İtalyan devlet kanalı RAI 3'te dün akşam yaklaşık 2 buçuk saat süren "L'Erba dei Vicini (Komşunun Çimi)" adlı programda, İtalya veTürkiye arasındaki benzerlikler ya da üstünlükler ele alındı.

"PROJELERİM BİTİNCE DÖNECEĞİM"

Bu kapsamda spor alanında İtalyanların yakından tanıdığı, Torino, Inter ve Parma takımlarında oynamış olan Hakan Şükür de bir video bağlantı ile programa konuk oldu. Programın sunucusu Beppe Severgnini, ABD'nin San Francisco şehrinde yaşadığını belirttiği Hakan Şükür'ü "İtalya'da tanınan bir futbolcu. AKP'den milletvekili seçildi, ancak 2013'te istifa etti. Twitter'da paylaştığı iletiler Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın hoşuna gitmiyordu. Şimdi ise San Francisco'da yaşıyor" diye tanıtırken, Şükür'e "Orada ne yapıyorsunuz?" diye sordu. Hakan Şükür ise, "Çocuklarımın eğitimi ve bir spor akademisi için, güzel projeler için buradayım. Aynı zamanda İngilizce de öğreniyorum. Projelerimi hayata geçirinceTürkiye'ye döneceğim" sözleriyle karşılık verdi.

"İSTEDİĞİNİZ ZAMAN TÜRKİYE'YE DÖNEBİLİR MİSİNİZ?"

Severgnini ise, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile yaşadığı sorunları kastederek, "Yani istediğiniz zaman Türkiye'ye dönebilir misiniz?" sorusunu Şükür'e yöneltti. "Türkiye'deki problemleri anlatmak bir programa sığmaz" diye karşılık veren Şükür ise şöyle devam etti: "Türkiye'de birçok alanda özgürlük sorunu olduğu gibi sporda da var. Her sektöre yönelik baskı var. Ben bu nedenle istediklerimi yapabilmek için buraya geldim. Evet o tweetleri attım ve bu iletilerinizden dolayı Türkiye'de farklı yorumlar çıkartılıp, mahkemelere de düşebiliyorsunuz. Bu nedenle buraya gelmeye karar verdim. Burada hem kendimi geliştiriyorum hem de sportif projelerimi hayata geçirmek için çalışıyorum."

DEMİRTAŞ DA TÜRKİYE'Yİ ŞİKAYET ETTİ

Hakan Şükür'den sonra HDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş da programın konuğu oldu.

İtalya ve Türkiye arasındaki benzerlikler ya da üstünlüklerin ele alındığı program için Milano'ya giden Demirtaş, yaklaşık 8 dakika boyunca soruları yanıtladı.

Türkiye'nin çok güzel bir ülke olduğunu, ancak yönetim ve demokrasi sorunu yaşandığını dile getiren Demirtaş, "Biz bunların olması gerektiği gibi olması için mücadele veriyoruz. Biz kurumsallaştırılmış bir demokrasi istiyoruz ve bunu başaracağımıza güçlü bir şekilde inanıyoruz" diye konuştu.

Demirtaş ayrıca programın sunucusuna Türkiye'de basın ve ifade özgürlüğü olmadığını söyleyerek, "Mesela siz Türkiye'de bir program yapıp, beni bir röportaj için davet etseniz ertesi gün işten atılabilirsiniz" dedi.