Şu ana kadar 37 kişinin gözaltına alındığı operasyon, 3 ayrı soruşturmayı içeriyor:
Operasyonlarda gözaltına alınan şahısların 'Türk vatandaşı olamayan kişilerin rüşvetle Türk vatandaşlığına geçirilmesi, imara açık olmayan arazilerin rüşvetle imara açılması, şüpheli para transferleri, usulsüz ihale ve sahtecilik' ile suçlandığı öne sürülüyor...

Birinci soruşturmanın işadamı Ali Ağaoğlu ile Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir'i ilgilendirdiği iddia ediliyor. Söz konusu iddiaya göre soruşturmanın gerekçesi; ''İmar usulsüzlükleri, rant yolsuzlukları, yerel yönetimlerin imara açmadığı arazilerin rüşvetle bakanlık üzerinden illegal olarak imara açılması'' olarak belirtiliyor.

İkinci soruşturmanın ise İçişleri Bakanı Muammer Güler'in oğlu Barış Güler, Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan'ın oğlu Salih Kaan Çağlayan'ı ilgilendirdiği iddia ediliyor. Söz konusu iddiaya göre soruşturmanın gerekçesi ise; ''Bakanların oğulları üzerinden Türk vatandaşlığı olmayan kişilere rüşvetle vatandaşlık verilmesi'' olarak ifade ediliyor.

Üçüncü soruşturma ise Ebru Gündeş'in eşi, işadamı Reza Zarrab ile Halk Bankası Genel Müdürü Süleyman Aslan'ın aralarında bulunduğu şahıslarla ilgili olduğu iddia ediliyor... Bu soruşturmanın gerekçesi ise; ''1 yıldır devam eden bir fiziki ve teknik takip süreciyle yapılan soruşturmada bazı iş adamlarının sahte belgeler ve hayali ihracat gibi yöntemlere şüpheli para transferleri yapması'' olarak dile getiiriliyor.

Soruşturma kapsamında gözaltına alındığı iddia edilen, Taşyapı'nın patronu Emrullah Turanlı, Osman Ağaca, Erdoğan Bayraktar'ın oğlu Abdullah Oğuz Bayraktar, Ekonomi Bakanının Özel Kalem Müdürleri M.B.K ve O.K, Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar'ın Danışmanı Songül S. Çevre Şehircilik Genel Müdürü M.A.K. ve Trabzonspor Başkanı İbrahim Hacıosmaoğlu'nun neden gözaltına alındıkları bilinmiyor.

SORUŞTURMALARI FARKLI SAVCILAR YÜRÜTÜYOR

Rıza Sarraf, Mustafa Demir ve iki bakanın çocuğuyla ilgili iki soruşturmanın Savcı Celal Kara tarafından yürütüldüğü, Kara'nın Zekeriya Öz'ün başında bulunduğu Başsavcı Vekilliğinde görevli olduğu öğrenildi. Ali Ağaoğlu ile ilgili soruşturmanın ise memur suçlarına bakan Savcı Mehmet Yüzgeç tarafından takip edildiği ifade edildi.