BM toplantısı nedeniyle New York'ta bulunan Başbakan Ahmet Davutoğlu, AB'yeSuriyeli mülteciler için tarihi bir teklifte bulundu. Cerablus-Azez arasında 100 bin nüfuslu 3 şehir kurulmasını isteyen Davutoğlu, mülteciler için yeni bir umut ışığı yaktı.

DAVUTOĞLU'NUN TEKLİFİ MODEL OLACAK

Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun 3 şehir önerisine Suriye Türkmenlerinden destek gelirken teklifin amacı Suriyelileri, Suriye'de tutma esasına dayanıyor. Bu benzer sorumlar yaşayan bölgeler için de model olabilecek öneri.

BÖLGENİN ÖZELLİKLERİ

Başbakan Davutoğlu'nun yüzer bin kişilik üç şehir kurulmasından söz ettiği Cerablus-Azez hattının uzunluğu 90, derinliği 55 kilometre olan bir hat. Mare dağı haricindeki yerler düz bir ova. Yerleşim yeri inşa edilmesine uygun bir arazi yapısı var.

İŞTE 100 BİN NÜFUSLU ÜÇ ŞEHİR

Yüz bin nüfuslu üç şehir kurulması için üç nokta üzerinde duruluyor.
1-Cerablus-Münbiç arası
2-Mare bölgesi
3-Öncüpınar'ın hemen karşısında Azez bölgesi

SURİYELİ MÜLTECİLER BURAYA NAKLEDİLECEK

Üç şehir kurulduğunda Şanlıurfa, Kilis ve Gaziantep'deki kamplarda kalan Suriyeli mültecilerin buralara nakledilmesi planlanıyor. Güvenli bölgenin havadan güvenliğinin sağlanması için uluslararası koalisyonun görev üstlenmesi gerekirken karadan güvenliği Özgür Suriye Ordusu'nun sağlaması düşünülüyor.

TÜRKMENLER'DEN DESTEK GELDİ

Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun 3 şehir önerisine Suriye Türkmenlerinden destek geldi. Suriyeli Türkmenlerin en başından beri bu yönde bir isteklerinin bulunduğunu anlatan Meclis Başkanı Abdurrahman Mustafa, “En azından kamplarda yaşayanlar ve Suriye'den yeni gelecek olan kardeşlerimizin barınabileceği şehirler kurulmalı” dedi. Mustafa, Güvenli bölgeyi de bu sonuçların oluşması için talep ettiklerini anlattı.

İNSANLIK DRAMI YAŞANMIŞTI

Suriye Türkmenleri'nin Tel Abyad'da yaşadığı insanlık dramını hatırlatan Mustafa, “DAEŞ'ten temizlenen bölge, bir başta terör örgütü PYD'nin kontrolüne geçmişti. Bölgede Suriyeli Türkmenlere yönelik yaşanan etnik temizlik herkesin bildiği bir gerçek. Biz böyle durumların yeniden yaşanmaması için güvenli bölge olsun istedik” şeklinde konuştu. “En azından kamplarda yaşayanlar ve Suriye'den yeni gelecek olan kardeşlerimizin barınabileceği şehirler kurulmalı” diyen Mustafa, güvenli bölgenin bu yaşananların tekrarlanmaması için kurulmak istendiğini kaydetti.