Sebebini net olarak ortaya koyamadıkları, gerekçelerini daha sonra araştıracakları bir suyun  maden  ocağına dolduğunu belirten Bakan Yıldız,  maden ocağına dolan suyun miktarının yaklaşık 10 bin metreküp olduğunu söyledi. Bakan Yıldız, şöyle konuştu: "Takribi 10 bin ton civarında ve su bir yandan besleniyor. Şu anda kurulan pompalarla da öncelikle amacımız suyun deşarj edilmesini sağlamak, mutlaka dışarıya çıkarılmasını sağlamak. Şu an elimizdeki kotlar maden  ocağında suyun belli bir seviyeye kadar geldiğini gösteriyor. Zaman aleyhimize işliyor. Farklı haberler duyuyoruz. Burada 3 bakanımız var. Bakanlarımızdan farklı bir haber duymadıkça bunun aksini konuşmamak lazım. Şu anda hiçbir işçi kardeşimize ulaşabilmiş değiliz. Dalgıçlarımız da bir yandan buraya intikal ediyor. Çünkü tamamen madenin altı suyla dolmuş durumda."


ÇALIŞMALAR GECE BOYU DEVAM EDECEK


Ermenek'te 5 ocak olduğunu, bunun ikisinin denetimler sonrası kapatıldığını anlatan Bakan Yıldız, diğer 3'ünün faaliyetlerinin devam ettiğini bildirdi. Bakan Yıldız, halen yer altında 18 işçinin olduğunu dile getirerek, "Mersin, Konya, Karaman ve Ermenek'ten bizim ihtiyacımız olan jeneratör, pompa ve her türlü kabloların sevkiyatı yapılıyor. Şu anda pompanın biri çalışmaya başladı. İkincisi de kuruluyor. O da inşallah bir süre sonra deşarj etmeye başlayacak. Ama daha güçlü pompaların da bir yandan sevkiyatını yapıyoruz. Kederli, sıkıntılı ailelere geçmiş olsun diyorum. İnşallah korktuğumuzdan daha iyi bir sonuca ulaşırız. Çalışmalar gece boyu devam edecek" dedi.


Su seviyesinde 2 saatte bir metrelik yükselmenin devam ettiğini kaydeden  Enerji Ve Tabi Kaynaklar Bakanı  Taner Yıldız, "Bu yükselmenin mutlaka önüne geçmemiz lazım. Ondan sonra da o seviyeyi indirip arkadaşlarımıza  ulaşmak lazım. Zor bir süreç, sıkıntılı bir durum ama bu konuyu burada doğru bir şekilde yönetmek durumundayız" ifadelerini kullandı.


SU SEVİYESİ İŞÇİLERİN BULUNDUĞU KODUN ÜZERİNDE


Sadece bu bölgede 5 kömür ocağı işletmesi bulunduğunu anlatan Bakan Yıldız şunları söyledi: "Haziran ayındaki yaptığımız denetimlerde, bu ocakta bir kısım eksiklikler tespit edilip kapatılmıştır. Bunun üzerine yine o eksikliklerin giderilmesi ile alakalı süre verilmiştir. Tanınan süre içinde eksiklikleri giderdiler ve takribi 3 ay sonra tekrar işletmeye açılmıştır. İçerdeki bu su nereden deşarj oluyor, buraya hangi kotlardan, hangi seviyelerden, önceki işletilen madendeki biriken sular mı buraya akıyor, onlar mı boşaldı, yoksa herhangi bir kaynaktan mı besleniyor, bunlar üzerinde çalışmalar tamamlandıktan sonra inceleme yapılacak."

Bakan Taner Yıldız, tek amaçlarının işçilere ulaşıp, onları yeryüzüne çıkarmak olduğuna dikkati çekerek, "Çünkü şu anda ciddi bir risk altındalar. Ciddi bir sıkıntı var ve zaman da aleyhimize işliyor. Su seviyesi işçilerin en son tespit edildiği kodun daha üzerinde. Bu da bizim son derece canımızı sıkıyor" dedi.


Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan da çok üzücü bir hadiseyle karşı karşıya olduklarını bildirdi. Yer altındaki işçilerin ailelerine geçmiş olsun dileklerinde bulunan Elvan, şöyle konuştu: "Bugün sabah toplam 34 işçi vardiyaya giriyor. Öğlen yemek yerken bu hadise meydana geliyor. Aniden bir su patlaması şeklinde olduğunu ifade ettiler. Bunun detayları araştırılacak. 16 kardeşimiz kurtuluyor. Hızlı bir şekilde desandere ve nefesliği kullanarak, çıkıyorlar. Ancak diğer arkadaşlarımız şu an yer altındalar. Buradaki öncelikli hedefimiz bir an önce yer altındaki suyu boşaltmak. Bununla ilgili tüm organizasyonlar yapıldı. Kızılay, AFAD ve ilgili tüm kuruluşlarımız buradalar. Buna ilave olarak, ihtiyaç olması halinde telefonlar için 3 adet mobil istasyon kuruyoruz. Çalışmalarımıza devam edeceğiz."

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik ise kömür madeninde 180 sigortalı işçinin kayıtlarda mevcut olduğunu belirtti.