Twitter'da özellikle son dönemde farklı bir çok kesimin Trend Topic grupları oluşturduğunu görüyoruz. Hızla değişen gündemle birlikte tepkileri ya da hassasiyetlerini TT'ye taşıdıkları etiketlerle ortaya koyuyorlar. Bunlardan birisi de İslamcı fenomenlerden oluşan Evlad-Osmanlı Grubu.

@EvladiOsmanliTT grubunun fenomenlerini @gencmurteci, @abdestalanlaik ve @kendinelaik Twit-ül Havadis'in bugünkü konukları. "Bu grubu nasıl kurdular, nasıl fenomen oldular, AK Parti için mi çalışıyorlar, bot hesap ne demek?" gibi pek çok soruya cevap verdiler.

Twitter'la ilgili tüyolar da alabileceğiniz güzel sohbetimizle sizleri baş başa bırakıyorum.

Evlad-ı Osmanlı TT Grubu'nu ne zaman kurdunuz?

MÜRTECİ X: Twitter'a ilk girdiğimiz zamanlarda neyin ne olduğunu anladığımızda TT grubu kurma ve gündeme ortak olma planlarımız vardı ve EvladıOsmanlıTT'yi 2012'nin sonlarına doğru henüz ikişer bin civarı takipcimiz var iken kurmuştuk.

ÜMMET İÇİN UĞRAŞIYORUZ

Twitter'da çok sayıda TT grubu var sizi diğer gruplardan ayıran nedir?

BAŞ YOBAZ: Çok sayıda TT grubu var lakin bizi diğerlerinden ayıran özellik şu; Biz bu işi gönüllü olarak yürütüyoruz. Herhangi bir kurum kuruluş yada şahıstan destek almadan bi kaç kafadarla başlatılmış bir hareketiz. Yaratılış fıtratımıza, Dini ve örfi değerlerimize ters olan herşeye karşı bir gündem oluşturma çabamız var. Yeri geliyor SMS kampanyaları yardım kampanyaları düzenleyip TT yaparız, yeri gelir ümmet için düzenlenen mitinglere ortak olur dostlarımızı meydanlara indiririz, yeri gelir İngilizce hastag yapar dünya gündemi vasıtasıyla hem mazlum kardeşlerimize ulaşırız hem mazlum kardeşlerimizi dünya gündemine sokarız.

AT GÖZLÜKLÜ YOBAZ: Mesela Mısır'da İhvan yıkıldığında ingilizce olarak "Osmanlı Torunları Mursinin Yanında" etiketini WTT'ye sokmuştuk ve tüm dünyaya sosyal medya üzerinden bu insafsız darbeyi ilk biz gündeme getirmiştik. Tevafuk geçenlerde karşılaştığımız bir Arap spikeri Arap ülkelerinde meşhur olduğumuzu tanındığımızı ve ilgiyle takip edildiğimizi söyledi. İnşallah yakın zamanda kendilerinede bi ropörtaj vereceğiz RNN'de yayınlanacak. Ne mutlu bize ki sanal ortamda da olsa o kardeşlerimizin derdiyle dertlendiğimizi göstermiş olduk. Bu da amacımıza ziyadesiyle ulaştığımızı gösterir.

MEYDANI ÇAPULCULARA BIRAKMADIK!

Twitter sizce ne kadar etkili? TT çalışmalarıyla gündemin yönlendirilebileceğine inanıyor musunuz?

MÜRTECİ X: TT çalışmalarının etkisini Gezi Olaylarında fazlasıyla murteci.jpggördük. Gezi olaylarında herkes "Ne oluyor" Şaşkınlığındayken biz EvladıOsmanlıTT olarak yine iş başındaydık. Hatırlarsınız #AcilRtYayalım etiketi vardı. Bu TT'yi biz yaptık ve şu an Twitter'ın kalıplaşmış esprilerinden biri haline geldi. Gezi olayları boyunca günde 2-3 TT yaptık. Evlerinde oturan %50 ile ve bu olaylara karşı olan %30'u teselli etmek yüreklendirmek bize kalmıştı. Hamdolsun Sosyal Medya'da meydanı çapulculara bırakmadık. Eylem yapmak herkesin en doğal hakkıdır.

BAŞ YOBAZ: Geçtiğimiz Mayıs ayında Milli Türk Talebe Birliği ile Ayasofya'da yürüyüş yaptık ne bir toma geldi ne bir biber gazı geldi bize. Kanunları olan bi ülkede kanunlar dahilinde herkes dilediğini yapmakta özgürdür, herkesin fikrine de saygılıyız ama milletimizin zarar gördüğü her hareketin karşısında da dimdik dururuz.

AT GÖZLÜKLÜ YOBAZ: Konuyu toparlamak gerekirse TT Hakikaten çok faydalı bir hal aldı. Eskiden insanlar gündemi haber sitelerinden takip ederdi şimdi ise Twitter'dan takip ediyor. Çok mühim bir hal aldı ve bizce her vatandaşımızın kullanması gerekiyor. Muhafazakar kesim'in özellikle daha önem vermesi gerekiyor.

TWEETLERİMİZİ GÖRÜP NAMAZA BAŞLAYANLAR VAR!

Sizce insanlar sizi niye takip ediyor?

MÜRTECİ X: Bizler aslında takipçilerimizin bir bakıma sesi olduk Twitter’da. #EvladıOsmanlı grubumuzun amaçlarından birisi de bu aslında. Biz takipçilerimize değer verdik, hor görmedik, takipçilerimizde bizim samimiyetimize inandıkları için bizleri takip ediyor. Mizah, siyaset gibi konularda yorumlar getiriyoruz ve farklı yorumlar getirdiğimiz için de takip edildiğimizi düşünüyorum. Takip edilmek için bir farkınızın olması gerekiyor Twitter’da, kullanıcıları size çeken bir şeyler… Sağolsunlar bizleri takip etmeye değer görüyorlar…

BAŞ YOBAZ: Aslında herkesin arzuladığı söylemek istediği ama söylemeye cesaret edemediği şeyleri açık yüreklilikle ve korkusuzca söylediğimiz için bizleri takip ediyorlar. Bizden görerek daha cesaretli bir tutum sergilemeye başlıyorlar. Eskiden Atatürk kelimesini ağzımıza almaya korkardık bugun Atatürk'ü sevip sevmediğimizi, dünya okumasına, inkılaplarına katılıp katılmadığımızı tartışabiliyoruz. Özellikle hükümet bu zemini oluşturdu. Hakikaten artık Türkiye FİKİR ÖZGÜRLÜĞÜ'nün olduğu bir ülke haline geldi. Takip ediliyoruz çünkü samimiyiz bazı fenomenler hiçbir şekilde takipcileriyle etkileşime girmezken biz imkanımız ve vaktimiz olduğu kadar hepsine tek tek cevap vermeye çalışıyoruz bu da bizi samimi kılıyor.

AT GÖZLÜKLÜ YOBAZ: Takip ediliyoruz çünkü Güncel mevzulara hakimiz, Gündemi sıkı takip edip gündeme dair fikir beyan edebiliyoruz, Dini vecibeleri vs. Esprili bir dille takipcilerimize aktarıyoruz belki de birçoğuna vesile oluyoruz. Birçok mail aldım mesela twitlerimizi görüp namaza başladığını söyleyenler oldu. Bu da bizi çok mutlu ediyor daha çok hatırlatmalarda espri yoluyla insanların beynine viral mesaj verme eğilimindeyiz.

LAİKLİK BİZE TERS GELİYOR!

abdestalanlaik- kendinelaik-gencmurteci gibi özellikle laikliği tiye alan nickler kullanıyorsunuz. Attığınız twitlerde de genel olarak böyle bir duruş sergiliyorsunuz. Laiklikle ilgili derdiniz nedir?

MÜRTECİ X: #EvladıOsmanlı ekibi yobaz, mürteci ve laikliği tiye alan kullanıcı adı altında hesaplar açtılar ve açmaya devam ediyorlar. Bizim kimse ile derdimiz yok aslında. Tam tersine onların bizlerle dertleri var. Biz de bunu ironi dili ile kendilerine iade ediyoruz.

BAŞ YOBAZ: Bizler Müslümanız ve müslüman bir toplum ancak Allah'ın Kanunlarıyla yönetilmelidir bu yüzden başta laiklik bize ters geliyor. Gel gelelim ki Allah'ın kurallarıyla yönetilme isteğimiz imkansız gibi duruyor. Laikliği herkes kafasına göre yorumluyor. Herkes işine geldiği gibi yorumluyor. Laikliğin tam bir açıklaması mevcut değil. Baktık ki herkes laikliği kafasına göre yorumluyor bizde kendimizce yorumladık. Mesela benim biomda laikliğin tanımı şu şekilde "Herkesin laikligi kafasina gore,isine geldigi gibi tanimladigi ulkemde;bende laikligi ABDESTLİ TANIMLIYORUM."

DAVAMA SAHİP ÇIKAN TEK PARTİ AK PARTİ!

Twitter'da genelde İslami hassasiyetleri olan fenomenleri AK Partiyle ilişkilendiriyorlar. AK Partili misiniz? Ya da AK Parti için mi çalışıyorsunuz?

MÜRTECİ X: Ben kendi açımdan bu soruyu yanıtlamak istiyorum. Benim AK Parti ile ve diğer partilerle bir ilişkim yok. Ben İslami hassasiyet noktasında bir dava içerisinde yaşamaya çalışıyorum. Ekibimiz Allah rızası için bir şeyler yapmaya çalışıyor.

BAŞ YOBAZ: Bakınız öncelikli olarak şunu belirtmek isterim. Benim babam çocukluğumda NFK'nın şiirlerini verir ezberlersem ödüller verirdi. İslami hassasiyeti olan bir ailede yetiştim ve bizim yüreğimizin tam ortasına DAVA bilinci yerleşti. Bu DAVA'nın tam ortasında Rahmetli Erbakan Hocam vardı şimdi de RECEP TAYYİP ERDOĞAN var. Particilikten çok dava insanlarıyız ve benim şahsi görüşüme göre benim davama sahip çıkacak tek parti AKPARTİ'dir. Para teklif edilmedi edilse dahi bizim arkadaşalarımız ve ben bu parayı asla kabul etmeyiz. AK Parti'nin Sosyal Medya oluşumu yokken biz Partimiz adına TT'ler yapıyorduk. AKPartinin sosyal medya oluşumu varken bile onlardan daha çok TT yapıp davamıza partimize daha çok sahip çıkıyoruz. Evet AK PARTİLİYİM, Evet yeri geldiğinde AK PARTİ için çalışıyorum ama asla Parti ile kordineli ve maaşlı değiliz. Davamız için gönüllü er'leriz..

NASIL FENOMEN OLUNUR?

Twitter'da fenomen olmak takipçi sayısıyla ne kadar alakalı?

MÜRTECİ X: Fenomen olmak için 10 binlere 100 binlere ihtiyacınız yok. Attığınız her tweete etkileşim alıyorsanız ve kullanıcılar sizin tweetlerinizi ilgi ile takip ediyorsa. Sözünüz dinleniyorsa bir fenomensinizdir.

BAŞ YOBAZ: Zaten fenomen demek takipci sayısının çokluğundandır.

BOT HESAPLAR BİZDEN UZAK DURSUN!

Twitter'da "bot hesap" diye bir şey var. Nedir bu?

BAŞ YOBAZ: Son zamanlarda gelişmiş bir sektör haline geldi bu bot hesap bot rt vs. Bizim hiç bot takipçimiz yok lakin Botlar üzerinden TT yapıp para kazanan, Bot satın alarak takipci kasan, Fenomen görünen nice hesap var. Bizden uzak dursunlar :)

GERÇEK FENOMENLER NASIL ANLAŞILIR?

Bir kişi bot hesaplarla fenomen olabilir mi? Gerçek fenomenleri diğerlerinden ayırmanın bir kriteri var mı?

MÜRTECİ X: Aslında bir fenomen vardır ve yukarıda cevapladığım gibi etkileşim alıyor ve sözü dinleniyorsa o bir gerçek fenomendir. Botlar ile fenomen olanlar ise ayrı tabii. Onlar sahte fenomenler ve kendileri çalar kendileri oynarlar tabir yerindeyse.

BAŞ YOBAZ:Evet bot satın alınarak fenomen olanlar var. Ayırt etmek şöyle; benim 26Bin civarı takipcim var bi başka botlu hesapta 100bin takipci görünüyor. RT ve Fav sayılarına bakarsak sıradan bir twitim ondan daha çok RT ve FAV alır. En basit ayırt etme yöntemi budur. Bot atan kişinin takipcilerine bakarakta botları ayırt etmek çok zor değildir.

Son olarak Twitter'da #FF verme olayı vardır. #FF verdiğiniz kişiyi takipcilerinize önerirsiniz. İnternethaber.com vasıtasıyla bir ilki gerçekleştirerek haber sitesi üzerinden #FF vermek istiyorum müsadenizle :)

#FF @Abdestalanlaik #FF @Kendinelaik #FF @Gencmurteci #FF @Sarikli_voyvoda #FF @Abu_shek #FF @mehmet_sntrk #FF @Akilyobaz #FF @KefenliYobaz #FF @Fakirullah_ #FF @FredMoloztas #FF @Yobazcocuk #FF @Reddiyeci #FF @VallaYalan #FF @islamidevrimci #FF @fakirullah_ ve en önemlisi #FF @EvladiOsmanliTT ve facebook.com/EvladiosmanliTT