15 Temmuz darbe girişiminin ardından Genelkurmay Başkanlığı Adli Müşavirliği’ne atanan Tuğgeneral Dinçer Ural, FETÖ’ye yönelik soruşturma kapsamında Genelkurmay Karargahı’ndaki odasında gözaltına alındı. Ural’ın, Fetullah Gülen’in yargılanacağı çatı davasında örgütün para kasası ve gayrimeşru işler irtibat görevlisi olan Özbek kod adlı Dilaver Azim’le telefon trafiği olduğu, eşinin Bank Asya’ya 9 bin 500 TL yatırdığı, oğlunun FETÖ bağlantılı şirkette çalıştığı, kızkardeşinin ise 2010 KPSS soruşturmasında şüpheli olduğu ortaya çıktı. Ural, eski adli müşavir Hayrettin Kaldırımcı’nın tutuklanmasından sonra YAŞ’ta generalliğe terfi ettirilmiş ve adli müşavirliğe atanmıştı. Soruşturmada Ural’ın da gözaltına alınması, eski Genelkurmay Adli Müşaviri emekli Tuğgeneral Hıfzı Çubuklu’nun Ergenekon kapsamında tutuklanmasından bu yana Gülen örgütünün adli müşavirliği hiç boş bırakmadığını da açığa çıkardı. Çubuklu’dan sonra gelen adli müşavirler Muharrem Köse, Oğuz Akkuş ve Hayrettin Kaldırımcı da tutuklanmıştı.

KOM Daire Başkanlığı’nda gözaltında tutulan Ural’ın ifade işlemlerinin devam ettiği öğrenildi.

‘Para kasası’ ile temas

Ural’ın, Fetullah Gülen’in bir numaralı sanık olduğu FETÖ’nün çatı iddianamesinde örgütün para kasası ve gayri meşru işler irtibat görevlisi olarak ismi geçen Özbek kod adlı Dilaver Azim’le 2011, 2012, 2013, 2014, 2015 yıllarında telefon bağlantısı olduğu tespit edildi. İddiaya göre Ural ile Azim arasında bu yıllar arasında çok sayıda mesaj gönderildi. Ural’ın eşinin, el konulması sürecinde Bank Asya’ya 9 bin 500 TL yatırdığı da tespit edildi. Gülen, Bank Asya’ya el konulması sürecinde bankaya para yatırılması talimatı vermişti. 

Ural’ın kız kardeşinin de soru ve cevapları FETÖ mensuplarına verilen 2010 KPSS’ye girdiği ve bu soruşturma kapsamında şüpheliler arasında olduğu anlaşıldı. Ural’ın oğlunun ise geçtiğimiz günlerde FETÖ’nün finans ayağı kapsamında arama yapılan Genpa isimli şirkette çalıştığı ortaya çıktı.



4’üncü adli müşavir

Jandarma Genel Komutanlığı Askeri Mahkemesi’nde görevli Hâkim Ural, eski Cumhurbaşkanı Abdullah Gül döneminde 1. Ordu Komutanlığı Askeri Savcılığı’na atanmıştı. Ural, 28 Temmuz’daki Yüksek Askeri Şura’da (YAŞ) tuğgeneral rütbesine terfi etmiş, eski Adli Müşavir Hayrettin Kaldırımcı’nın 15 Temmuz darbe girişimi soruşturmasında tutuklanmasından sonra Genelkurmay Adli Müşavirliği’ne atanmıştı. Kaldırımcı’dan önceki adli müşavirler Oğuz Akkuş ve Muharrem Köse’de aynı darbe girişimi soruşturması kapsamında tutuklanmışlardı. Ural’ın FETÖ soruşturmasından gözaltına alınması, Gülen örgütünün Genelkurmay Adli Müşavirliği’ni hiç boş bırakmadığını da ortaya çıkardı. Genelkurmay Adli Müşavirliği’ndeki cemaat örgütlenmesinin, emekli Tuğgeneral Hıfzı Çubuklu’nun Ergenekon kapsamında 2011 yılında tutuklanması üzerine hız kazandığını da ortaya koydu.