Halk tarafından seçilerek Çankaya Köşkü’ne çıkan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan için dün en üst seviyedeki devlet töreni yapıldı. Dünyanın konuştuğu ve şaşırdığı tören bize geçmiş yıllardaki törenleri hatırlattı.
DEMİREL'DEN SEZER'E A TİPİ TÖREN
20 Mayıs 2000 yılında Süleyman Demirel’den görevi devralan Ahmet Necdet Sezer’in, 28 Ağustos 2007’de görev süresi dolunca Abdullah Gül için tören düzenleme ya da görevi devretme nezaketinde dahi bulunmamıştı. Oysa ki Süleyman Demirel, Sezer için A Tipi devlet töreniyle görevi devretmişti.
AHMET NECDET SEZER'İN UYGULAMALARI
7 yıllık görev süresi boyunca cumhurbaşkanlığının yetkilerini yoğun bir biçimde kullanarak neredeyse bir muhalefet partisi rolü oynayan Sezer, AK Parti hükümetinin TBMM Genel Kurulu’ndan geçirttiği yasaları veto ettiği gibi yine hükümetin gerçekleştirmek istediği atamaların birçoğuna da onay vermemişti.
KENAN EVREN BİLE TÖREN DÜZENLEDİ AMA SEZER GEREK DUYMADI
Sezer’in bu tutumu karşısında kamuoyu 2007 yılında Abdullah Gül için tören yapılmasını zaten beklemiyordu. Ancak demokrasi ve nezaket gereği yapılmayan devir-teslim töreni şimdilerde eleştiri konusu oldu. 1980 darbesi sonrası cumhurbaşkanı seçilen Kenan Evren bile görevi Turgut Özal’a devrederken tören düzenlemişti. 8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal ise 17 Nisan 1993 tarihinde vefat ettiği için Süleyman Demirel’e görev devredilmemişti.
ARINÇ: 7 SENEDEN BERİ İÇİMİZDE BİR UKTEDİR
Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, daha önce yaptığı açıklamada Köşk'teki devir teslim töreni hakkında "Ahmet Necdet Sezer, Çankaya Köşkü'nün kapılarını kapatmış bir devir teslim töreni yapmamıştır. Bu, 7 seneden beri içimizde uktedir." sözleriyle Ahmet Necdet Sezer'i anmıştı.SADECE RESMİ TÖRENLERDE BİR ARAYA GELDİLER

Abdullah Gül’ün cumhurbaşkanı olmasından sonra aynı karede görmediğimiz Ahmet Necdet Sezer, Gül’ün gerek Dışişleri Bakanlığı gerekse Başbakanlık yaptığı dönemde de sadece resmi törenlerde bir araya gelmesi fotoğraf karelerine böyle yansımıştı.