17-25 Aralık operasyonlarının yıldönümünde gözler, TBMM Soruşturma Komisyonu’nun Ak Partili eski bakanlar Erdoğan Bayraktar, Zafer ÇağlayanEgemen Bağış ve Muammer Gülerhakkında bugün yapacağı oylamaya çevrildi.

Komisyonda her bakan için oylama ayrı ayrı yapılacak ve haklarında verilen kararlar da, ‘suçun şahsiliği’ dikkate alınarak ayrı ayrı kaleme alınacak. Komisyonda bakanlar hakkındaki oylamalar açık olacak. Buna göre komisyon, Meclis soruşturma önergesinde haklarında iddia edilen suçlar için bakanların Yüce Divan’a sevk edilip edilmemelerine ilişkin kararlarını 11 ayrı oylama sonucu netleştirecek. Komisyonda haklarındaki suçlamalar doğrultusunda Güler için 4, Çağlayan için 3, Bağış ve Bayraktar için ise 2’şer kez, ‘Suçlu mu, değil mi?’ oylaması gerçekleştirileceği konuşuluyor. 4 eski bakan için Yüce Divan kararı çıkmazsa muhalefet partileri, muhalefet şerhi yazabilecek.

Örnek bulunamadı
Oylama öncesinde kulislere oldukça ilginç bilgiler yansıdı. TBMM uzmanları, iktidar ve muhalefet partileri ile soruşturulan bakanların ‘oylamanın yöntemi’ konusunda hummalı bir araştırma yaptığı ortaya çıktı. Komisyonun iktidar kanadının oylamada suç fiillerinin de ayrı ayrı oylanması konusuna odaklandığı öğrenildi.
Komisyon ve TBMM’nin hukukçu uzmanları Yüce Divan oylamasında suç fiillerinin ayrı ayrı oylanmasını araştırırken, geçmişteki soruşturma komisyonlarında böyle bir uygulama bulunmadığı tespit edildi.

‘Suç daraltılabilir’
Kulislerde komisyonun bakanlar hakkındaki suç fiillerini ayrı ayrı oylatırsa, daha komisyon aşamasında suçların kapsamı daraltılacağı için bakanların Yüce Divan’a gitseler dahi suçsuz bulunma olasılığının yüksek olabileceği konuşuluyor.
Çağlayan’a “Kaçakçılıkla Mücadele Kanunu’na muhalefet, resmi belgede sahtecilik ve rüşvet”, Güler’e, “resmi belgede sahtecilik, nüfuz ticareti, gizliliğin ihlali, Bağış’a, “nüfuz ticareti ve rüşvet”, Bayraktar’a ise, “nüfuz ticareti ve görevi kötüye kullanma” suçlamaları yöneltiliyor.
Komisyonun birbirinden bağlantısı olduğu gerekçesiyle isnat edilen bu suç fiillerini ayrı ayrı oylatılacağı görüşünün ağırlık kazandığı dile getiriliyor.

Tarihinde ilk olacak
4 Bakan hakkında soruşturma yapan komisyon, ayrı ayrı bir oylama gerçekleştirilirse geçmişte böyle bir uygulama olmadığı için soruşturma komisyonu bir ilki gerçekleştirerek tarihe geçmiş olacak.
Soruşturma Komisyonu’nun Ak Partili bir üyesi suç fiillerinin ayrı ayrı oylanması gerektiğini dile getirdi. Her kişi ve fiil için ayrı oylamanın kaçınılmaz olduğunu belirten Ak Partili üye, 5 ayrı suç isnat edilmişse birinci fiilin suç oluşturup oluşturmadığının bağımsız olarak karara bağlanması gerektiğini kaydetti. Ak Partili üye, bugünkü toplantıda muhalefet üyeleriyle birlikte oylamanın yöntemini oylayacaklarını     kaydetti.

‘Mahkemeye güvenilebilir’

Bazı bakanların basit suçlamalarla Yüce Divan’a gönderileceği tartışması kulislerde kulaktan kulağa dolaşırken üst düzey bir Ak Parti yöneticisi ise ilginç bir çıkış yaptı. Üst düzey yönetici, bakanların Yüce Divan’a gitmeleri halinde Anayasa Mahkemesi’ne ne kadar güvenilebileceği konusunda “İptal davalarında güvenmemek mümkün, siyasi şeyler bunlar. Anayasaya aykırı der iptal eder. Fakat Yüce Divan olarak baktığı kararda, ağır ceza mahkemesi formatını, dikkatini koruyor mahkeme. Yüce Divan kararlarında mahkemeye güvenilebilir” diye konuştu.

Bakanlar kulisten ayrılmıyor

Soruşturulan bakanların son günlerde TBMM kulisinden hiç ayrılmayarak Ak Partili milletvekilleriyle yoğun temaslarda bulundukları gözlendi. Soruşturulan bir bakanın Komisyon ve TBMM hukukçularına “Muhalefet önerge verebilir mi? Verirse ne olur?” sorusunu yönelttiği öğrenildi.
Anketlerle ölçülecek
Kulislerde Ak Parti’nin “4 bakanı veya bir kaçını Yüce Divan’a göndermesi halinde yolsuzluk suçlamalarını kabul etmiş görüntüsü vereceği” ile “Yüce Divan’a gönderme olmazsa iddiaları umursamadığı, yolsuzlukları sahiplendiği yönünde kanaat oluşacağı” handikabıyla karşı karşıya olduğu öne sürülüyor.
Ak Parti Genel Merkez yönetiminin komisyonda çıkacak Yüce Divan’a gönderme veya göndermeme kararının Genel Kurul’daki son oylamasına kadar kamuoyunda algıyı anketler aracılığıyla tespit ederek ona göre tavır belirleyeceği dile getiriliyor.

CHP ‘tek oylama’ istiyor

Komisyonun CHP kanadı ‘tek oylama’ istiyor. CHP’liler suç fiillerinin ayrı ayrı oylanması halinde Ak Partililerin ağır suçlara ilişkin fiillerde bakanları Yüce Divan’a göndermeyip daha hafif suçlamalarda bulunarak yargılamadan fazla yara almadan kurtulmalarını amaçladıklarını düşünüyor. “Bakın Yüce Divan’da aklandılar” görüntüsünün verilmek istenebileceğini dile getiriyor.

 

İşte komisyondaki 14 üye

Dört eski bakan hakkında yapılacak oylama nedeniyle gözler TBMM Soruşturma Komisyonu’nda... Tarihi oylamada, Ak Parti’den tamamı hukukçu 9, CHP’den 3’ü hukukçu 1’i işletme mezunu 4, MHP’den ise işletme mezunu bir milletvekili olmak üzere toplam 14 üye karar verecek

Hakkı Köylü

Komisyon Başkanı. Ak Parti Kastamonu milletvekili.
İÜ Hukuk Fakültesi mezunu. Eski cumhuriyet savcısı. Partisinin üç dönemlik milletvekillerinden.

Mustafa Akış

Ak Parti Konya milletvekili.  Yerel seçimlerden sonra, yedek listeden partinin kongreden sonraki en üst organı olan MKYK’ya girdi.

Yusuf Başer

Ak Parti Yozgat milletvekili. TBMM Yasadışı Dinlemeleri Araştırma Komisyonu’na Zeyid Aslan’ın istifasının ardından başkanlık yapmıştı.

M. Kemal Şerbetçioğlu

Ak Parti Bursa milletvekili. 1969 doğumlu. İÜ Hukuk Fakültesi mezunu. 1996 yılından itibaren serbest avukat olarak çalıştı.

Bilal Uçar

Ak Parti Denizli milletvekili. İskanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden mezun oldu. Basın yayın alanında çalıştı, serbest avukatlık yaptı.

İlknur İnceöz

Ak Parti Aksaray milletvekili. İki dönemdir parlamentoda. İÜ  Hukuk Fakültesi mezunu. Sivil toplum kuruluşlarında yöneticilik yaptı.

Ayşe Türkmenoğlu

Ak Parti Konya milletvekili. İkinci dönemi. İÜ Hukuk Fakültesi mezunu. Konya’dan 72 yıl aradan sonra Meclis’e giren ilk kadın milletvekili.

İsmet Su

Ak Parti Bursa milletvekili. İÜ Hukuk fakültesi mezunu. Grup Disiplin Kurulu Başkan Yardımcısı ve Anayasa Komisyonu sözcüsü.

Yılmaz Tunç

Ak Parti Bartın milletvekili. Grup Yönetim Kurulu üyesi ve Genel Merkez Siyasi Hukuki İşler Başkan Yardımcılığı görevini de yürütüyor.

Rıza Türmen

CHP İzmir milletvekili. Büyükelçi, yargıç ve gazeteci. İÜ Hukuk Fakültesi mezunu. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) yargıçlığı yaptı.

Erdal Aksünger

CHP İzmir milletvekili. İşadamı. Anadolu Üniversitesi İşletme Fakültesi mezunu. Bilişim çalışmalarıyla biliniyor. Çeşitli vakıflarda başkanlık yaptı.

Osman Korutürk

CHP İstanbul milletvekili. CHP’li Ercan Cengiz’in istifası sonrası komisyona girdi. 6. Cumhurbaşkanı Fahri S. Korutürk’ün oğlu.

Emre Köprülü

CHP Tekirdağ milletvekili. Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi mezunu. Köprülü, 2002 yılında CHP üyeliği ile aktif siyasete başlamıştır.