KOBANİ'den gelen son dakika habere göre bir ilk yaşandı, ilk kez IŞİD'in elinden bir bölge geri alındı. ABD ise sabah erken saatte Kobane'de bombardımana başladı. 
kobani-hava-saldirisi-yeni-kobane-fotoğrafi.jpg

10.50 - IŞİD'E İKİNCİ ŞOK! BAYRAĞI İNDİ

Kobani'de IŞİD'e bir şok daha yaşatıldı. Kürt haber ajanslarının geçtiği bilgilere göre doğu cephesinde bulunan Kaniye Kurda'da IŞİD geri püskürtüldü. IŞİD'in tepeye dikteği bayrak indirildi. 

 10.00 - KOBANİ SON DAKİKA   

Kobani'de YPG ilk kez net bir başarı elde etti, bir köye IŞİD militanlarından geri alındı. ANHA isimli Kürt sitesinin haberine göre YPG, Tıl Şeir köyünden IŞİD'i çıkarttı. Kobani savaşında ilk kez bir köy IŞİD'in elinden alındı. 

   KARATEPE SALDIRISI : 70 ÖLÜ  

Dün Kobani'nin merkezine düzenlenen kanlı saldırılar sonrası kötü haber Diyala'ya bağlı Karatepe'den geldi. Rudaw sitesinin haberine göre Diyala'ya bağlı Karatepe'deki kanlı saldırıda 70 Kürt hayatını kaybetti. 

Bomba yüklü araçlarla düzenlenen intihar saldırısı Karatepe Belediyesi ve Karatepe Emniyet Müdürlüğü ile Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) binasına yapıldı. 

ULUSAL YAS İLAN EDİLDİ

Kürdistan Bölgesi Hükümeti, Karatepe’deki bombalı saldırıda hayatını kaybedenler için ulusal yas ilan etti.

Kürdistan Bölgesi Bakanlar Kurulu’nun yaptığı açıklamada, “Karatepe’de düzenlenen insanlık dışı terör saldırısı, çok sayıda şehit ve yaralı vermemize sebep oldu. Bakanlar Kurulu olarak şehit ailelerine başsağlığı, yaralılarımıza da acil şifalar diliyoruz” denildi.

Kürdistan Bölgesi Hükümeti’nin, teröre karşı savaşından dolayı peşmerge ve asayiş güçlerine teşekkür ettiği açıklamada, bugün için ulusal yas ilan edildiği duyuruldu.



   KOBANİ İÇİN KRİTİK BULUŞMA   

Suriye'de örgütlü Kürt siyasi partilerin temsilcileri, bugün Irak Kürdistan Bölgesi’nin başkenti Erbil’de, Mesud Barzani ile toplantı yapacak.
Barzani'nin çağrısı üzerine yapılan toplantıya PYD lideri Salih Müslim'in yanı sıra Suriye Kürt Ulusal Kongresi yöneticileri katılıyor. 

Toplantının gündeminde IŞİD saldırısı altındaki Kobani bölgesi, ortak silahlı güç oluşturulması ve oluşumlar arasındaki sorunların giderilmesi bulunuyor.

PYD İLE BOZUŞMUŞLARDI

Barzani başkanlığında Erbil’de 11 Temmuz 2012’de bir araya gelen PYD ve 15 Kürt partisi, “Hewlêr Mutabakatı”nı imzalamıştı. Bu toplantıda Suriye Kürt Ulusal Konseyi oluşturulmuştu.

Konsey, 24 Temmuz’da tüm örgüt temsilcilerinin içinde yer aldığı “Kürt Yüksek Konseyi”ni kurdu ve bölgeyi bu konseyin yönetmesi kararı alındı. Ancak PYD sonradan bu mutabakatı bozarak tek başına hareket etmeye başladı.

Yeniden başlayan görüşmelerde PYD, ihlâl ettiği anlaşmaya yeniden bağlılık bildirdi. Ayrıca Kürt Yüksek Konseyi’nin Cenevre’deki görüşmelerde Kürtler’i temsil etmesi kararlaştırıldı.

IŞİD’in Kobani saldırmakla başlattığı savaş, yarın bir ayını dolduruyor.




26 IŞİD MİLİTANI ÖLDÜRÜLDÜ

Kobani'de ise kanlı çatışmalar hız kesmeden sürüyor. Muhalif Rakka Devrimcileri'nin yaptığı açıklamaya göre, IŞİD ile bazı Kürt gruplar arasındaki çatışmalar Kobani'nin doğu kesiminde devam ediyor. Çatışmalar sırasında ilçeye sızmaya çalışan 26 IŞİD üyesi öldürüldüğü bildirildi.

kobani-ypg-işid-militanlarini-öldürdü.20141014093521.jpg
KOBANİ'DEKİ İNTİHAR SALDIRISININ FAİLİ KİM ÇIKTI?

Kobani merkezine yönelik arka arkaya düzenlenen intihar saldırılarından birinin faili belli oldu. YPG Sözcüsü Polat Can, bugün Kobani’de IŞİD’in düzenlediği intihar saldırısının failinin bir Kürt olduğunu bildirdi.

Kobani’nin kuzeydoğusunda bomba yüklü otomobille düzenlenen intihar saldırısının Güney Kürdistan’ın Halepçe kenti nüfusuna kayıtlı Ekrem Halid tarafından yapıldığı belirtildi.

Kobani’den bilgi veren Kürt yetkililerden İdris Nehsan ise patlamada iki Kürt savaşçısının yaralandığını söyledi.

İNTİHAR SALDIRISI SANİYE SANİYE KAYDEDİLDİ

IŞİD dün Kobani'nin merkezine de intihar saldırıları düzenledi. Saldırılarda YPG hedefleri vurulmak istendi. İşte o görüntüler;

IŞİD'DEN KOBANİ'YE DESTEK GÜCÜ

IŞİD ise Kobani’ye güneyden destek gücü gönderdi. Bölgedeki çatışmalar intihar saldırısının ardından daha da yoğunlaştı.

Londra merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi'nin 10 Ekim'de yaptığı açıklamaya göre Kobani'de şimdiye kadar 226 YPG üyesi ile 334 IŞİD üyesi öldü.

MÜRŞİTPINAR'DA SON DURUM

IŞİD özellikle Mürşitpınar sınır geçişini ele geçirmek için yoğun bir şekilde saldırılarını sürdürüyor. Kobani'nin batısını tamamen kontrol altında tutan YPG ise bölgeyi savunuyor. Kasabanın doğusundaki Türkiye sınırına sıfır noktasındaki sanayi bölgesi ile 48. cadde bölgesinde çatışmalar sürüyor. Kasabanın güneyinde de çatışmalar var.

kobane-intihar-saldirisi-kobani-halki.jpg

Çatışmalar Pazartesi günü Kobani’nin özellikle doğu, güney ve merkezinin 3 kilometre batısında yoğunlaştı. İki taraf da kaydadeğer bir ilerleme sağlayamadı.

HAVA BOMBARDIMANLARI

ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı (CENTCOM), Amerikan ordusu ve koalisyon güçlerinin, terör örgütü IŞİD’in Suriye’deki hedeflerine 8 yeni hava saldırısı daha düzenlediğini açıkladı.

kobani-bombalandi.jpg

CENTCOM tarafından yapılan açıklamada, ABD ordusu ve ortak ulusların güçlerinin dün ve bugün IŞİD’in Suriye’deki hedeflerine, bombardıman ve savaş uçaklarıyla yeni hava saldırıları gerçekleştirdiği belirtildi.

Suriye’de IŞİD ile Kürt güçler arasında şiddetli çatışmaların yaşandığı Kobani (Ayn el-Arap) kentinin güneybatısına düzenlenen 4 saldırıda IŞİD’in bir küçük ve bir büyük ünitesi hedef alındı, örgütün bir konaklama alanına hasar verildi ve ağır makinalı tüfek kullanılan bir mevzisi imha edildi.

Kentin kuzeydoğusundaki 3 saldırıda ise IŞİD’in küçük bir ünitesi vurulurken, örgütün üç binası ve bir konaklama yeri yıkıldı, iki binası hasara uğratıldı.

Rakka’nın kuzeybatısındaki saldırıda da örgütün bir karargahı vuruldu. Açıklamada, saldırılara Suudi Arabistan’ın da destek verdiği kaydedildi.İNGİLİZ ZENGİNDEN TÜRKÇE KOBANE ÇAĞRISI


İngiltere’nin ve dünyanın en güçlü şirketlerinden Virgin şirketler zincirinin kurucusu ve yönetim kurulu başkanı Richard Branson, Kobani için acil yardım çağrısı yaptı. 

‘Kobanê’deki vahim durum, uzlaşma için bir fırsat’ başlıklı yazıda Türkiye’ye çağrı yapan Branson, “bu tarihi bir fırsat Türkiye için. Türkiye Kobanê’ye yardım ederek Kürtler uzlaşma ve barışı sağlayabilir” dedi.
richard-branson.jpg
Branson yazısında şunları belirtti: “Türkiye, Kürtleri düşman olarak görmemeli. Kürtlere, Kobanê üzerinden onur ve saygı çerçevesinde yaklaşılmalıdır. Eğer Türkiye bu konuda gerekli desteği verirse, Kürtlerle yeni ve aydınlık bir başlangıç yapabilir. Ama Türk devleti bunu yapmazsa sonuçları maalesef ağır ve derin olabilir.’’