İHH Başkanı Bülent Yıldırım (Fotoğraf: Bursa Büyükşehir Belediyesi)
İHH, resmi internet sitesinden yayınladığı açıklamayla İsrail’le varılan anlaşmayla Gazze ablukasının tanındığını öne sürerek hükümeti sert bir dille eleştirmişti: “Umarız ki TBMM İsrailli katilleri affetmez. Mavi Marmara İslam dünyasında ve ezilen tüm halklara umut olmuştur. İnsanlığın ortak vicdanı haline gelmiş olan bu umudu canlı tutmak mesuliyetimizdir. Sözümüzü bir Filistin deyişiyle bitiriyoruz;‘İsrail’le örtünen çıplak kalır.
Erdoğan ise, dokuz kişinin hayatını kaybettiği saldırıda hedef alınan Mavi Marmara gemisini yola çıkaran İHH’ya şöyle çıkışmıştı: “Siz kalkıp da Türkiye’den böyle bir yardım götürmek için o günün başbakanına mı sordunuz?”
‘Kötü niyet izharıdır’
ihh ozur
İnternet sitesinden önceki duyuruyla ilgili beş maddelik bir özür metni yayınlayan İHH, ifadelerinin kasten yanlış tarafa çekildiğini, sarf edilen sözlerin kesinlikle cumhurbaşkanı kastedilerek söylenmediğini savundu.
Özür metninde şöyle dendi: “İsrail’le anlaşma konusunda vakfımızın çekincelerini ifade etmiştik. Özeti ‘İsrail’e güvenilmeyeceği’ olan açıklama bazı çevreler tarafından kasten yanlış taraflara çekilmiştir. Çekincelerimizi korumakla birlikte kamuoyunda yanlış anlaşılmalar oluştuğunu gözlemlemekteyiz. Açıklamanın sonunda ‘İsrail’le örtünen çıplak kalır’ atasözünün yanlış taraflara çekilerek kullanıldığını gördük. Bu söz asla sayın Cumhurbaşkanımız kastedilerek söylenmemiştir. Bunu kasten öyle imiş gibi göstermek kötü niyet izharıdır, bundan beriyiz. Bu sözden dolayı oluşan algı ve yanlış anlaşılmadan dolayı kamuoyundan özür diliyoruz.”