Haklarında yakalama kararı çıkarılmadan hemen önce darbe suçundan hapse atılacağını anlayınca yurt dışına kaçan paralel savcılar Zekeriya Öz ve Celal Kara'nın sır firarı deşifre oldu. Kaçak savcılar Zekeriya Öz ve Celal Kara'nınGürcistan üzerinden Ermenistan'a geçtiği duyurulurken, aslında iki ismin Gürcistan imamı Yaşar Buyacı tarafından Sarp Sınır Kapısı'nda karşılandığı sonra da Ukrayna'ya kaçırıldığı öğrenildi.

Takvim'de yer alan habere göre Öz ve Kara'nın kaçış planını hazırlayan hiç de yabancı değildi. Türkiye-Gürcistan-Ukrayna üçgenindeki büyük firar organizasyonunu, Zekeriya Öz'ün kişisel sorunlarını çözmek için seferber olan işadamı Aytaç Ocaklı ayarladı. Hidayet Karaca'nın avukatı Yusuf Danyal Kılıçalp sınıra götürdü, sınırdan Gürcistan imamı Yaşar Buyacı geçirdi. Aytaç Ocaklı ise Kiev'de karşıladı.

AVUKATTAN SINIRA SERVİS

Öz'ün fatura gösteremediği on binlerce dolarlık ultra lüks Dubai tatilinin faturasını almak için Ali Ağaoğlu'nun ofisini basan Aytaç Ocaklı, firar organizasyonunda da başrolü oynadı. Büyük gizlilik içinde hareket eden eski savcılar Öz ile Celal Kara, tutuklu olan Samanyolu Yayın Grubu Başkanı Hidayet Karaca'nın avukatı Danyal Kılıçalp tarafından karayoluyla gece yarısı Sarp Sınır Kapısı'na getirildi. Burada kıyafet değiştirip, mavi tişörtler giyen eski savcılar, pazartesi sabah saatlerinde yarım saat arayla kapıdan geçti. Henüz yakalama emri çıkmadığı için görevliler hiçbir engel çıkarmadı.

İSTANBUL-BATUM-KİEV ÜÇGENİ 

Karşı tarafta kaçakları Gülen Örgütü'nün Gürcistan imamı 'kasap' lakaplı Yaşar Buyacı bekliyordu. Kaçış ekibi Batum yakınlarındaki kasap Yaşar'ın çiftliğine ulaştı. Zekeriya Öz, yakalanma korkusuyla burada ikram edilen kahvaltıyı bile reddetti. İkili araç değiştirip Tiflis'e geçti. Saat 06:30'da Ukrayna havayollarının Tiflis-Kiev seferini yapan uçağına bindi. Kiev'de ise Aytaç Ocaklı kaçakları karşılayarak, Öz ve Kara'yı önceden hazırlattığı bir daireye yerleştirdi. Kaçaklar böylece Gürcistan'dan ayrılarak izini kaybettirdiğini düşündü.

KANADA'YA KAÇACAKLAR

Aydınlık'ta yer alan habere göre de Öz ve Kara, Kanada'ya kaçıyor. 

ERMENİSTAN: BİLGİMİZ YOK

Artvin Valisi Kemal Cirit, firari savcılar Zekeriya Öz ve Celal Kara'nın Gürcistan üzerinden Ermenistan'a kaçtığını açıklamıştı. Ermenistan Ulusal Güvenlik Teşkilatı Basın Bürosu ise haberle ilgili olarak "Böyle bir bilgimiz yok" açıklamasını yaptı. Bakırköy Başsavcılığı ise Öz ve Kara'nın iadesi için Dışişleri'ne gönderilmek üzere Adalet Bakanlığı'na difüzyon mesajı yolladı.

SIZINTININ KAYNAĞI HSYK'DAKİ PARALEL YAPI

Yurtdışına kaçan Zekeriya Öz ve Celal Kara'yla adresinde bulunamayan savcı Mehmet Yüzgeç'in, HSYK'nın verdiği soruşturma iznini, soruşturmayı yapacak olan savcılıktan önce nasıl öğrendiği araştırılıyor. Sızıntının kaynağının HSYK'dan olduğuna kesin gözüyle bakılıyor. HSYK, soruşturma iznini geçen cuma vermişti. Yakalama kararı oy birliği ile alındı ve yakalama müzekkeresi terörle mücadele şube müdürlüklerine ivedilikle gönderildi. Ancak bu karardan haberdar olan HSYK içinde yuvalanmış Paralel köstebekler, 3 savcıyı durumdan haberdar etti. HSYK'nın ön soruşturması Bakırköy'e ulaştığı gün, 3 savcı çoktan sırra kadem basmıştı. İfadeye çağırmak için savcıların adreslerine giden polis, 3 şüpheliyi de bulamadı.