İstanbul Kartal'daki Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı'nın kararıyla, "Fethullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması" (FETÖ/PDY) bünyesinde faaliyet gösterdiği iddia edilen Kaynak Holding'e bağlı 19 şirket, bir vakıf ve bir derneğe kayyum atandı.

Kayyumlar, şirketin İstanbul'daki Üsküdar, Bağcılar ve Bayrampaşa'daki yönetim binalarına, İstanbul Emniyet Müdürlü Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri eşliğinde girdi.

7 kayyum Kaynak Holding'in eski yöneticilerine görevden alındıklarına dair kararın tebliğ edilmesinin ardından görevlerine başladı.

İş adamı İmran Okumuş kayyum heyetinde üst yönetici olarak yer alıyor. Avukat Sezai Çiçek, bilişim uzmanı Hüseyin Yaşar, maliyeci Aytekin Karahan, basın ve halkla ilişkiler uzmanı Ertuğrul Erdoğan, vakıf ve dernek uzmanı İsmail Gülen ile vergi denetçisi Levent Küçük de diğer kayyumlar.

Bu sırada, çevik kuvvet ekipleri çevrede güvenlik önlemi aldı. Polisler, şirketlerin yönetim binalarından herhangi bir belge veya evrak çıkarılmaması için de önlem almış durumda.

Başsavcılık'tan açıklama

Kayyum atamasıyla ilgili açıklama yapan Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı, "Başsavcılığımızın Örgüt, Kaçakçılık ve Mali Suçlar Soruşturma Bürosu'nca Kaynak Holding A.Ş. ve bu holdinge bağlı 24 şirket ile yöneticileri hakkında yasadışı FETÖ/PDY örgütü adına faaliyette bulunmak, kara para aklamak, vergi kaçakçılığı yapmak, terörizmin finansmanı hakkındaki kanuna muhalefet etmek, yasadışı terör örgütü kurmak ve bu örgütün yöneticisi-üyesi olmak suçlarından yürütülen soruşturmada; 19 şirket ile bir dernek ve vakıf merkezinde 8 Eylül 2015'te İstanbul Anadolu Sulh Ceza Hâkimliği'nce verilen karar uyarınca arama ve el koyma işlemleri yapılmış, soruşturma konusu suçlara delil teşkil edebilecek belge, defter ve dijital malzemelere el konulmuştur" ifadelerini kullandı.

Anadolu Cumhuriyet Başsavcısı Fehmi Tosun imzalı açıklamada el konulan malzemelerle ilgili SGK, MASAK ve Vergi Denetim uzmanlarından oluşan kurul tarafından inceleme yapıldığı belirtilerek, "Kurul tarafından verilen ön inceleme raporu ile soruşturmaya konu şirketlerin ticari faaliyetleri dışında yasa dışı FETÖ/PDY terör örgütüne finans temin ettiklerine kaynak ve para akışı sağladıklarına ilişkin bilgi-belge ve bulgular teslim edilmiştir" denildi.

"Suçların niteliği, şüpheliler ile şirketlerin sayıları göz önüne alındığında, delillerin karartılmasının ve yok edilmesinin önlenmesi, terör örgütüne yapıldığı iddia edilen finansmanın kesilmesi, delillerin eksiksiz tam ve sağlıklı bir şekilde toplanabilmesi amacıyla; anılan örgüte yardım ve yataklık yaptığı, mali kaynak sağladığı ön bilirkişi raporu ile tespit edilen şirketlere kayyum atanmasında hukuki zorunluluk bulunduğu kanaati ile Sulh Ceza Hâkimliği'nden şirketlere kayyum atanması talep edilmiştir. Sulh Ceza Hâkimliği'nce 17 Kasım 2015 tarihli karar ile soruşturma konusu Kaynak Holding bünyesindeki 19 şirket, 1 dernek ve 1 vakfın yönetim faaliyetlerini yerine getirmek üzere 7 kayyum atanmış ve bu karar, kayyum ataması yapılan şirketlere tebliğ edilmiş ve kayyumlar bu tarih itibariyle şirket yönetimlerini devir almışlardır. Şüpheliler hakkında anılan soruşturmalara ilişkin soruşturma halen devam etmektedir."
Koza İpek Grubu'na da kayyum atanmıştı

Holdingin İzmir'deki bir şirketine de yine kayyum atandı.

1979'da kurulan Kaynak Holding bünyesinde eğitim, yayıncılık, kargo, gıda, turizm ve bilişim sektöründeki şirketler var. Bunlardan en bilinenleri NT mağazaları, Sürat Kargo, Sürat Bilişim gibi şirketler.

Fethullah Gülen Cemaati'ne yakın olan ve Kanaltürk, Bugün TV, Bugün ve Millet gazetelerini içinde barındıran Koza İpek Medya Grubu'na da kayyum atanmıştı. 

Kaynak Holding, 16 farklı sektörde faaliyet gösteriyor

Holiding 30 şirkete ve 8 bin 300 civarında çalışana sahip bir grup. Ağırlıklı olarak eğitim ve kültür alanındaki faaliyetleri ile biliniyor.

Güvender dersane yayıncılığı yapıyor. Hemen hatırlatalım dershanelere sahip değil. Sadece dershanelerde öğrencilerin yararlanacağı kitapları basıyor.

Sürat Kargo grubun bir diğer şirketi. Yurt içinde önemli bir pazar payına sahip. Yakın gelecekte yurt dışı operasyonlar için de hazırlanıyor.

PAL isimli şirket çocuklar için eğitici öğretici oyuncaklar yapıyor. Şirketin 400 çeşit eğitim odaklı oyuncağı var.

Zambak adlı şirketle bu oyuncakların dağıtım ve satışı gerçekleşiyor.

Medya planlaması yapan Kaynak Medya, catering alanında faaliyet gösteren Bereket Catering grubun diğer şirketleri.

Nüans Turizm hac faaliyetleri yürütüyor.

NT Mağazacılık yine grubun bir diğer şirketi.

Sürat Kargo ve Eğitim Araçları adlı şirket A'dan Z'ye eğitim araçları üretiyor. Gülen Cemaat'inin yurtdışındaki hemen hemen tüm okullarının donanımını bu şirket sağlıyor. Ancak açılan okullar ille de gerekli malzemeleri bu şirketten almak zorunda değil. Daha uygun teklifler olursa da değerlendiriliyor.

Sızıntı adlı dergi ayda 750 bin adet basılıyor ve dağıtılıyor.