KOBANİ'de beklenen kıyamet koptu, IŞİD kent merkezine saldırınca PKK'nın Suriye'deki kolu YPG ile büyük savaş başladı. IŞİD, Suriye'nin Türkiye sınırındaki Kürt kenti Kobani'ye kuşatma başladığından bu yana en büyük saldırıyı düzenliyor. Kentten yükselen dumanlar Türkiye'den de görülüyor.

İşte gün boyunca Kobani kuşatmasındaki tüm gelişmeler:

ABD'DEN KRİTİK BOMBARDIMAN

Kobani'yi kuşatan IŞİD mevzilerine dönük hava saldırısı düzenleyen koalisyon güçleri 4 ayrı bombardıman gerçekleştirdi. Saat 21:00 sonrasında yapılan bombardımanda IŞİD'in gün boyu Kobani'ye top atışı yapan mevzilerinin de vurulduğu iddia edildi.

YPG KOBANİ MERKEZİ DE ASKERİ BÖLGE İLAN ETTİ

Kürt güçler IŞİD'le gerçekleştirmeye hazırlandığı sokak savaşları için sivillerin bölgeyi boşaltmasını istedi.

Askeri kaynaklardan alınan bilgiye göre, kenti ele geçirmeye çalışan IŞİD militanlarıyla Kürt güçler arasında şiddetli çatışmalar yaşanırken sabah saatlerinden itibaren bölgeye yaklaşık 30 top mermisi düştü.

IŞİD militanlarının, ABD öncülüğündeki uluslararası koalisyonun kentteki bazı hedeflere yönelik saldırısı nedeniyle kent merkezini ele geçirme amacına ulaşamadığı belirtildi

Kobani'de IŞİD militanları ve PYD güçleri arasında şiddetli bir sokak savaşı başladı. Bugün 19. gününe giren savaşta Kobani için kritik bir gün. Kentin dış mahallelerini ele geçiren IŞİD kent merkezi için büyük saldırıyı başlattı. IŞİD ağır silahlarla saldırıyor.

BAYRAM İÇİN ATEŞKES ÇAĞRISI 

Günlerdir süren çatışmaların arife günü de devam ettiği Kobani'de, yarın kutlanacak Kurban Bayramı için taraflara Suriye'deki kanaat önderleri ve aşiret reislerinin ateşkes çağrısı yaptığı iddia edildi. 

Ancak daha önce “Bayrama kadar Kobani’yi ele geçirme” iddiasında bulunan IŞİD’in olası bir ateşkes çağrısına karşılık vermediği de öne sürüldü.

YPG: KOBANİ DÜŞMEYECEK

YPG Genel Komutanlığı, IŞİD'in Kobanê kentine girdiği yönündeki bilgilerin doğru olmadığını belirterek, "Bazı çevrelerin bu hayali gerçekleşmeyecek" dedi. YPG, "DAİŞ'in yok oluşu ve yenilgisi Kobanê'de başlayacak.  Kobanê'nin her sokağı ve evi DAİŞ'e mezar olacak" diye ekledi. 

YPG Komutanlığı Kobanê'deki çatışmalara ilişkin yaptığı açıklamada, IŞİD'in 15 Eylül'de Kobanê'yi işgal etmek için başlattığı saldırıların devam ettiğini belirterek, "Çete grupları Kobanê'nin her üç cephesinde ağır silahlarla saldırarak ilerlemek istiyorlar" dedi.

Açıklamada, "Biz YPG olarak, nasıl ki üç yıldır Rojava'da, Efrin'den Cezaa'ya kadar halkları ve değerleri koruduysak, şimdi de imkanlarımız ve şartlar ne olursa olsun, tarihi sorumluluklarımızı yerine getireceğiz" denildi.

17.05

EN BÜYÜK SALDIRI

IŞİD, Kobani'ye kuşatma başladığından bu yana en büyük saldırıyı düzenliyor. Kentten yükselen dumanlar Türkiye'den de görülüyor. 

kobani<a class='labels' style='color:#4d4e53' href='/search_tag.php?tags=ışid'> ışid </a>saldırısı altında.jpg 




16.15

30 YPG'Lİ GEÇTİ İDDİASI

Al Jazeera'nın iddiasına göre, 3'ü kadın 30 kişilik bir grup, Türkiye'den Kobani'ye kaçak yollardan geçiş yaptı. YPG destekçisi oldukları iddia edilen grubun YPG'nin kontrolündeki bölgeye geçtikleri ileri sürüldü. 




14.50 

KOBANİ'Nİ DOĞUSUNDA ÇATIŞMALAR YOĞUNLAŞTI

Kobani'deki çatışmalar şehir merkezinde yoğunlaşıyor. IŞİD'in kent merkezine yönelik bombardımanını sürdürüyor. Kentin doğu girişinde de şiddetli çatışmalar yaşanıyor.

Bombardıman sırasında bir yakıt istasyonu veya yakıt deposunun hedef olduğu, depoda büyük bir yangının çıktığı da gelen bilgiler arasında.  
 



 14.00  
STRATEJİK TEPE IŞİD'İN ELİNDE : 

* IŞİD, Kobani’nin merkezine 7 kilometre mesafede bulunan Tel El Münteze Tepesini (Park Tepesi) ve buradaki YPG savunma noktasını ele geçirdi. YPG güçleri bu tepeyi kaybettikten sonra iki kilometre geriye çekilmek zorunda kaldı. 

*Stratejik öneme sahip tepe, çatışmalardan önce lunapark ve bahçe olarak kullanılıyordu.

*Üç taraftan Kobani'yi kuşatan IŞİD'in kent merkezine girmesinin çok yakın olduğu söyleniyor.

*PKK Kobani için seferberlik ilan etti.


 13.00  

Yerel kaynaklar, Mıktel Mahallesi'nde yakıt varillerinin bulunduğu alana havan mermisinin isabet ettiğini belirtti. Patlama sonrası bölgeden duman yükseldi.

kobani-işid-girdi.jpg
Yoğun top atışına maruz kalan Kobani'deki silahlı milislerin de IŞİD'e karşılık verdiği kaydedildi. Çatışma sesleri Suruç ilçesinden de duyuluyor.


 12.40  

*Kobani'de çatışmalar Meştenur tepesine kaydı. Savaşın en şiddetli olduğu yer şu anda bu bölge. 

*Meştenur tepesindeki çatışmada ağır kayıplar verildiği haberleri geliyor. YPG şiddetli saldırıya karşı direnmeye çalışıyor. 

*YPG son çatışmalarda 13 kişiyi kaybettiğini açıkladı. Ölenlerin isimleri de Kürt sitelerinde yayınlandı.


BUGÜNE KADARKİ EN BÜYÜK SALDIRI

kobani-savaşi.jpgIrak Şam İslam Devleti IŞİD, iki haftayı aşkın bir süredir kuşatma altında tuttuğu Kürt kenti Kobani'ye kuşatma başladığından bu yana en büyük saldırıyı düzenliyor. Saldırısı sırasında yükselen dumanlar, Şanlıurfa'nın Suruç ilçesinden de görülüyor. 

İKİ CEPHEDE KIYAMET KOPUYOR

Yerel kaynaklardan gelen son dakika haberlere göre, savaş kentin doğu ve güney bölgelerinde şiddetlenmiş durumda. Gece boyu devam eden sokak savaşı gün ışığıyla birlikte daha da şiddetlendi. Kent merkezinden dumanlar yükselmeye başladı. 

kobani-savaşi-işid-ve-ypg.jpg
KOBANİ İÇİN KADER GÜNÜ

Kobani merkezindeki tüm sivil halk boşaltılmış durumda. 150 binden fazla Kürt Türkiye'ye sığındı. Kent merkezi YPG ile IŞİD'in savaş alanı oldu. 19. günde Kobani'nin kaderi için büyük bir savaş yaşanıyor. Kritik önemdeki çatışmaların sonucu kentin ve özellikle de Suriye Kürtlerinin kaderini etkileyecek. 

İşte örgüte yakın hesapların sosyal medyada paylaştığı fotoğraflar:

by9s3doiqaae54g.jpg

IŞİD'e yakın sosyal medya hesaplarının paylaştığı fotoğraflarda örgütün Kobani'ye bağlı dış mahalleleri aldığı görülüyor. 

by9s28oiuaazvc2.jpg

ŞEHRE GİDİŞ GELİŞLER DURDURULDU

Aralıklarla kent merkezine havan mermisi atan IŞİD militanları, sivillerin tamamen boşalttığı kenti ele geçirebilmek için saldırılarını akşam saatlerinde yoğunlaştırdı.

Bu arada, Türkiye tarafından geçişlerin durdurulduğu Mürşitpınar Sınır Kapısı'nda akşam saatlerinde inceleme yapan askeri yetkililer, kapının güçlendirilmesi yönünde talimat verdi.

Türkiye tarafından Kobani'ye geçmek isteyen bazı Suriyelilerin sınır kapısında bekledikleri görüldü. PYD yetkilileri de Türkiye tarafından Türk vatandaşların girişlerine izin verilmemesini istediklerini belirtti.

KOBANİ KÜRTLER İÇİN NEDEN BU KADAR ÖNEMLİ?

Türkiye'de PKK-devlet görüşmelerini kısmen Rojava'daki gelişmeler tetiklemişti; süreci bitirme riski taşıyan en önemli unsur da Kobani'deki savaş olabilir.

Suriye'nin Kürt bölgesi, uzun yıllar PKK terminolojisinde "Küçük Güney" ya da "Önderlik sahası" olarak adlandırılan ve Abdullah Öcalan'ın doğrudan siyasi örgütlenme çalışması yürüttüğü bir bölge.

Örgütün Rojava'daki siyasi çalışmaları da Abdullah Öcalan'ın 12 Eylül darbesi öncesinde Türkiye'den ayrılarak Kobani'ye geçmesiyle başlamıştı.

KARAYILAN'IN MEMLEKETİ

PKK'nın başında bulunan Murat Karayılan da Kobani bölgesi sınırında bulunan ve Rojava ile aynı kültürü yaşayan Konak köyünde