Dini çalışmalarıyla tanınan 38 yaşıdaki Özbek muhalif Abdullah Buhari, Zeytinburnu’nda uğradığı suikast sonucu hayatını kaybetti. 3 ay önce Özbekistan istihbaratının tehdit ettiği ‘Hoca’yı öldüren Çeçen tetikçi, silahı ve sahte Ukrayna pasaportuyla birlikte Başakşehir’deki evine düzenlenen operasyonla yakalandı.


İhsan İlim Hizmetler ve Yardımlaşma Derneği’ni yöneten ve bu kapsamda İslam dinine ilişkin çalışmalarıyla tanınan Özbekistan uyruklu Abdullah Buhari (38) İstanbul Zeytinburnu’nda uğradığı silahlı saldırı sonucu yaşamını yitirdi. Zeytinburnu Yeşiltepe Mahallesi’ndeki İhsan Derneği’nin önünde meydana gelen saldırıda, ‘Abdullah Hoca’ diye bilinen Özbek muhaliflerden Buhari, yakın mesafeden açılan ateş sonucu yaralandı. Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Hastanesi’ne kaldırılan Buhari, tüm çabalara rağmen hayatını kaybetti. Buhari’nin vücudunu delen kurşunun, derneğin bulunduğu binanın kapısına isabet ettiği öğrenildi.

SİLAHIYLA YAKALANDI

Olayın hemen ardından operasyon başlatan Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, Çeçen suikastçi Z.M’yi Başakşehir’deki evinde silahıyla birlikte yakaladı. Suikastın ardından gizlendiği binanın etrafını kuşatan polisin farkına varan Z.M, Buhari’yi öldüren silahı parçalara ayırarak camdan fırlattı. 14’lü suikast silahı, olay yeri inceleme ekipleri tarafından alınarak İstanbul Polis Kriminal Laboratuvarı’na gönderildi. Ukrayna sahte pasaportu taşıdığı belirlenen 27 yaşındaki Z.M’ye suikast görevini kimlerin verdiği araştırılıyor. 

3 AY ÖNCE TEHDİT ETTİLER

2002 yılında ‘Abdul Veli Kârî Hoca’nın Özbekistan’da suikast sonucu öldürülmesinin ardından Türkiye’ye gelen ve İstanbul’da öğrencilerine Kur’an dersleri veren Abdullah Buhari’nin, Özbek istihbaratı tarafından takip edildiği öğrenildi. Görgü tanıklarının anlattığına göre, takip eden şahıslar, 3 ay önce Hoca’yı tehdit de etmiş. İhsan Derneği’nde Kur’an eğitimi alan bir grup Özbek, olay sonrası yaptıkları açıklamada, “Abdullah Buhari Hoca, din özgürlüğünü yaşayamayan Özbekler için, Özbekistan hükümetine ‘bu zulme son ver’ çağrısında bulunuyordu. Bu çağrıların ardından Özbek istihbaratı hocamızı tehdit etmişti” ifadelerini kullandı. Dernek görevlisi bir kişi ise “Hocamız evden çıkıp derneğe geliyor. Bu sırada saldırgan sırtından vurarak kaçıyor. Hocamız hastanede hayatını kaybediyor. Hocamızın takip edildiğinden emniyetin haberi vardı” diye konuştu.

Muhalif lider Salih de hedefte

Yıllardır İstanbul’da ikamet etmekte olan Özbekistan Halk Hareketi Lideri Muhammed Salih’in de tıpkı Abdullah Buhari gibi defalarca tehdide uğradığı öğrenildi. Salih’in emniyet yetkililerinden gelen uyarılardan sonra güvenlik önlemlerini artırdığı belirtilirken, mevcut telefon hattını güvenlik önlemleri gereği iptal ettiği ifade edildi. Çocukları da tehdit edilen Salih, sosyal medya hesaplarını kapattı.

Bu kaçıncı!

Özbek muhalif Abdullah Buhari’nin uğradığı silahlı saldırı sonucu hayatını kaybetmesi, Türkiye'de daha önce işlenen Çeçen cinayetlerini hatırlattı. Türkiye’ye sığınıp değişik illerde yaşayan Çeçen vatandaşlar uğradıkları suikastlerle gündeme gelmişti. İlk cinayetler 2008 yılında başlamış,  İstanbul’da 6 Çeçen öldürülmüştü. Ankara’da da bir Çeçen silahlı saldırı sonucu hayatını kaybetmişti.

HENÜZ HİÇBİRİ AYDINLANMADI

Suikastların, 1990’lı yıllarda Ruslara karşı başlatılan Çeçen direnişinde aktif rol oynamış kişilere yönelik olması dikkat çekmişti. 17 Eylül 2008 tarihinde İstanbul Başakşehir’de Gazi Edilsuhtanov başından iki kurşunla vurulmuş, çok geçmeden 09 Aralık 2008 tarihinde ise bu kez İslam Canibekov, yine İstanbul’da başına üç el ateş edilerek öldürülmüştü. 27 Şubat 2009 günü ise Çeçen direnişinin sembolü Doku Umarov’un Türkiye’deki temsilcisi Ali Osayev, İstanbul Zeytinburnu’nda bir araçtan açılan ateş sonucu hayatını kaybetti. 16 Eylül 2011 tarihinde ise Çeçen direniş komutanları Berk-Haz Musaevi, Rustam Altemirol ve Zavrbek Amriev sokak ortasında kurşunlanarak öldürüldü. Çeçen cinayetlerinde son olarak Çeçenistan İçkerya Cumhuriyeti Türkiye Fahri Konsolosu Medet Ünlü, Ankara’da yakın mesafeden uğradığı silahlı saldırı sonucu hayatını kaybetmişti. Suikastler aradan geçen zamana rağmen aydınlatılamadı.

Cenazesi bugün Fatih’te

Cenazesi Adli Tıp Kurumu’na kaldırılan Abdullah Buhari, eşinin Özbekistan’dan Türkiye’ye gelmesinin ardından Fatih Camii’nde cuma namazının ardından toprağa verilecek. (Yeni Şafak)