AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İş Teftiş Kurulu Başkanlığı iş müfettişleri, Türkiye Taşkömürü Kurumunun (TTK) yanı sıra özel sahalardaki işletmelere ait çok sayıda maden ocağında denetimler gerçekleştirdi.

Müfettişler, 111 iş yerinde işçilerin kolayca çıkış yapabileceği birbirinden bağımsız iki ayrı yolun olup olmadığı, merkezi gaz izleme istasyonunun durumu ile ferdi kurtarıcı maske kullanılıp kullanılmadığı, ocaklarda seyyar gaz ölçüm cihazlarının varlığı ile hazırlık ve galeri ilerleme çalışmalarında kontrol sondajların yapılıp yapılmadığı gibi konularda incelemelerde bulundu.

Denetimlerde iş güvenliği ve işçilerin sağlığı yönünden eksiklikleri bulunan 20 maden ocağının üretimi durduruldu. Çok sayıda madenin işletmecisine de denetimler sonrasında toplam 4 milyon lira idari para cezası uygulandı.

Zonguldak Çalışma ve İş Kurumu Müdürü Gönül Demirsu, AA muhabirine, müfettişlerin, ocaklarda iş güvenliği ve işçilerin sağlığını tehdit edici noksanlıklar bulması durumunda kömür ocağında üretimin durdurulmasına karar verildiğini söyledi.

Üretime kapatılan ocaklarda risk analizlerinin yapılmadığının da tespit edildiğini anlatan Demirsu, "Müfettişler ayrıca ocaklarda seyyar gaz ölçüm cihazlarının varlığını da inceledi. Maden iş yerlerinde kazaların çok fazla yaşanabildiği için Zonguldak'ta sık sık denetlemeler gerçekleştiriyoruz. Geçen yıl iş yerlerinde denetimler daha da hızlandırıldı. Kömür ocaklarında yapılan denetimler sonucu işçilerin hayatını tehlikeye sokacak eksiklikleri nedeniyle 20 ocakta üretim durdurdu. Denetimlerde 4 milyon lira idari para cezası uygulandı. Bu işletmeler sadece bakım çalışmalarını devam ettiriyorlar" diye konuştu.

Demirsu, eksiklikleri giderilen ocakların, iş müfettişlerince yeniden yapılacak denetimin ardından uygun görülmesi durumunda faaliyetlerine başlayabileceği üretime açılabildiğini kaydetti.

AA