Hamas'ın askeri kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları,  İsrail'in dün Gazze'de operasyon başlatmasından bu yana Tel Aviv, Kudüs, Aşdod ve  Hayfa'ya füze fırlattıklarını açıkladı.


İzzeddin el-Kassam Tugayları'ndan yapılan yazılı açıklamada, İsrail'in  Hayfa kentinin ilk kez "R 160" tipi füzeyle vurulduğu, İsrail'in başkenti Tel  Aviv ile Kudüs'e dörder "M 75" tipi, Aşdod'a ise 38 "Grad" tipi füzeyle saldırı  düzenlendiği duyuruldu.
Kassam Tugayları'nın Hayfa kentine yönelik saldırıda ilk defa el  yapımı "R 160" tipi füzeyi kullandıkları belirtildi.
İsrail'e karşı saldırılarda ilk defa kullanılan el yapımı "R 160" tipi  füzeye Hamas liderlerinden ABDulaziz er-Rantisi'nin adının verildiği kaydedildi.

İsrail, henüz olaya ilişkin açıklama yapmadı
Öte yandan İsrail hapishaneleri yönetimi, 200 Filistinli mahkumu,  güvenlik nedeniyle İsrail'in güneyindeki Askalan Hapishanesi'nden farklı  cezaevlerine naklettiğini duyurdu.
İzzeddin el-Kassam Tugayları, İsrail'in, Kerm Ebu Salim askeri  bölgesinde bir tüneli patlattıklarını duyurmuştu.
İsrail Ordu sözcüsü Avihai Aderaa, dün sosyal paylaşım sitesindeki  hesabından Gazze'de "Protective Edge" (Koruyucu Hat) isimli operasyonun  başlatıldığını duyurmuştu. Operasyonun başlatılmasından bu yana ölenlerin sayısı  17'ye, yaralananların sayısı ise 112'ye yükseldi.


ABD, iki tarafa da sorumlu davranmaları ve gerilimi azaltma yönünde  adımlar atma çağrısında bulundu
ABD Dışişleri Bakanlığı, İsrail-Filistin  gerginliğinde iki tarafa da sorumlu davranmaları ve gerilimi azaltacak yönde  adımlar atma çağrısında bulundu.
Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Jen Psaki'ye günlük basın brifinginde  İsrail-Filistin gerginliğiyle ilgili sorular soruldu.
Son günlerde tansiyonun düşürülmesine yönelik adımlar atılması  çağrısında bulunduklarını hatırlatan Psaki, "Bizim tercihimiz, Bakan Kerry'nin ve  diğerlerinin de her iki tarafa ilettiği gibi, tansiyonun düşürülmesi, şiddetin  sona erdirilmesidir. Ancak onların (İsrail'in) kendilerini koruma hakkına sahip  olduklarına inanıyoruz" dedi.

"Tüm taraflar gerginliği düşürecek adımlar atmalı" diyen Psaki, bir  soru üzerine, "Sorumluca ve itidalli davranmanın önemini her iki tarafa  diplomatik kanallar yoluyla iletiyoruz" ifadesini kullandı.

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'tan roket atışlarını önlemesi ve  şiddeti kınaması için elinden gelen her şeyi yapmasını bekledikleri kaydeden  Psaki, "Soğukkanlılıkla hareket etmeye ve sahadaki gerginliği yatıştırmaya  ihtiyaç olduğuna yönelik aynı mesajı Abbas'a da iletiyoruz" diye konuştu.