İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, bugün akşam saatlerinde beklenen ve Perşembe gününe kadar sürmesi beklenen yoğun kar yağışı nedeniyle İstanbullulardan destek isteyip, vatandaşlara “Karda ve sonrasında toplu ulaşımı kullanın, kar lastiğini takın. Kar tecrübesi olmayan araç sürücüleri de trafiğe sıkmasın” uyarısında bulundu.
İBB Afet Koordinasyon Merkezi AKOM’daki kriz merkezinde yaptığı açıklamada Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nden altıkları bilgiler doğrultusunda çalışmalarını başlattıklarını belirten Topbaş, “Özellikle İstanbullulara buradan bir uyarı yapmak istiyorum. Mümkün mertebe kar yağışı esnasında ve sonrasında toplu taşım araçlarını kullanmayı öneriyorum. Geçmiş yıllarda bahsettiğimiz gibi kar lastiği donanımlı araçlarımız ve özellikle ağır hava şartlarında sürüş deneyimi olmayanların, araçlarını almamayı önermekteyiz. Geçmiş yıllarda İstanbulların verdiği destekle kar yağışında problemsiz günler yaşadık. İstanbul’un konumu itibariyle, kar yağışından etkilenmemesi için güçlü bir haldeyiz. İBB olarak hazırlıklarımız yeterli. İstanbul’un tamamında her bölgede, köylerimize kadar konuşlanmış araçlarımız bulunuyor” dedi.

“EVSİZLERİ 153’E BİLDİRİN”

Bu yıl kar yağışının bir iki hafta erken başlayacağını, kışın sokaktaki evsizlerin barınmasıyla ilgili çalışmalara da dikkat çeken Topbaş, İstanbullulardan, “153’i arayarak evsizleri bize bildirin” ricasında bulundu.

İstanbul’da zeminin henüz soğumadığını, ani kar yağışının tipi şeklinde ortaya çıkabileceğini, kar kalınlığının birkaç santime çıkabileceği konusunda uyaran Topbaş, “Baskın yememe adına İstanbullular uyarılarımıza hassasiyet göstermeli” dedi. Hızı saatte 80 kilometreye ulaşacak rüzgardan bahsedildiğini, hava sıcaklığının sıfırın  altına düşebileceğine dikkat çeken Topbaş, “İstanbul’da 2,5 günlük kar yağışının sorunsuz geçirilmesi için İstanbullular, geçmişte olduğu gibi bize destek verirse, kar yağışını problem yaşanmadan geride bırakabiliriz” diye konuştu.

Öğrenci, veli ve servis sürücülerinden de aynı hassasiyeti beklediğini belirten Topbaş, İstanbullulara sağlıklı bir yaşam dileyip, “Karın getirdiği güzelliğin kaosa dönüşmemesi için her türlü hazırlığımız var. İstanbullular bizimle olursa sorun yaşanmaz” dedi.

KUZEY BÖLGELERDE 30 CM KAR

Gazetecilerin soruları üzerine okulların tatil edilmesiyle ilgili henüz bir karar olmadığını ancak, Kuzey bölgelerde 30 santimi bulacak kar yağışı nedeniyle sürücülerden dikkatli olmalarını istedi, gizli buzlanmaya karşı da sürücülere uyarılarını ihmal etmedi. Topbaş, apartman önlerindeki buzlanmalara karşı da, apartman yöneticileri ve apartman sakinlerini, evlerinin önünü temizlenmesi konusunda hassas olmasını istedi.

“ASFALTLARIMIZDA BOZULMA OLMADI”

Topbaş, metrobüs hatları dahil, köylere kadar her noktada gerekli tedbirleri aldıklarını belirtti. Topbaş, geçtiğimiz yıllarda, buzlanmayı önlemek amacıyla köprülere dökülen tuzlama nedeniyle asfaltın bozulup, köprüde trafik akışında yaşanan aksamaların hatırlatılması üzerine, “Köprüler rüzgara maruz kaldıkları için buzlanma olmakta. İstanbul’da bazı bölgeler Karayolları’nın kontrolünde ama birlikte hareket ediyoruz” dedi. Asfaltın kalitesiyle ilgili çalışmada başarılı olduklarını anlatan Topbaş, “Bizim döktüğümüz asfaltlar çok başarılı. Suhulet (hava) değişimine rağmen 10 yıllık asfaltlarımızda bir bozulma yaşanmayacağını düşünmekteyiz” diye konuştu.

SOKAKTAKİ SURİYELİLER KAMPLARA YERLEŞTİRİLDİ

Topbaş, sokaklardaki Suriyeli sığınmacılarla ilgili soruya da “her yıl olduğu gibi sokakta yaşayan vatandaşlarımız spor salonlarına alınmakta. Şu anda 100’ün üzerinde vatandaşımız var. Suriyelilerle ilgili çalışmayı Valilik, Kızılay’la birlikte yürütmekte. 10 gün öncesinden sokaktaki Suriyeli vatandaşlar kamplara yerleştirildi” açıklamasında bulundu.
TAKSİM VE ÇEVRESİNE DOLU YAĞDI
Taksim ve çevresine 14.30'da kısa süreli dolu yağdı. Taksim’de bulunanlar doluya hazırlıksız yakalandı. Kısa süreli etkili olan dolu yağışı yerini yeniden yağmura bıraktı.
İLK KAR DÜŞTÜ
Akşam 16:45 sıralarında Taksim ve çevresinde kısa süreli hafif kar yağışı gözlendi. Kısa süreli etkili olan kar yağışı yerini yeniden yağmura bıraktı.