Türkiye'nin tüm adliyelerinde görevli hâkim ve savcıların oy kullanması için sandıklar sabah 09.00'da açıldı. Oy verme işlemi akşam 17:00'a kadar sürecek.
HSYK üyeleri seçilecek
Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) için yapılan seçimde 61 aday yarışıyor. 13 bin 994 hakim ve savcının oylarıyla bu 61 isim arasından seçilecek 10 asil 6 yedek üye 4 yıl boyunca görev yapacak.
Hakim ve savcılar çarşaf liste uygulaması kapsamında en adli yargıda en çok 11 isme, idari yargıda ise 5 isme oy verebiliyor. Bundan fazla adayın işaretlenmesi halinde oylar geçersiz sayılacak. 

3 kişi adaylıktan çekildi
HSYK seçimleri için Yargıda Birlik Platformu ile Yargıçlar ve Savcılar Birliği'nin (YARSAV) ayrı ayrı desteklediği adaylar bulunuyor. Bunun dışında seçime bağımsız giren adaylarla birlikte toplam 48'i adlî, 16'sı idari yargıdan 64 aday Yüksek Seçim Kurulu'na (YSK) başvurmuştu. YSK, müracaatların tamamını kabul etti. Ancak adaylardan Adana Cumhuriyet Savcısı Süleyman Bal, İzmir Cumhuriyet Savcısı Feridun Süzer ve Samsun Bölge Adliye Mahkemesi Cumhuriyet Başsavcısı Hüseyin Baş adaylıktan çekildi.

Yargıtay’da ve Danıştay’da Hükümet kaybetti
HSYK seçimleri Hükümet ile Fethullah Gülen Cemaati kavgasının gölgesinde yapılıyor. Hem Yargıtay hem de Danıştay'daki HSYK üyeliği seçiminde Hükümet'in desteklediği adaylar kazanamadı.Yargıtay ve Danıştay HSYK'ya 5 üye gönderdi.

HSYK'daki seçim süreci
HSYK üyesi olacak isimler için Danıştay, Yargıtay ve Adalet Akademisi kendi içinde seçim yapıyor. Yargıtay 23 Eylül’de yapılan seçimle HSYK’ya göndereceği 3 üyeyi belirledi. 29 Eylül’de yapılan seçimlerde de Danıştay'dan iki üye HSYK’ya seçildi. Böylece 22 üyelik kurulun 5 üyesi belirlenmiş oldu. Adalet Akademisi'nden gelecek 1 üye için seçim ise 16 Ekim'de yapılacak.
Adli kaynakların Al Jazeera’ye verdiği bilgiye göre, Hükümet'in HSYK’da herhangi bir 'blokaj'la karşılaşmaması için idari ve adli yargı seçiminde 10 üyeden en az 5'ini HSYK üyesi olarak seçtirmesi gerekiyor.

Dönüm noktası 17 Aralık soruşturması oldu
Hükümet, bazı bakanlar ve çocukları hakkında gözaltı ve arama kararlarının çıkartıldığı 17 Aralık soruşturması sonrası HSYK'nın yapısını değiştirmek için düğmeye bastı. Mülki idare amirlerinin ve bakanların operasyondan haberdar edilmemesi nedeniyle önce HSYK'nın 2010 referandumunda kabul edilen yapısının değiştirilmesi için yasa teklifi hazırlandı. Adalet Bakanı'nın kuruldaki yetkilerini arttıran düzenlemeye gelen tepkilerin ardından teklif askıya alındı.

HSYK Genel Kurulu'nun 15 Ocak 2014'teki ilk toplantısında Adalet Bakanı Bekir Bozdağ hâkim ve savcıların atamalarıyla ilgili kararların alındığı Birinci Daire'nin üye yapısını değiştirdi. Bazı üyeler 3. Daire'ye kaydırıldı.
Adalet Bakanı Bekir Bozdağ kritik atamaları gerçekleştirmek üzere HSYK Genel Kurulu'nu 10 Şubat 2014'te olağanüstü toplantıya çağırdı. Toplantıda karar almak için 22 üyeden 15’nin hazır bulunması gerekiyordu. Ancak sekiz üye toplantıya katılmadığı için hiçbir karar alınmadan toplantı bitirildi. Hükümet ile HSYK arasında yeni bir kriz patlak verdi.
Bu gelişme üzerine acil olarak toplanan AK Parti’nin hukukçu kurmayları durum değerlendirmesi yaptı. TBMM Genel Kurulu’nda askıya alınan HSYK teklifi 15 Şubat 2014'te yeniden gündeme getirildi.

Muhalefet partilerinin yoğun itirazları, hatta yumruklu kavgalar arasında teklif Genel Kurul'dan geçti. Yasa HSYK kadrolarının sil baştan yenilenmesini getirdi ve Adalet Bakanı'nın HSYK'daki yetkileri arttırıldı. Yasa Çankaya Köşkü'nün onayının ardından CHP tarafından Anayasa Mahkemesi'ne taşındı. Yüksek Mahkeme 11 Nisan'da yasanın bazı maddelerini iptal etti. Ancak yasa yürürlüğe girdiğinde yapılan kadro değişiklikleri aynen korundu.
Kaynak: Al Jazeera