İlk olarak ABD basınında dillendirilmeye başlayan 'Türkiye-El Kaide'ye silah gönderiyor' iddiaları, seçim ayarlı operasyonun ikinci ayağının en güçlü bahanesi oldu.
İkinci operasyonun perde arkasında ise operasyonun üç aşamalı olarak yönetilmek istendiği ortaya çıktı.Yasin El Kadı üzerinden yürütülmekte olan operasyon kapsamında ilk olarak Başbakan Erdoğan'ın Yasin El Kadıyla görüştüğü iddia edilerek Türkiye ile El Kaide arasında bağlantı kurulmaya çalışılacak. Ardından Türkiye'yi uluslararası arenada itibarsızlaştırmak için düğmeye basılacak. Son olarak ise Türkiye'deki muhalefet partileri kullanılarak bağlantı iddiası iç kamuoyuna anlatılacak.

Seçim ayarlı operasyonun ikinci dalgasında Türkiye-El Kaide bağlantısı işlendi. Planlı bir şekilde hazırlanan operasyon üç aşamada yürütülmeye çalışılacak.
Muhalefet devreye girecek

İlk olarak Suriye krizi eksenli kurgulanan senaryo kapsamında yapılmak istenen ikinci operasyonla, soruşturmaya bir numaralı isim olarak Suudi Arabistan asıllı işadamı Yasin El Kadı dahil edilerek, AK Parti Hükümeti ve El Kaide'nin yakın işbirliği içerisinde oldukları dünya kamuoyuna anlatılmak istendi. 

Yasin El Kadı üzerinden yürütülecek olan operasyon sürecinde, Türkiye uluslararası arenada itibarsızlaştırılarak krizin derinleşmesi isteniyor.  Planlı ikinci operasyonun ardından ise Türkiye'de Esad yönetimine yakınlığıyla bilinen bazı muhalefet partilerinin de devreye girmesiyle El Kaide-AK Parti Hükümeti işbirliği iç kamuoyuna anlatılmak isteniyor. 

CHP lideri Kılıçdaroğlu'nun 15 gün önce gerçekleştirdiği ABD ziyaretinin ardından Beyaz Saray'la Kılıçdaroğlu arasında geçen görüşmelere ilişkin ABD basınında da haberler çıkmıştı. Buna göre, Suriye konusunda El Kaideye destek verdiği iddiasıyla Erdoğan'ı suçlayan Kılıçdaroğlu, ABD'ye "Eğer Suriye'yi radikal gruplar ele geçirirse, bu Ortadoğu'nun kalbine bomba bırakmak gibi olur" dediği yazılmıştı.

Türkiye'nin El Kaide'yle olan bağlantısı daha önce birçok kez Başbakan Erdoğan, Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç ve Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu tarafından da kesin bir dille yalanlanırken, Türkiye'de son üç yılda El Kaide ve ona yakın gruplara yönelik 140 operasyon gerçekleştirdi.

El Kaide'ye 140 operasyon
518 kişi gözaltına alınırken, 217 kişi ise tutuklandı. Öte yandan 2 ay önce çok sayıda El Kaide ve Taliban finansörlerinin mal varlıkları Bakanlar Kurulu kararıyla dondurulmuştu. Bakanlar Kurulu, BM Güvenlik Konseyi kararı doğrultusunda, El Kaide ile bağlantılı 219 kişi ve 63 kuruluş ile Taliban'la bağlantılı 130 kişi ve 4 kuruluşun mal varlıklarını dondurma kararı almıştı.