Başbakan Ahmet Davutoğlu, İngiltere ziyareti öncesinde Atatürk Havalimanı'nda basın toplantısı düzenledi.

Davutoğlu 2002-2015 yılları arasında İngiltere’den Türkiye’ye 8.5 milyar dolar yatırım geldiğini belirterek, bunu önemli ama yetersiz bulduklarını ifade etti. Londra'ya ziyareti sırasında, Türkiye'ye daha fazla yatırım çekebilmek için hem toplu hem de özel görüşmeler yapacaklarını vurgulayan Davutoğlu, "2 bin 800 kadar İngiliz şirketi Türkiye'de faaliyet gösteriyor. Yaklaşık 90 Türk şirketi de İngiltere'de faaliyet gösteriyor ve 1,4 milyar dolar tutarında yatırım yapmış bulunuyor. Bunların ölçeklerini artırmaya, çalışmalarını ve kapsamını genişletmeye de kararlıyız” dedi.

"İran'a ambargoların kalkmış olmasından memnuniyet duyduk"

İran'a yönelik ambargoların kalkmış olmasından memnuniyet duyduklarını dile getiren Davutoğlu "Özellikle bölgemizde kısıtlayıcı ambargoların bölgesel kalkınmayı da olumsuz etkilediği ve sonuç üretmediği kanaatindeyiz. Bu bağlamda gerek nükleer anlaşmanın adım adım yürütülmesinde sağlanan gelişmeler, gerekse ambargoların kalkmasını memnuniyetle karşılıyoruz. Türkiye İran ilişkilerinin de bu ambargoların kalkışıyla ekonomik alanda önemli bir ivme kazanacağına inanıyoruz" diye konuştu.

Davutoğlu, şunları kaydetti:

"Hepimizin, bütün dünyanın da İran'ın da Türkiye'nin de komşu ülkeler olarak önem vermesi gereken husus, Ortadoğu bölgesinde bütün ülkelerin yapıcı katkıda bulunarak, bölgemizdeki yıkımın, bölgemizdeki şiddetin ve baskının sonunu getirecek bir perspektifle ortak çalışma yürütmek. Ümit ederiz bu gelişme böyle bir perspektifin de önünü açar. Çünkü kendi halklarıyla ciddi gerilimler yaşayan ve 2,5 milyonu bizde olmak üzere milyonlarca Suriyelinin Suriye'yi terk etmesine yol açan zulmün karşısında da yine bölge ülkelerinin tam da bugünlerde tekrar başlayacak olan Suriye'de siyasi görüşmeler sürecine pozitif katkıları olur ve bölgede olumlu bir atmosferin şekillenmesine bu karar katkıda bulunur. Aksi takdirde bunun üzerinden yeni gerilimlerin ortaya çıkmasını ise hiçbirimiz tasvip etmeyiz."

AA