TÜRKİYE'nin Cerablus operasyonunun en önemli ve en kritik sonucu Kürtler açısından oldu. Financial Times Türkiye destekli Cerablus harekatının ardından Kürtlerin Orta Doğu'daki karışıklıktan özerkliklerini artırarak çıkmasının artık zor olduğunu yazdı.
Kürtler'in durumuna ilişkin çarpıcı analiz Financial Times yazarı David Gardner tarafından kaleme alındı. Gardner'ın analize göre Kürtler'in bağımsız devlet hayalini PKK ve PYD'nin şanslarını çok fazla zorlamaları yok etti. Fırat'ın batısına geçmiş olmaları da süreci bitiren en önemli olaydı.
İKİ GELİŞME KÜRTLERİN KADERİNİ BELİRLEDİ
İşte Financial Times Gazetesi'nde çıkan David Gardner'in analiz yazısındaki flaş bölümler;
Kuzey Suriye'de çatışmalar devam ederken, Ağustos ayında yaşanan iki kritik gelişmeyi -Türkiye'nin doğrudan askeri müdahakesi ile Rusya - İran saflarının sıkılaşması- 5 yıldan fazla süredir devam eden savaşa nokta koyacak adımlar olarak yorumlamak zor. Ancak her iki gelişme de Suriye'deki Kürtlerin geleceğine yön verecek nitelikte.




Suriyeli Kürtler iki yıl önce Kobani kuşatmasını kırdıktan sonra IŞİD'e karşı önemli kazanımlar elde etmişti. Geçtiğimiz iki yıl, Kürtlerin pek alışık olmadığı kadar parlak geçmişti.
KÜRTLER KENDİLERİNE ÇOK GÜVENDİLER...
Suriye'deki iç savaş ortamı ve Irak'ın 2003 ABD işgalinden sonra fiilen parçalanması Kürtlerin bir gün kendi devletlerini kurabilme hayallerini canlandırdı.
Belki de kendilerine fazla güvendikleri için şimdi bu şans ellerinden kayıp gidiyor.
TÜRKİYE - RUSYA UÇAK KRİZİ KÜRTLER'E YARADI AMA...
Türkiye'nin geçen yıl Kasım ayında bir Rus jetini düşürmesinin ardından, PYD Moskova'yı geçici bir hami olarak yanına aldı. Ancak bu hamilik dönemi, sadece Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in eski dostu Erdoğan'ı cezalandırma çabasının süresi kadardı.
Suriye'deki çatışma şekil değiştirirken PKK ve PYD yine şansını fazla zorlamış gibi görünüyor.

FIRAT'IN BATISINA GEÇMELERİ SONLARI OLDU
"Suriye'deki Kürt militanlar Fırat Nehri'nin batısına savaşçı göndererek Türkiye'yi provoke etti. Bir yandan IŞİD'e karşı savaşıyorlardı anca öbür yandan amaçları kuzey Suriye'deki kantonları birleştirmekti.
"O sırada Putin ve Erdoğan da barıştılar. Daha sonra ABD'nin de desteklediği Cerablus harekâtı başlatıldı ve Washington Suriye'deki Kürt müttefiklerine Fırat'ın doğusuna çekilmelerini söyledi.
RUSYA VE ABD PYD'NİN ARKASINDAN ÇEKİLDİ
Bu yaşananların hiçbirisi, Kürtlerin bölgedeki karmaşadan bağımsızlık ya da özerklikle çıkmasını sağlamaz. Rusya PYD'nin arkasından çekildi. Washington ise Türkiye'nin yanında duracağı yönünde sinyaller gönderiyor.
Her ne kadar tüm bu gelişmelerin geçici olma ihtimali olsa da, Kürtlerin bağımsız bir devlet hayalleri için şanstan fazlasına ihtiyacı var.