Kürtler için hayati önem taşıyan ve IŞİD ile savaşta dönüm noktası olarak görülen Kobani'den gelen son dakika haberler kentin her an düşebileceği yönünde. 


Kobani'nin dış mahallelerini ele geçirmeye başlayan IŞİD'e karşı YPG kent merkezinde savaş hazırlığı yapıyor. IŞİD şu ana kadar Kobani'de 300'den fazla Kürt köyünü ele geçirmiş durumda.

Kobani'de dün gece sabaha kadar şiddetli çatışmalar yaşandı. 16 gündür devam eden Kobani savaşında artık kritik noktaya gelinmiş durumda. 

IŞİD yaptığı saldırılar sonucu dün kentin dış mahallelerinden bir çoğunu ele geçirdi. Kent merkezine 1 kilometre uzaklıkta olan IŞİD güçlerine karşı PKK'nın Suriye'deki kolu olan YPG kent içinde yığınaklar yapmaya başladı. Asıl şiddetli ve en kanlı çatışmanın kent merkezinde yaşanması bekleniyor.

KOBANİ KÜRTLER İÇİN NEDEN BU KADAR ÖNEMLİ?

Türkiye'de PKK-devlet görüşmelerini kısmen Rojava'daki gelişmeler tetiklemişti; süreci bitirme riski taşıyan en önemli unsur da Kobani'deki savaş olabilir.

Suriye'nin Kürt bölgesi, uzun yıllar PKK terminolojisinde "Küçük Güney" ya da "Önderlik sahası" olarak adlandırılan ve Abdullah Öcalan'ın doğrudan siyasi örgütlenme çalışması yürüttüğü bir bölge.

Örgütün Rojava'daki siyasi çalışmaları da Abdullah Öcalan'ın 12 Eylül darbesi öncesinde Türkiye'den ayrılarak Kobani'ye geçmesiyle başlamıştı.

KARAYILAN'IN MEMLEKETİ

PKK'nın başında bulunan Murat Karayılan da Kobani bölgesi sınırında bulunan ve Rojava ile aynı kültürü yaşayan Konakköyünden.

HALK GİTTİ BÜYÜK SAVAŞ BAŞLIYOR

YPG'nin kent merkezinde mevziler kurarken halkta Kobani merkezinden çıkarılarak sınıra yakın binalara taşındı. Kobani kent merkezinde YPG güçleri dışında sivil kalmadı. 

Kobani'yi kuşatma altında tutan Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) kentin doğu cephesinde merkezin sınırına kadar yaklaşmış durumda. Kobani Kantonu Dış İlişkiler Sorumlusu İbrahim Kurdo, yaptığı açıklamada çatışmaların sürdüğünü ve dünden beri mevzilerini koruduklarını söyledi.

IŞİD DOĞU CEPHESİNE YAKLAŞTI

IŞİD'in Doğu cephesinden çok yaklaştığını söyleyen Kurdo buradaki çatışmaların kentin diğer taraflarından daha kritik olduğunu belirtti. Doğu cephesinde gece boyu yer yer çatışmaların yaşandığını doğrulayan Kobani dış ilişkiler sorumlusu, şiddetli bir saldırı gerçekleşmediğini vurguladı

HERKES MEVZİDE

Organize bir tahliye durumunun sözkonusu olmadıgını söyleyen Kurdo "İsteyenler kalıp silahlı direnişe katılıyor, isteyenler de Kobani'yi terk ediyor. Bizim bu konuda bir yönlendirmemiz olmadı" dedi. Hazırlık için ise "Herkes mevzisinde bekliyor" demekle yetindi.

HAVA BOMBARDIMANI KESMEDİ

Gece boyu karada şiddetli çatışmalar yaşanırken, koalisyona bağlı uçaklar savaşın en kritik cephesine bomba yağdırdı. Doğu cephesini bombalayan uçaklar IŞİD'in iki tankını yok etti. 

Bombardımanın ardından şehir üzerindeki hava hareketliliği devam ederken sabah saatlerinde kadar başka bir bombardıman gerçekleşmedi.

IŞİD KOBANİ'Yİ ALIRSA...

PYD’nin geçen yıl Kobani'de ilan ettiği özerk yönetimin eş Başkanı Enver Müslim, resmi Twitter hesabından yaptığı açıklamada, "IŞİD Kobani'yi alır ve katliam olursa, sorumlusu onlar ve uluslararası güçler olacak" dedi. 

Müslim, YPG'lilerin Kobani'yi vermemek için hazırlandığını belirterek, "Direnmek için söz verdiler" diye yazdı. Müslim, Nuçe TV'ye yaptığı açıklamada da, IŞİD'in şehrin içinde girdiği haberlerinin doğru olmadığını söyledi.

KOBANİ DÜŞERSE KÜRTLER TÜRKİYE'YE AKIN EDECEK

IŞİD'in Kobani'ye girmesi halinde Türkiye'ye yeni bir göç dalgası başlayabilir. Kobani'deki IŞİD saldırılarından kaçıp Türkiye'ye sığınan Suriyeli Kürtlerin sayısı 150 bini geçmiş durumda.

kobani-halk-kenti-terketti.jpg
Kobani'de kent merkezi tamamen boşaltılmış durumda savaşa hazırlanan kentte sadece YPG güçleri kaldı.

HALEP : 900 KÜRT KAÇIRILDI

Kobani ölüm kalım savaşına hazırlanırken Halep’e bağlı Bab ve Ezaz kentlerinde YPG’li oldukları iddiasıyla 900 Kürt sivilin kaçırıldığı haberi geldi. Kaçırılanların akıbeti bilinmiyor.