Jerusalem Post gazetesinin seçim analizi, tüm gerçekliği apaçık ortaya koyuyor. Analizin manşeti aynen şöyle, “Erdoğan için kötü, İsrail için iyi”.


Türkiye'deki seçimler sonrası İsrail'de yaşanan sevincinin geri planını sorgulayan Haber7 Yazarı Taha Dağlı, bugünkü yazısında yine ilginç noktalara temas etti...

7 Haziran akşamından beri Amerika’dan Almanya’ya, İngiltere’den İsrail’e bayram coşkusu var. Ak Parti tek başına iktidar olamıyor diye seviniyorlar.

İsrail’in eski Cumhurbaşkanı Şimon Peres çıktı konuştu, “bu seçim sonucu İsrail için olumlu, ben mutlu oldum” dedi.

Gazetelerin manşetlerinde “Erdoğan kaybetti” yazıldı, “artık rahatız” denildi.

Jerusalem Post gazetesinde Prof. Efraim İnbar’ın seçim analizi yayınlandı. Dertlerini çok da açık ifade ettiler, hiç eğip, bükmeden direk “ Erdoğan için kötü, İsrail için iyi” dediler.

“Ama bu yetmez” dediler, Türkiye’deki laiklere görev verdiler, o yazıda Ak Parti’yi kast ederek “laikler al aşağı ederse o zaman İsrail, Türkiye ilişkilerinde umutlanabilir” dediler.

Peki nedir o Türkiye ilişkileri, nasıl bir ilişki o?

İlişkiden kast ettikleri, Türkiye’nin İsrail’e peş keş çekilmesi. Tıpkı Erdoğan’dan önce olduğu gibi.

Günlerdir anlatıyoruz, İsrail’in casuslarını, Mossad’ın ajanlarını, Türkiye’den Erdoğan kovdu. 1958’den bu yana İsrail için Türkiye çantada keklik bir ülkeydi, hep öyle oldu ama Erdoğan geldi, onların tezgahını başlarına yıktı.

Şimdi 7 Haziran seçiminden, Ak Parti’nin yüzde 41’le birinci olduğu o seçimden, zafer çıkarmaya çalışanların başında İsrail geliyor.

“Bir yara açtık, arkası gelir de Erdoğan hakikaten giderse, o zaman Türkiye bizim” diyorlar.

Çünkü Erdoğan, Türkiye’yi, ne İsrail’e ne de başka bir ülkeye meze etmedi. O yüzden küçük bir hasarda bayram sevinci yaşıyorlar, “o hasarın devamı gelsin” diye.

Yoksa bizim Parlamento seçimimizden onlara ne, haberlerini yaparlar, yorumların yaparlar, geçerler. Ama öyle değil, seçim öncesi destek atıyorlar, yol gösteriyorlar, seçim sonrası kutlama yapıyorlar, hedef gösteriyorlar, ortaklık sunuyorlar.

Yani direk ama direk bizim ülkemize müdahale etmeye kalkıyorlar.

17 Mart’ta İsrail’de seçim oldu. Netanyahu’nun partisi birinci çıktı, sonrasında koalisyon hükümeti kuruldu.

Kaçımız ilgilendik, kaçımıza dert oldu, hangi gazetemiz “Livni kaybetti” diye sevinç manşetleri attı, hangi yorumcumuz “Netanyahu kazandı” diye üzüldü veya sevindi?

Bize ne, İsrail seçiminde bizi ilgilendiren tek mesele Filistinlilerdir. O konuda da hangi İsrailli başa gelirse gelsin, hepsi Siyonist zihniyet olduğu için Filistinliler adına sonuç değişmiyor.

Peki bizim seçimimizden size ne? Yoksa Türkiye’de hala Türkiye’yi İsrail’e peş keş çekmek isteyenler mi var, paralel dostlar mı var, o İsrail gazeteleri ve televizyonları günlerdir yayın yapıyor, o dostlarına mı mesaj yolluyor?