KOBANE'de IŞİD'in bayrağının indiği tepeye YPG kendi bayrağını dikerken, gelen son dakika haberlere göre ABD'de bugüne kadar ki en ağır saldırıyı gerçekleştirdi işte Kobane'de son durum.

kobane-bayrak-indi-ypg-bayrak-çekti-patlama.jpg
Kobani'deki son dakika çatışmalarının kritik noktalarından biri olan Til Şeir Tepesi'ne Kürt grupların bayrağı dikildi.

KÜRTLER GERİ ALDI

Kobani'de terör örgütü IŞİD ile çatışan silahlı Kürt gruplar, ilçenin batı kesimindeki Til Şeir Tepesi'ne bayrak astı.

Kürt gruplar, Kobani'ye yaklaşık 4 kilometre mesafedeki Til Şeir Tepesi'nin kontrolünü ele geçirdi. Silahlı grupların, ilçeye hakim tepeye 2 bayrak diktiği görüldü. Söz konusu bölgeye daha önce IŞİD kendi bayrağını asmıştı. Tepedeki bayraklar, Suruç ilçesine bağlı Yumurtalık Mahallesi'nden de görülüyor. Güvenlik güçlerinin sınır hattındaki önlemleri devam ediyor.

kobane-tepesine-ypg-bayraği.jpg

IŞİD bayrağının indirildiği o tepeye bu kez YPG bayrağını çekti. 

EN BÜYÜK OPERASYON


ABD Savunma Bakanlığı Pentagon, Kobani'yi kuşatan IŞİD güçlerine şimdiye şimdiye kadarki en büyük hava operasyonunun düzenlendiğini açıkladı.

Amerikan Merkez Kuvvetler Komutanlığı (CENTCOM) da Kobani çevresindeki IŞİD hedeflerinin son 24 saatte 21 kez vurulduğunu duyurdu. 

SALDIRIYLA IŞİD DURDU

CENTCOM'un açıklamasında koalisyon güçlerinin gerçekleştirdiği hava saldırılarının IŞİD'in Kobani çevresindeki ilerleyişini yavaşlattığını ancak sahadaki durumun 'değişken' olduğu belirtildi. CENTCOM, IŞİD güçlerinin alan kazanmaya çalıştığını buna karşılık Kürt güçlerinin mevzilerini tutmaya devam ettiğini vurguladı.

CENTCOM'un 21 hava operasyonunun ayrıntıları şu şekilde:

  • Kobani çevresindeki 21 hava saldırısı sonucu IŞİD'e ait iki muharebeye hazırlanma alanı imha edildi, bir diğeri zarar gördü;
  • IŞİD'in elindeki bir bina imha edildi, diğer iki bina zarar gördü;
  • IŞİD'in elindeki üç kamp zarar gördü; bir kamyon, bir silahlı araç ve bir araç yok edildi.
  • Hava saldırıları ayrıca IŞİD'e ait 7 muharebeye hazırlık alanını, iki havan mevzisini, üç binayı ve bir mühimmat deposunu hedef aldı. İlk belirlemelere göre bu saldırılar başarılı bir şekilde hedeflerini buldu.

kobani-hava-saldirisi-yeni-kobane-fotoğrafi.20141015081620.jpgBeyaz Saray da Kobani'yle ilgili bir açıklama yaptı. Obama Yönetimi, kara gücünün olmayışının 'kuşatma altındaki Kobani'de hava saldırılarının gücünü sınırladığınıvurguladı. IŞİD BAYRAĞI GÖRÜNMÜYOR


Kobani'deki çatışmalar aralıksız sürerken ve IŞİD'in zaman zaman merkezi yerlere roket ve havan mermileriyle vurduğu haber veriliyor.


Kobani'nin doğusundaki Kaniyê Kurda tepesine asılan IŞİD bayrağı, dün öğlen saatlerinden beri görünmüyor.


işid-bayrak-kobane.20141015081558.jpg

IŞİD dün Til Şeir köyünü kaybetmiş ve geri çekilmek zorunda kalmıştı. Tepedeki bayrağı da haftalar sonra inmişti.


ERBİL KOBANİ ZİRVESİ


Kobani kritik savaşını sürdürürken PYD lideri Salih Müslim, Erbil'de yapılan Kobani ve IŞİD zirvesine katıldı. Kürt grupların katılımıyla yapılan zirve öncesi konuşan Salih Müslim “Sadece Rojava’da değil her yerde Kürtler arasında yardımlaşma ve birlik olmalıdır, bu bir zorunluluktur” dedi.


Toplantıda, durumların genel çerçevede ele alındığını söyleyen Müslim, bugün ve sonraki günkü oturumlarda diğer birçok konunun enine boyuna ele alınıp tartışılacağını söyledi.


PYD LİDERİ SALİH MÜSLİM : IŞİD KÜRTLERE KARŞI KURULDU


IŞİD ile ilgili de konuşan Müslim, “Belki de IŞİD sırf Kürtler’e karşı kuruldu, zira her yerde Kürtler’e saldırıyorlar. Kürtleri kafir olarak görüyorlar” dedi.


Türkiye tarafından alınacak tek yanlı kararlara karşı olduklarını belirten Salih Müslim, “Eğer bir girişim olacaksa bu Birleşmiş Milletler öncülüğünde olmalı. Bu durumda saygı duyarız” diye belirtti.




ABD'DEN İNCİRLİK İZAHIjen-psaki.jpg

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Jen Psaki, “Açıkçası, eğitim ve ekipman programına ev sahipliği, belirli tesisleri gerekli kılıyor ama hangisi, nasıl ve nerede olduğu şu anda devam eden görüşmelerin bir parçası" dedi.





OBAMA'NIN IŞİD AÇIKLAMASI


Kobani'de IŞİD ile savaş sürerken gözler ABD Başkanı Barack Obama'nın açıklamalarına döndü. ABD Başkanı Barack Obama, Washington'daki Joint Base Andrews Askeri Üssü'nde IŞİD'e karşı koalisyona destek veren yaklaşık 20 ülkenin savunma bakanları ve genelkurmay başkanlarına hitap etti.


obama-işid-zirvesi.jpg

ABD Başkanı, IŞİD'le mücadelenin 'uzun soluklu bir misyon' olabileceği ihtimaline dikkat çekerken bu süreçte 'başarının yanısıra aksamaların da olabileceğine' dikkat çekti. Obama, amaçlarının 'IŞİD'i yok etmek ve bir daha bölgeyi tehdit edemeyecek hale getirmek olduğunu' söyledi.