KKTC'de 74 caminin elektriğinin kesilmesi yıllardır ödenmeyen elektirik borçlarının varlığını gözler önüne sermişti. Vakıflar İdaresi şimdiye kadar camilerden elektrik parası istenmediğini, bundan dolayı ödeme kalemi oluşturulmadığını söylerken, KKTC Din Görevlileri Sendikası ise cami yapımı ve onarımının Din İşlerinin yetkisinde olmasına rağmen Vakıflar İdaresi'nin bu yetkiyi gasp ettiğini açıklamış, camilerle ilgili yetkinin geri alınması için mahkemeye başvuracaklarını söylemişti.

Din işlerine devri gündemde

Yavru Vatanda 74 caminin elektriklerinin kesilmesi ve ezanın susması üzerine yükselen tepkiler, KKTC Din İşleri Dairesi ile Vakıflar İdaresini çözüm için masada biraraya getirecek. Çözüm için yapılacak toplantıda Camilerin bakımı ve elektiriğinin Din İşlerine verilmesinin konuşulacağı bildirildi.

Din Görevlileri Sendikası Başkanı Süleyman Çakır, camilerin elektrik borcunun 6 milyon 800 bin TL olduğunu hatırlatarak, bu kadar paranın nasıl biriktiğini sormuş, Din İşleri Başkanlığının bütçesinde böyle bir ödeme kalemi olmadığını, camilerle ilgili her işin Vakıflar İdaresi'ne bağlı olduğunu söylemişti. Çakır, 'Camilerin bakımını ve elektiriğini Vakıflar İdaresi bizden alıp kendi üstlendi. Camilerimizin elektirik parası ödensin' dedi.

Yetki kötüye kullanılıyor

Kıbrıs'taki 197 camiden 74'ünün biriken borçlarını ödeyememesi nedeniyle KKTC Elektrik Kurumu tarafından elektriklerinin kesildiği bilgisini hatırlatan Çakır, vatandaşın ezanların susturulmasına tepkisinin gittikçe arttığını ifade etti. Çakır, soruna bir an önce çözüm bulunması gerektiğine dikkat çekerek, geçtiğimiz günlerde vakıf arazisi olan cami mülkünün gece kulübüne kiralandığını hatırlattı.

İşte Kıbrıs'taki bazı camiler ve borçları

11bbfd2f6.jpg