ZONGULDAK’ın Çaycuma İlçesi’nde, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde düzenlenen yürüyüşle ilgili yerel haber sitesinde yer alan habere, "Kadınlar evde mi yoksa başkasının kucağında mı?" yorumu yazan imam Ali A. hakkında, ’hakaret’ suçlamasıyla 3 yıla kadar hapis istemiyle dava açıldı. Şikayetçi kadınların da katıldığı duruşmada suçlamayı kabul etmeyen imam Ali A., ilçede oluşan ahlaki yozlaşmayı kastettiğini ileri sürdü.

Eğitim- Sen Çaycuma Temsilciliği öncülüğünde ilçe merkezinde yaklaşık 200 kişinin katılımıyla düzenlenen yürüyüş ile ilgili haber, yerel internet sitesinde, ’8 Mart’ta Çaycuma’da yürüdüler’ başlığı ile yer aldı. İlçeye bağlı Helvacılar Köyü’nde görev yapan 20 yıllık imam 44 yaşındaki Ali A., haber ile ilgili bir kullanıcının yaptığı, "8 Mart’ın Çaycuma’da bu kadar etkili kutlanması ne kadar güzel. Çaycuma’ya her türlü kötülüğü yaptılar ama Çaycumalı kadınları eve hapsetmeyi başaramadılar" şeklindeki yorumuna cevap olarak, "Başını kumdan çıkart da Çaycuma’ya öyle bakmanı tavsiye ediyorum. Bak ki neler çıkacak? Kadınlar evde mi yoksa başkasının kucağında mı?" yazdı.

İmam Ali A., gelen tepkiler üzerine sosyal paylaşım sitesi Facebook’taki sayfasında, yaptığı yorum nedeniyle özür diledi. Ancak yürüyüşe katılan, büyük bölümü öğretmen ve memur olan Eğitim-Sen üyesi kadınlar, haber sitesinden kaldırılmadan önce yüzlerce kişi tarafından okunan yorum ile kendilerine hakaret edildiği iddiasıyla Çaycuma Cumhuriyet Savcılığı’na şikayette bulundu.

’HAKARET KASTIM YOKTUR’

Savcının hazırladığı iddianame doğrultusunda imam Ali A. hakkında, ’Sesli, yazılı veya görüntülü bir ileti ile hakaret’ suçlamasıyla 2 aydan 3 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açıldı. 

Tutuksuz sanık imam Ali A., Çaycuma Sulh Ceza Mahkemesi’ndeki duruşmada ilk kez hakim karşısına çıktı. Duruşmada, sanıktan şikayetçi olan 29 kadından 23’ü de hazır bulundu. 

Suçlamayı kabul etmeyen Ali A., "Benim kesinlikle müştekilere hakaret kastım yoktur. Sadece Çaycuma’da oluşan ahlaki yozlaşmayı kastetmiştim. Müştekilerden özür de diledim. Kesinlikle suç işleme kastım yoktur. Beraatimi talep ediyorum" dedi.
Şikayetçi olan kadınlar ise ilçede ahlaki bir yozlaşma görmediklerini, ayrıca sanığın, kendisi hakkında şikayetçi olunacağını öğrendikten sonra Facebook sayfasından özür dilediğini belirterek şikayetlerinin devam ettiğini söyledi. Duruşma, gelmeyen müştekilerin dinlenmesi için ertelendi. Duruşma sonrası basın mensuplarına tepki gösteren imam hakkında müftülük tarafından başlatılan idari soruşturmanın da sürdüğü belirtildi.