Bolu'nun Seben ilçesine bağlı Güneyce köyünde yaşayanlar, sürülerine saldıran kurtlara engel olmak için ellerinde silahlarla her akşam nöbet tutuyor.
İlçeye yaklaşık 20 kilometre uzaklıktaki Güneyce köyündeki koyun sürülerine saldıran kurtlar, 15 koyunu telef etti.
Hayvanlarını kaybeden ve kurtların yeniden saldırmasından endişe duyan sürü sahipleri ise çareyi "kurt nöbeti" tutmakta buldu.
Vatandaşlardan Fahrettin Ertem (76), AA muhabirine yaptığı açıklamada, yakın zamanda, sürüsündeki 130 koyuna 5 kurdun saldırdığını, köpekleri sayesinde hayvanlarının zarar görmediğini söyledi.
Ertem, kurt saldırısının koyunlarını otlattıktan sonra akşam köye gelirken gerçekleştiğini belirterek "Bölgede sürekli 5 kurt görüyoruz. Benim köpeklerim bunları sürüden uzaklaştırıyor ama diğer sürülerde telefler oldu." diye konuştu.
Sürüsündeki yaklaşık 120 koyuna bakan çobanı elinde tüfeğiyle bekleyen 30 yaşındaki Mustafa Piroğlu ise her akşam araziye çıkarak hayvanlarını karşıladıklarını dile getirdi.
Koyunların akşam saatlerinde kurtların saldırısına maruz kaldığını ifade eden Piroğlu, "Bu saldırılara tek çoban karşılık veremiyor. Canavarların sürekli saldırısına maruz kalıyoruz. Görebildiğimiz 5 tane canavar var. Hayvanlarımıza saldırdı. Bizim 5 hayvanımızı telef etti. 2 tanesini ellerinden aldık. Toplam 7 tane koyunumuz zarar gördü. Hayvanları köye geçirmek için her akşam bekliyoruz." dedi.
Piroğlu, kurtların telef ettiği koyunlardan yaklaşık 7 bin lira zarar ettiklerini dile getirerek kurtların saldırısını önlemek ve zararlarını daha fazla arttırmamak için av tüfekleri ile koyunlarını beklediklerini aktardı.
Kurtları vurmak istemediklerini ama bu saldırılara da daha fazla dayanamayacaklarını anlatan Piroğlu, şöyle konuştu:
"Bu hayvanları vurmak istemiyoruz. Yetkililerden bu konuda destek bekliyoruz. Yetkililer bu işe el atarsa iyi olur. Biz de bu şekilde kurtulmuş oluruz. Silahlarla birlikte bekliyoruz. Silahları vurma amaçlı taşımıyoruz. Koyunlara yaklaşınca korkutmak amaçlı havaya ateş ediyoruz. Kendimizi ve hayvanlarımızı bu şekilde koruyoruz."
Piroğlu, köyde ortalama yüzer koyundan oluşan 6 sürü olduğunu ve her gün kurt saldırısı tehdidi yaşadıklarını da kaydetti.