Kurban Bayramı tatili esnaftan turizmciye, seyahat şirketinden besiciye kadar herkese bayram yaptıracak. 9 güne çıkarılan bayram tatilini değerlendirmek için yaklaşık 10 milyon kişi bulunduğu şehri terkederek, yollara çıkmaya hazırlanıyor. Bunun 7 milyonu kara yolunu tercih ederken, kalan 3 milyon havayolu ve trenle seyahat edecek. Vatandaşın çoğunluğu memleket ziyaretine giderken 1 milyondan fazla kişi de turlarla sahil kentlerine ve tatil bölgelerine akın edecek. Otobüs ve uçak firmaları talebi karşılamakta zorlanırken, ek seferler düzenlemeye hazırlanıyor. Özellikle 12 Ekim ve 19 Ekim tarihleri en yoğun günler olarak göze çarpıyor. Ayrıca geçtiğimiz bayram yaşanan trafik çilesinin tekrarlanmaması için de tedbirler alınıyor.

PİYASA HAREKETLİ

Bayramlık alışverişleri ile birlikte esnafın da yüzü gülecek. 4 milyar liralık kurbanlık hayvan kesilecek. Toplamda da 10 milyar liralık harcama yapılacak. Başta tekstil olmak üzere hediyelik sektörü ve gıda sektöründe hareketlilik yaşanacak. Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Başkanı Bendevi Palandöken, geçen yıl 6 günlük bayram tatilinde kesilen kurbanlardan piyasaya 3.5 milyar lira girdiğini anımsatarak, bu bayram bu rakamın 4 milyar liraya ulaşmasını beklediklerini belirtti. Esnafın, bayram süresince piyasaların hareketlenmesini beklediğini ifade eden Palandöken, memurların ve emeklilerin maaşlarının erken ödenmesi kararının da etkisiyle bu bayram 10 milyar liralık harcama yapılacağını kaydetti. Bu hareketlilik ticaret erbabını sevindirirken, esnafın da yüzü gülecek.

OTELLER ŞİMDİDEN DOLDU

Bayram tatili ile ilgili en çok hareketlilik yaşanan sektörlerin başında turizm geliyor. Özellikle tatil bölgelerinde yoğunluk bekleniyor. Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği (TÜRSAB) Başkanı Başaran Ulusoy ise, Kurban Bayramı rezervasyonların yüzde 90'a ulaştığı belirterek, "Yurt içi turlarda 1 milyon civarında insan tatil yapacak ve yaklaşık 250 bin kişi de yurt dışına gidecek" dedi. Ulusoy, tatile çıkacakların yurt dışında 8 günlük Avrupa turu için 2-23 bin lirayı, yurt içinde 5 günlük tur programı için ise 900-1400 lirayı gözden çıkarması gerektiğini söyleyerek, şöyle devam etti: "Yurt içinde Antalya başta olmak üzere Kıbrıs turları, yurt dışı turlarında ise vizesiz ülkeler başta olmak üzere, İtalya, İspanya, Fransa, Orta Avrupa, Balkanlar, Benelüks, Afrika, Uzak Doğu ve Dubai turları, yanı sıra gemi turlarına ilgi yoğun."