ben kaldım. Hepsi orada kaldı' dedi. Sağ kurtulan işçilerden Özcan Cüce yaşadığı anları Habertürk'e anlattı. İşte madenci Cüce'nin yaşadığı o anlar: "Yangın vardı ondan dolayı oldu. Temiz havadayken olduğumuz bölgede 143 kişiydik. Aşağı yukarı 70-80 tanesi kaldı o bölgede. Diğer bölgeleri bilmiyoruz. Basınçlı havaları kestim onunla durdum 4 saat. Dua edip durduk. Yapacağınız başka bir şey yok çünkü. Amirler bizi yanlış yönlendirdiler hep. Havanın geldiği kısma yönlendirdiler. Havanın geldiği yönden girince komple kaldı arkadaşlar. İleri geri kaçanlar kaçtı, kaçmayanlar bir şekilde kurtuldular. Geriye dönüyorlar, geldikleri istimakete geri dönüyorlar, öyle kurtuldular. Tam terse gidenler kurtulamıyorlar. Ocaktan çıkıyorduk, havaya denk geldik. Ne ileri gidebildik ne geri. Yardımı nereden isteyeceksin? Kimden isteyeceksin? Telefonlar çekmiyor. Ortada biziz. İleri-geri. 800 kişi falan vardı madende. Herkes bölüm bölüm, ayrı ayrı. Bizim olduğumuz yerde erken çıkanlar hariç 143 kişi saydılar. Ben dolaştım, bant yanıyordu. Yangını söndürmediler. Biz tekrar geri döndük havalandırmaya geri döndük. Maske taktık, nefesimizi tuttuk. Havanın önüne attık kendimizi, havayı kestim. 15-20 kişi gittiler dedim ki, gitmeyin dumanın üzerine gidiyorsunuz dedim. Hepsi yanımdan geldiler geçtiler bir tek ben kaldım. Onların hepsi orada kaldı."

"Kimi bayılıyor, kimi Kelime-i Şehadet getiriyordu"

Manisa Soma'daki  maden faciasından sağ kurtulan Bayram Çakan, Habertürk'e konuştu. 9 yıldır madende çalışan Çakan, "Saat 15.00'te vardiya değişimi oluyordu. Benim de vardiyam bitmişti, çıkıyordum. O sırada vardiyası başlayacak arkadaşlar geldi. Saat 14.50'de amirlerden biri 'Duman var' diyerek bizi uyardı. Yukarı geçirmediler. Maske taktık, 45 dakika bekledik. Sonra duman olmayan bir yere geçtik. Oraya da duman gelmeye başlayınca arada sıkıştık. Yarım saat duman içinde durduk. Bu arada bayılanlar, fenalaşanlar oldu. Kelime-i Şehadet getirenler vardı. Elbette umutsuzluğa kapıldığımız oldu, çünkü bir çıkış yolu olmazsa 2 dakika içinde öleceğimizi biliyorduk. Çıkmasaydık, orada kalacaktık. Sonra bir başka amir, yol gösterdi. Geldiğimiz yere döndük. Kimi düştü bayıldı, ben hızla dışarı çıktım. Çok şükür çocuğuma kavuştum" dedi. 4 yaşında Emine Naz adlı bir kızı olan Çakan, "Herkesin tek isteği, yerin üstüne çıkmak, çocuklarına kavuşmaktı" diye konuştu.

"İmdat sesleri birbirine karıştı"

Sabah vardiyesi olan amiri Uğur Karabulut, patlamadan 15 dakika önce içeri girdiğini ve patlamanın hemen sonrasında kendi çabaları ile dışarı çıkmayı başardığını belirterek, "Bir anda her tarafı duman kapladı. Aşağıda bulunanların hiçbiri yukarıya çıkamadı. 'İmdat' sesleri birbirine karıştı. O anda oradan aldıklarımızı dışarı çıkardık, ama daha derinde olanları alamadık." dedi.

20 dakikayla kurtuldu

Vardiya değişim saati olduğu için vardiyası bittiği için ocaktan çıkan ve korkunç olaydan kurtulan 20 yaşındaki aden işçisi Hakan Arık, "1.5 yıldır bu ocakta çalışıyorum. Vardiyam bittiği için dışarı çıktım. Ben çıktıktan 20 dakika sonra bu olay oldu. Şans eseri kurtuldum. İşim bittiği için çıktım, görevimi yapmıştım" dedi.