ngiltere'nin önde gelen uluslararası bankası HSBC'nin varlıklı müşterilerinin İsviçre'deki hesapları üzerinden vergi kaçırmalarına yardımcı olduğu iddia edildi. Uluslararası Araştırmacı Gazeteciler Konsorsiyumu tarafından ortaya çıkartılan belgelere göre bankanın, 10 ülkeden 30 binden fazla hesap aracılığıyla, zengin müşterilerinin vergi kaçırmasına yardım ettiği öne sürüldü.

3 BİN 105 TÜRK'ÜN HESABI VAR

Le Monde'da yayımlanan ve "Swissleaks" adı verilen belgelere göre, bankanın İsviçre'deki merkezinde Türkiye'den 3 bin 105 hesap bulunuyor. Büyüklüğü yaklaşık 120 milyar doları aşan 30 bin hesap içinde Türkiye'ye ait hesapların hacminin ise 3.4 milyar dolara yaklaştığı belirtiliyor. En çok para 31.2 milyar dolar ile İsviçreli müşterilerde bulunuyor. HSBC'nin hesaplarında şu ana kadar ismiyle yer alan tek Türk işadamı olan Selim Alguadiş, 2009 yılında İran ve Libya'ya nükleer santral parçaları sattığı için ABD tarafından mali kara listeye alınmıştı. İsviçre'de 1.4 milyon doları bulunan Uruguaylı futbolcu Diego Forlan ve 42.3 milyon doları olan efsanevi F1 pilotu Fernado Alonso da listede yer aldı.

BANKA KABULLENDİ

HSBC, İsviçre'deki biriminin, zengin müşterilerin vergi kaçırmalarına ve milyonlarca dolarlık varlıklarını gizlemesine yardım ettiği yolundaki medya haberlerinin ardından, söz konusu özel bankacılık biriminin kusurlu olduğunu kabul etti. HSBC, "Geçmişteki kusurları kabul ediyor ve sorumluluğu üstleniyoruz" dedi.

İSVİÇRE'DE HESABI OLAN ÜNLÜLER

Aliko Dangote: Bloomberg'e göre Afrika'nın en zengin adamı

Diego Forlan: Dünyaca ünlü futbolcu

Fernando Alonso: Dünyaca ünlü F1 pilotu

Flavio Briatore: Renault F1 takımının başkanı

Karekin II: Ermeni Ortodoks Kilisesi Lideri

II. Abdullah: Ürdün Kralı

Kâbus bin Seyd El Ebu Seyd: Umman Sultanı