Almanya’nın İstanbul Başkonsolosluğu’na yönelik canlı bomba eylemi yapacağı gerekçesiyle gözaltına alınan Iraklı İbrahim Ghanem Jumah Alshalawey’in, Musul’dan yola çıktığı ve İzmir üzerinden İstanbul’a geldiği anlaşıldı. Iraklı Alshalawey’in terör örgütü IŞİD tarafından görevlendirildiği değerlendirilirken, gözaltına alınan Muhammed Nas’ın iki kardeşinin ise PKK içinde etkin konumda görev aldığı tespit edildi. Polis yetkilileri Nas’ın, Alshalawey’in sınırdan geçişi için lojistik destek ve barınma konularında destek verdiğini belirledi.

YENİ BİLGİLER ORTAYA ÇIKTI

Ankara ve İstanbul’da yaşanan bombalı saldırılar sonrasında, Almanya’nın Türkiye’deki misyonunun çalışmalarını askıya almasına neden olan ve canlı bomba eylemcisi olduğu gerekçesiyle tutuklanan Irak uyruklu Alshalawey’in bağlantılarıyla ilgili yeni bilgiler gün ışığına çıktı.

ALMAN İSTİHBARATIYLA ORTAK ÇALIŞMA

 Milliyet’in aldığı bilgiye göre, İstanbul polisinin canlı bomba eylemini yapmadan yakalamayı başardığı Alshalawey’in, Musul’dan yola çıktığı belirlendi. Alman Federal Kriminal Dairesi BKA ile ortak yürütülen çalışmalar sonucunda yakalanan Alshalawey’in, Musul’dan yola çıktıktan sonra yasadışı yollardan Türkiye’ye giriş yaptığı, Gaziantep ve İzmir’e gittikten sonra İstanbul’a geçiş yaptığı anlaşıldı.

 İstanbul Emnniyeti’nce yapılan teknik çalışmalar sonrasında Alshalawey’in İstanbul’da yaşayanSuriye uyruklu Ali Al Faraç ile temas kurduğu anlaşıldı. Yürütülen soruşturmada, Suriyeli Al Faraç’ın İstanbul’da yaklaşık 1.5 yıldır yaşadığı ve Muhammet Nas’ın yanında tesisat işi yaptığı belirlendi. 

Sınırda lojistik destek

Polis, bu kez Nas’ı inceledi. Nas’ın ailesi üzerinde yapılan araştırmalarda, ağabeyi Muharrem Nas’ın PKK’nın Kuzey Irak’taki kamplarında “sorumlu düzeyde” faliyetlerinin olduğu, kardeşi Numan Nas’ın da ağabeyi gibi PKK’nın Kuzey Irak’taki kamplarında görev aldığı anlaşıldı. 

IŞİD'İN ORTAĞI PKK

Güvenlik birimlerinde dosya kaydı bulunan Numan Nas’ın, örgüt kamplarında sorumlu düzeyde faaliyet yürüten “Rubar” kod adlı Mehmet Gurgin Mazak ile bağlantısı olduğu, PKK’ya eleman kazandırmak ve lojistik malzeme aktarımı çalışmalarına katıldığı saptandı. 

Araştırma sonrasında, Nas’ın iki şüpheliye lojistik destek, yer temini ve sınır geçişlerine yardımcı olabileceğini değerlendiren güvenlik güçleri, IŞİD ve PKK bağlantılarını detaylı araştırmaya başladı.