Türkiye'nin Bakü Büyükelçisi İsmail Alper Coşkun, Azerbaycan'ın Kuba şehrindeki Türk şehitliğini ve "Soykırım Memorial Kompleksi"ni ziyaret etti.
 
Coşkun, Hocalı Katliamı'nın yıl dönümünde, 1918 yılında yine Ermeniler tarafından katliamların yapıldığı Kuba kentine gitti.
 
Büyükelçi Coşkun ilk önce Kafkas İslam Ordusu'nun iki askerinin defnedildiği İgrik köyündeki Türk şehitliğine gelerek mezarlara çiçek bıraktı. Kuba Valisi Yaşar Memmedov ve bazı büyükelçilik çalışanlarının da eşlik ettiği ziyarette şehitler için dua edildi.
 
Daha sonra Soykırım Memorial Kompleksi'ni gezen Coşkun ve beraberindekiler yetkililerden 1918 yılında bölgede yaşanan çatışmalar ve Ermenilerin yaptığı katliamlarla ilgili bilgi aldı. Kompleksin anı defterini imzalayan Coşkun, buradaki toplu mezara giderek çiçek bıraktı.
 
Coşkun ziyaret sonrasında basın mensuplarına yaptığı açıklamada yarın Hocalı Katliamı'nın yıl dönümü olduğunu hatırlatarak Azerbaycan'ın yakın tarihindeki bu en büyük acının Türkiye'de son yıllarda daha görünür şekilde anıldığını söyledi.
 
Büyükelçilik olarak da her yıl çeşitli etkinlikler düzenlediklerini belirten Coşkun, bu yıl da Kuba'ya gelmek ve Soykırım Memorial Kompleksi'ni görmek istediğini kaydetti.
 
 
Kompleksi çok önemsediğini çünkü o dönemin gerçeklerinin dünya tarafından bilinmesi gerektiğini ifade eden Coşkun, şöyle konuştu:
 
"Özellikle Ermeni diasporasının faaliyetleri bu coğrafyada yaşanan gerçekleri tamamen saptırmak ve ortak tarihimizi lekelemek üzerine odaklanmış vaziyette. Müzede o dönem yaşanan vahşetin belgelerle ortaya koyulması gelecek nesillerin bunları daha iyi bilmesi bakımından çok önemli. Ne Azerbaycan'ın ne Türkiye'nin tabiatında nefret, saldırganlık ve vahşet vardır. Fakat biz tarihimize ve o dönemlerde yaşananlara sahip çıkmakla mükellefiz. Buraya gelerek hem o dönemde yaşananları hatırlamış olduk hem şehitlerimizi rahmetle andık hem de dünyaya bu tür vahşetlerin önlenmesi gerektiğini hatırlatmak istedik."
 
Soykırım Memorial Kompleksi, Ermenilerin Kuba ve etrafındaki bölgelerde yaptığı katliamların anlatıldığı müze, katliam kurbanları için yapılan büyük sembolik mezar ile toplu mezardan oluşuyor.
 
2007'de bir inşaat çalışmasında tesadüfen bulunan toplu mezarda Ermeniler tarafından katledilen yaklaşık 400 kişinin kemikleri yer alıyor.