CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'ndeki adli yıl açılış törenine katılmama kararı almıştı. Başbakan Binali Yıldırım'ın davetine rağmen törene katılmayacağını açıklayan CHP Lideri, konuyla ilgili Ahmet Hakan'a açıklamalarda bulundu.
6 MADDE SIRALADI
Kılıçdaroğlu, törene neden gitmediğini şu sözlerle açıkladı:
"Yasama, yürütme ve yargının ayrı olması gerekir. Yürütmenin başı olan Cumhurbaşkanı’nın Sarayı’nda adli yıl açılışı olmaz. Bu durum güçler ayrılığı ilkesiyle bağdaşmaz.
AÇILIŞIN YAPILACAĞI YER TARTIŞMALI BİR YER
Açılışın yapılacağı yer, tartışmalı bir yer. Maliyeti bilinmiyor. Burayla ilgili çeşitli mahkeme kararları var. Saydamlığı savunması gereken yargı için uygun değil.
Yargıçların cüppelerinde düğme yoktur, kimsenin karşısında düğme iliklemesinler diye. Yargıçlar alkışlamazlar, ayağa kalkmazlar. Yargı bağımsızlığını gösteren sembollerdir bunlar ve semboller çok önemlidir. Sembolik açıdan da orada olmamalı açılış.
Bize önce beş yıldızlı otel için davetiye gelmişti. Biz de kabul etmiştik. Sonra değiştirdiler, Saray’da yapmaya karar verdiler. Neden? Güvenlik gerekçesiyle... Beş yıldızlı bir otelde güvenlik sorunu varsa bu ülkeye turist nasıl gelecek? Koskoca devlet, bir otelde bile güvenliği sağlayamayacak durumda mı? Böyle şey olabilir mi?
Bir devleti devlet yapan temel unsurlardan biri de geleneklerdir. Yargıyla ilgili gelenekler, evrensel çapta geleneklerdir. Bu gelenekler darbe döneminde bile değişmedi. Şimdi niye değişiyor?
Türkiye’de bugün Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan farklı düşünene “FETÖ’cü” muamelesi yapılıyor. Böyle bir atmosferde yargıçların doğru dürüst karar vermesi beklenebilir mi?
DİKKATLE İZLEYECEĞİM
Çok merak ediyorum: Adli yıl açılışına katılacak olan yargıçlar, Cumhurbaşkanı Erdoğan içeri girdiğinde ayağa kalkacaklar mı, alkışlayacaklar mı? Bunu dikkatle izleyeceğim."