Akıllardaki soru işe bu operasyonların ne kadar süreceği. Hürriyet yazarı İsmet Berkan, IŞİD türkiye sınırından çekilene kadar operasyonların süreceğini yazdı.

İşte Berkan'ın o yazısından önemli başlıklar:

Türk Silahlı Kuvvetleri'nin önceki gece yarısı önce topçusuyla sonra da sabaha karşı saatlerinde uçaklarıyla IŞİD hedeflerine yaptığı saldırı, öyle basitçe 'Onlar bize ateş etti, biz de misliyle karşılık veriyoruz' denerek anlatılacak bir şey değil.

3 HAFTA ÖNCE SİNYAL VERİLDİ

Türkiye'nin IŞİD'e yönelik bu saldırısını uluslararası koalisyonun amaç ve hedefleri doğrultusunda değerlendirmek, IŞİD'e karşı yürütülen küresel mücadelenin bir parçası olarak görmek gerekir. Bu saldırının geleceğini biz bir grup gazeteci bundan üç hafta önce aldığımız bir brifingle öğrendik, bunun haberi gazetelerimizde de çıktı. Üstüne Başbakan Ahmet Davutoğlu bu brifingde gazetecilere aktarılan bilgileri aynen teyit edip kendi ağzından pek çok şey söyledi; o da yayınlandı.

SURUÇ SALDIRISI DAHA ÖNE ÇEKTİ

Yani aslında IŞİD başına ne geleceğini biliyordu; sadece ne gün olacağını bilmiyordu. Suruç'taki canlı bomba eylemi, hemen ardından Kilis'teki sınır ihlali girişimi, Türkiye'nin ve koalisyon güçlerinin IŞİD'e karşı askeri harekâtını daha öne çekti belki.

TÜRKİYE IŞİD'İ İSTEMİYOR

Türkiye'nin daha önce 'Ortada bir siyasi strateji yok, o ortaya çıkmadan biz buna aktif destek olmayız' diyerek sadece insani amaçlı operasyonlarını desteklediği koalisyona bugün askeri gücüyle katılma sebebi, aslında aciliyet kazanan bir askeri hedeften kaynaklanıyor. O hedef, halen Türkiye-Suriye sınırında 210 kilometrelik bir bölgeyi kontrol etmekte olan IŞİD'in oradan gönderilmesi. Türkiye sınırında IŞİD'i istemiyor; esasen Arap ve kısmen de Türkmen bölgesi olan o toprakların Özgür Suriye Ordusu tarafından kontrolünü arzuluyor. ÖSO'nun karadaki gücünün buna yetip yetmediğini, Türkiye ve koalisyonun gerek topçu ve gerekse hava desteğiyle ÖSO'nun IŞİD'i oradan sökmeyi başarıp başaramayacağını göreceğiz.

IŞİD SINIRDAN GİDENE KADAR DEVAM EDECEK

Bu, son iki yıldır çok konuşulan 'güvenli bölge' demekti; iç kesimlerde ne çatışma IŞİD sınırdan gidene kadar devam edecek, Türkiye sınırına komşu bölgelerde büyük çatışma yaşanmaması için bir önlem olarak bu uygulanabilirdi.

Türkiye bugün IŞİD'le ilgili aldığı kararı aslında iki yıl önce de alabilirdi; en azından Musul konsolosluğundaki rehinelerin kurtulmasının hemen ardından bugünkü pozisyonuna geçebilirdi.