Hükümetin 17 ve 25 Aralık operasyonlarının ardından yaptığı bir yönetmelik değişikliğiyle devlet, şirket ve vakıflara bedelsiz devredilen arsalara ‘görülen lüzum üzerine’ el koyabilecek. Bu değişiklik ise Gülen Cemaati'ni oldukça yakından ilgilendiriyor.

Taraf gazetesinden Hüseyin Özay’ın haberine göre hükümet, Hazine Taşınmazları’nın İdaresi Hakkında Yönetmelik’te eylül ayının ilk haftasında değişikliğe gitti. Yönetmeliğin 75’inci maddesinin 3’üncü fıkrasına eklenen bölümde şöyle deniliyor:

“İdarece; taşınmaza ihtiyaç duyulan veya taşınmazın ekonomik açıdan farklı şekilde değerlendirilmesi uygun görülen hâllerde, ön izin süresi uzatılmaz, devam eden ön izinler ise varsa kalan süreye ilişkin bedelin geri ödenmesi kaydıyla iptal edilir. Bu durumda önizin sahibi tarafından İdareden hiçbir hak ve tazminat talebinde bulunulamaz.”

YÖNETMELİK DEĞİŞİKLİĞİ NE GETİRDİ?

Şirket ve vakıflara tesis edilen devlet arazilerine ilişkin mevcut yönetmeliğe göre sistem şöyle işliyordu: Bir şirket yatırım için bedelsiz arsa talebinde bulunduğunda idare işletmeciye kullanım hakkı izni yatırımlar için ise ilgili firmaya önizin veriyor ve bir yıl olarak belirlenen bu izin, şartlara uyulması durumunda her yıl uzatılıyordu.

HÜKÜMET ARAZİYE EL KOYABİLECEK!

Yönetmelikte yapılan değişikliğe göre ise işletme sahibinin arazi üzerinde yaptığı yatırıma bakılmaksızın, ‘idarece taşınmaza ihtiyaç duyulması veya taşınmazın ekonomik açıdan farklı şekilde değerlendirilmesi’ gerekçesiyle hükümete araziye el koyma hakkı tanınıyor.