Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Diyarbakır'da Kürdistan demesi, birçok eleştiriye neden olmuştu. Erdoğan'ın, ‘Mustafa Kemal de Kürdistan demişti’ sözlerinin ardından gözler, Türkiye Büyük Millet Meclisi arşivinin tutanaklarına çevrildi. 1920 yılındaki Meclis zabıtlarında, Atatürk'ün Kürt ve Türk kardeşliğinden söz ettiği yer alıyor.
17 Haziran 1919’da Atatürk, "Bu hudutlar dâhilinde tasavvur edilmesin ki Anasır-ı İslamiye’den yalnız bir cins millet vardır. Türk vardır, Çerkez vardır, Kürt vardır. Ben, Kürtleri ve hatta öz bir kardeş olarak tekmil milleti bir nokta etrafında birleştirmek ve bunu cihana Müdafaa-Hukuk Milliye Cemiyeti vasıtasıyla göstermek karar ve azmindeyim." dediği arşivlerde yer alıyor. Atatürk'ün 19 Eylül 1919'da Sivas’ta söyledikleri ise şunlar: "Türk ve Kürt’ün yekdiğerinden ayrılmaz iki kardeş olarak yaşamakta devam eyleyeceği ve sarsılmaz bir vücut halinde dâhil ve hariç kalacağı şüphesizdir."

ATATÜRK GENEL KURUL’DA DA KÜRDİSTAN DEMİŞ


Ajanshaber'de yer alan habere göre, Başbakan Erdoğan konuşmasının devamında şunları kaynak gösterdi:
Kürdistan kelimesini kullanan zamanın mebusları da mı bölücüydü? Cumhuriyet’in ilk yıllarında Meclis Genel Kurul’da ve gizli oturumlarında Kürdistan diyen birçok mebus olduğu görülüyor. Atatürk, ölmeden iki yıl önce 1936 yılında teşkilat ve hükümet hakkında verdiği teklifi konuşurken "Pek doğru, İngiliz’den bahsetmek istemediğim için bu noktayı dercetmedim, efendim. Hakikaten İngilizler daha evvel bütün Kürdistan’ı iğfal etmek, Türk vesaire dindaşlardan ayırmak için tasavvur..." diye sözlerine devam ediyor.

MECLİS BAŞKANI DA KÜRDİSTAN KELİMESİNİ KULLANMIŞ


1936 yılında genel kurulu yöneten meclis başkanı Mustafa Abdulhalik Renda’nın, Bitlis mebusları tarafından verilen tahrir okunduğunda orada Kürdistan kelimesinin de yer aldığı ve onu da okuduğu Meclis tutanaklarında yer alıyor.
BİRÇOK MEBUS ‘KÜRDİSTAN’I RAHAT KULLANMIŞ
3 Ekim 1921 yılında gizli celse zabıtlarında Koçgiri ve Ümraniye hadiseleri ve şark vilayetlerinde ahval-i inzibatiye görüşülürken; Dersim mebusu Hasan Hayri Bey, "Kürdistan’ı bir şekilde vermelidir. Böyle olmalıdır.’’ diyor. Bunlar sırf Kürtleri Türklerden ayırmak, ikisini de boğmaktır. Bugün Kürtler Türklerden ayrılsa pek fena olur" diye Genel Kurul’a hitap etmiş. Cumhuriyet'in ilanından sonra 4 Ekim 1921 yılında gizli celse zabıtlarında Koçgiri ve Ümraniye hadiseleri görüşülürken Devamlalı Emin Bey’in, ‘‘Kürdistan namına gelen gazeteleri doğrudan doğruya Dersim'e tevzi ettirmiş ve o gazeteler de Kürtleri de Ermenilere benzeteceklerdir diye yazılmış." dediği görülüyor. 1937 yılında Genel Kurul’da hariciye vekâleti vekili muhtar B.’nin, konuşmasında 4 kez Kürdistan kelimesini kullandığı arşivlerde yer alıyor. TBMM arşivinde Cumhuriyet ilk kurulduğu yıllarda Genel Kurul’da birçok mebusun, Kürdistan kelimesini çok rahatlıkla kullandığı görülüyor.