Türkiye ile ABD arasında varılan mutabakatın ve bu mutabakat çerçevesinde askeri nitelikteki belgelerin imzalanmasının ardından Ankara’da gözler, terör örgütü IŞİD’in Suriye’deki varlığına yönelik etkili ortak operasyonlar için ne zaman düğmeye basılacağına çevrilmiş durumda

 
Ankara’da dikkatli gözlerden kaçmayan bazı temas, gelişme ve açıklamalar; IŞİD’e karşı Türkiye ile ABD hava güçlerinin etkili ortak bir harekata başlayabileceğinin sinyali olarak algılandı.
Operasyonun sinyali olarak değerlendirilen gelişmeleri anlamak için bir ay öncesine dönmek gerekiyor. Son gelişmeler özetle şöyle:
 
ERDOĞAN İLE OBAMA ANLAŞTI
 
*Temmuz ayında Ankara’ya gelen ABD Başkanı Obama’nın IŞİD’le Küresel Mücadele Özel Temsilcisi John Allen başkanlığındaki heyet ile Dışişleri Bakanlığı’nda önemli görüşmeler yapıldı. Bu görüşmelerin ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Obama’nın yaptığı telefon görüşmesi ile mutabakat siyasi düzeyde onay aldı. Bunun ardından İncirlik üssü ABD jetleri ile bu hava gücüne lojistik destek verecek birliğin kullanımına açıldı.
 
*Türk hava kuvvetleri IŞİD’e karşı hava harekatında bulundu. Ancak bu sınırlı tutuldu.
 
*Türkiye ile ABD arasında IŞİD hedeflerine karşı ortak hava operasyonu yapılması için askeri nitelikte teknik müzakerelere başlandı. Bu müzakereler bu hafta başında sona erdi ve askeri nitelikteki belge imzalandı. Bu belgenin imzalandığını da Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu açıkladı.
 
CUMHURBAŞKANLIĞI’NDA İKİ SAATLİK GÖRÜŞME
 
*Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar'ın, devlet günü çerçevesinde bugün Cumhurbaşkanlığı’ndaki görüşmesi 2 saat sürdü. Orgeneral Akar, daha sonra Çankaya Köşkü'ne geçerek, Başbakan Ahmet Davutoğlu ile görüştü.
 
SÖZCÜ SİNYALİ VERDİ
 
*Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Tanju Bilgiç, bugünkü basın toplantısında, Türkiye ile ABD arasında terör örgütü IŞİD'e karşı özel operasyonlar ve hava harekatı yapılmasına ilişkin askeri seviyedeki belgenin imzalandığını hatırlatarak, ortak uçuşların gündemde olduğunu belirtti.

KOMUTAN DİYARBAKIR’DA

*Türk Hava Kuvvetleri’ne ait 8 F-16 jeti bugün Suriye sınırında devriye görevi yaptı.
 
*Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Abidin Ünal, bugün Diyarbakır’a giderek birlikleri denetledi. Ünal’ın ziyaretinin amaçlarından biri ana jet üssünde üstePKK’ya karşı Kuzey Irak’taki hedeflere harekat düzenleyen ekiplere moral vermek.
 
*Ancak Diyarbakır, Hava Kuvvetleri Komutanlığı için sadece PKK’ya karşı hava operasyonları için değil hava harekat merkezi olma özelliği nedeniyle de bir çok açıdan önemli. Hava Kuvvetleri Komutanlığının ana muharip unsurlarını tek bir komutanlık çatısı altında toplayan "Muharip Hava Kuvveti ve Hava Füze Savunma Komutanlığı" 05 Ağustos 2014 tarihinde Eskişehir'de teşkil edilmişti. Bu komutanlığın en önemli ana bağlısı Diyarbakır’da.  Hava harekâtını tek bir merkezden yönetmek üzere  Birleştirilmiş Hava Harekât Merkezleri Komutanlığı" Diyarbakır'da oluşturuldu. Ünal’ın ziyareti bu çerçevede önemli. IŞİD’e karşı yapılacak hava harekatında Diyarbakır önemli bir karargah olacak.