Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü ekipleri tarafından alınan bir istihbaratın değerlendirilmesi üzerine güvenlik güçleri ile kamu kurum-kuruluşlarına ve IŞİD terör örgütüne üye olduğunu iddia ettikleri şahıslara eylem yaparak sokak olaylarını provoke etmek üzere PKK/KCK terör örgütünün kırsal alanından  Diyarbakır merkezine geldikleri yönünde bilgi alınan teröristler, polisin başarılı operasyonu sonucu kıskıvrak yakalandı.

Operasyonda polisle çatışmaya giren ve 2'si yaralı olarak yakalanan teröristlerin kullandığı araçtan cephanelik çıktı. Diyarbakır'ın Bağlar semtinde yaşanan saldırı olayında şehrin genelinde uygulamalarını yoğunlaştıran  Diyarbakır  polisi, 9 Ekim 2014'te  Diyarbakır  Bağlar İlçe Emniyet Müdürlüğü Bağlar Polis Merkezi Amirliği önünde 33 AFL 28 plakalı araç içerisinden uzun namlulu silahlarla güvenlik güçlerine yönelik silahlı saldırıda bulunmayı planlayan teröristleri durdurmak istedi. Bu esnada araçtan ateş açılması üzerine güvenlik güçleriyle teröristler arasında çatışma yaşandı. Çıkan çatışmada PKK/KCK terör örgütünün kırsal alanında faaliyet gösteren Sinan Ç. ve Caner Ş. isimli  örgüt mensupları yaralı olarak ele geçirildi. Çatışmanın ardından teröristlerin kullandığı araçta yapılan incelemelerde,  Diyarbakır  merkezinde polislere yönelik eylemlerde kullanılmak üzere Lice kırsalından getirildiği tespit edilen 3 adet Kalaşnikof marka uzun namlulu silah, 2 tabanca ve bu silahlara ait çok sayıda mühimmat ile 5 el bombası ele geçirildi.

Ayrıca yaralı olarak yakalanan teröristlerin birinin üzerinden, PKK/KCK terör örgütü mensuplarınca sosyal medya üzerinden IŞİD terör örgütü bünyesinde faaliyet gösteren şahıslara ait olduğu şeklinde paylaşımlarda bulunulan ve hedef haline getirilen 3 araç plakasının çıktığı,  örgüt  mensuplarının söz konusu araçlarla karşılaşmaları durumunda da silahlı saldırı yapmayı planladıkları bildirildi.  Diyarbakır  polisinin başarılı operasyonuyla,  Diyarbakır  il merkezinde gerçekleştirilmesi planlanan sansasyonel eylemler önlendi.


189 KİŞİNİN GÖZALTINA ALINDIĞI OLAYLARDA 45 KİŞİ TUTUKLANDI


Öte yandan, olayların başlangıcından bugüne kadar operasyonlarını aralıksız sürdüren  Diyarbakır polisinin titiz çalışmaları sonucu 12 kişinin hayatını kaybettiği, 49 kişinin yaralandığı sokak eylemlerine karışanlara yönelik yapılan operasyonlarda; 189 kişinin gözaltına alındığı, şahıslardan 45'inin tutuklandığı, 18'inin Adli Kontrol kararıyla çıkarıldığı, 112 kişinin serbest bırakıldığı ve 14 kişinin ise işlemlerinin devam ettiği belirtildi.

Emniyet yetkililerinden alınan bilgiye göre sokak olaylarında 121 MOBESE kamera, 39 kent güvenlik sistemi noktası kullanılmaz hale gelirken, 14 polis ise çeşitli yerlerinden yaralandı.


PKK'NIN DİYARBAKIR BÖLGE VE HAKKARİ SORUMLUSU YAKALANDI


Emniyet yetkililerinden edinilen bilgiye göre, sokak olaylarının ardından başlatılan çalışmalar kapsamında Diyarbakır'da yapılan operasyonlarla PKK'nın  Diyarbakır  ve Hakkari bölge sorumluları olduğu tespit edilen 2 kişi yakalandı.  Diyarbakır  Emniyet Müdürlüğü ekipleri tarafından alınan istihbari çalışmalar üzerine yapılan operasyonda  Diyarbakır  kırsalından Suriye'ye giderek IŞİD ile girdiği çatışmada yaralanan Sofi kod isimli PKK'nın  Diyarbakır sorumlusu Şanlıurfa ilinde farklı bir kimlikle hastanede tedavi edilirken yakalanarak Diyarbakır'a getirildi. Operasyonlarda PKK'nın Hakkari bölge sorumlusu olan Selman A. isimli PKK'lının da Diyarbakır'ı karıştırmak için geldiği kentte yakalandığı belirtildi. Yakalanan örgütün bölge sorumluları hakkında soruşturmanın devam ettiği bildirildi.