Sahte diplomayla atamaya' 306 yıl hapis
Adana'da, KPSS'den aldıkları düşük  puanlar nedeniyle kendi branşlarında ataması yapılamayan öğretmen adaylarının  özel öğretim öğretmeni olarak atanması için sahte diploma hazırladıkları iddia  edilen çetenin elebaşı ve üyeleri ile ataması yapılan bazı öğretmenlerin de  arasında yer aldığı 44 sanık hakkında hazırlanan iddianame, mahkemece kabul  edildi. İddianamede, çetenin elebaşı olduğu iddia edilen sanığın 306 yıl hapisle  cezalandırılması isteniyor

Milli eğitim Bakanlığı Rehberlik ve Denetim Başkanlığı müfettişlerince  yapılan inceleme neticesinde, atanamayan 25 değişik branşta öğretmenin kendi  branşları dışında hazırlanan sahte diplomalarla özel eğitim öğretmeni olarak işe  başladığı iddiasına ilişkin Adana Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen soruşturma  tamamlandı. Soruşturmayı yürüten savcı, sahte diplomalarla 2015-2016 yıllarında  öğretmen atama işlerinin Gençlik Hizmetleri ve sporMüdürlüğü Okul Sporları  bölümünde çalışan Ziya K. liderliğindeki "Sahte diploma çetesi" aracılığıyla  yapıldığı iddiasıyla aralarında öğretmenlerin de bulunduğu 1'i tutuklu 44 kişi  hakkında  "Resmi belgede sahtecilik, "Suç işlemek amacıyla örgüt kurma", "Kamu  kurum ve kuruluşlarının zararına dolandırıcılık" suçlarından iddianame hazırladı.

 Çete elebaşı olduğu iddia edilen Ziya K'nın 306 yıl hapisle  cezalandırılmasının istendiği iddianame, Adana 6. Ağır Ceza Mahkemesince kabul  edildi. İddianamede, sahte öğretmen atamalarının Hatay, Adana, Mardin,   Mersin, Nevşehir, Gaziantep, İstanbul, Şanlıurfa, Batman, Kilis il merkezleri ve  ilçelerdeki zihinsel engelliler ve özel eğitim okullarına yapıldığı belirtildi. Sahte diplomaların Ziya K. tarafından çalıştığı Gençlik Hizmetleri ve  Spor Müdürlüğü interneti kullanılarak yapıldığı belirtilen iddianamede, Ziya  K'nin üzerinde ele geçirilen flash bellek içinde çok sayıda üniversiteye ait  lisans ve ön lisans diploma örnekleri,  transkript, not durumları, ataması  yapılamayan öğretmenler için hazırlanmış sahte diplomalar ile farklı kişilerin  kimlik bilgileri ile öğretmen atama durumlarına ilişkin bilgilerin yeri aldığı  tablo halinde düzenlenmiş belgeler ele geçirildiği kaydedildi.
  FLASH BELLEĞİM ÇALINMIŞ 
  İddianamede, sanıkların savunmalarına da yer verildi. "Sahte diploma çetesi"nin elebaşı olduğu öne sürülen tutuklu Ziya K,  sanıklardan bazılarını tanıdığını söyledi. Elde edilen suç delillerine değinen Ziya K, flash belleğinin çalınarak  suç unsuru belgelerin yüklenmiş olabileceğini iddia etti.  Sürücü kursu sahibi Bayram Ü. de Ziya K'nin kendisine sürücü kursu  adayı getirdiğini ileri sürerek, şöyle devam etti:
   "Sürücü kursuna sık sık gelmeye başladı. Bunun üzerine kendisine kursa  geldiğinde tanıdığı kursiyerlerle irtibat kurması için diğer aracı şahıslara  yaptığım gibi bir oda verdim. Yanına çok sayıda kişi gelip gidiyordu. Bu kadar  çok sayıda kişi gelince dayanamadım ve iş yerine gelen bir şahısla görüştüm. O  kişi bana kendisinin üniversite öğrencisi olduğunu, devlet kurumlarında göreve  atanmak için Ziya'nın kendisine sahte diploma yaptığını, bu nedenle kendisine 30  bin lira para verdiğini ancak bugüne kadar herhangi bir ataması olmadığı için  verdiği parayı geri almak amacıyla buraya geldiğini söyledi. Ben bu bilgiyi  öğrenince şoke oldum. Nasıl bir işin içerisine düştüğümü anlayamadım. Sahte  diploma ile ilgili hiçbir eylemde yer almadım."
 BEDEN EĞİTİMİ ÖĞRETMENİNE FARKLI BRANŞTA ATAMA 
 Çete üyesi olduğu iddia edilen Düzce Üniversitesi öğretim üyesi Engin  C. ise Adana'da çalışırken sporcu kafilesi listeleri için Gençlik Hizmetleri ve  Spor Müdürlüğüne gittiğinde Ziya K. ile tanıştığını  anlattı.  Eşi Hanife'nin atamasını Ziya K'nin yaptığını belirten Engin C, "Ziya,   bana daha önce bakanlıktan açıktan atamaların yapıldığını söylemişti, ben de  bunu eşim Hanife ile paylaşmıştım. Ziya bana eşimin aldığı puanı sorduğunda 63 ya  da 67 puan aldığını söyledim. Benden eşimin bilgilerini istedi, ben de bilgileri  verdim. Bana eşim adına düzenlenen geçici mezuniyet belgesini verdi. Eşim,  sistemde beden eğitimi öğretmeni olarak atanacağını, nasıl olur da özel eğitim  görevlisi olarak atanacağını söyleyerek önce bunu kabul etmedi. Daha sonra bu  durumu kabul etmek zorunda kaldı." şeklinde bilgiler aktardı. Engin C, eşinin özel eğitim öğretmeni olarak Kilis'e atandığını  aktararak, "Bu durumu arkadaşıma anlattım. O da eşinin ataması için bir kebapçıda  Ziya ile görüştü. Atama karşılığında da  25 bin lira para verdi. Benim Ziya'nın  aldığı para ile bir bağlantım yok, ben sadece tanışmalarını sağladım. Benim  üzerime bir komplo kurulduğunu düşünmekteyim. Suçlamaları kabul etmemekle  beraber, tarafımca kamuya bir zarar olduğu tespit edilmişse soruşturma aşamasında  tarafıma bildirildiğinde ödemeyi kabul ediyorum.'' ifadesini kullandı.
 30'AR BİN LİRA VERDİLER
 Bilal B, Türk dili ve edebiyat öğretmenliği bölümünden 2009 yılında  mezun olduğunu, KPSS'ye hazırlandığını belirterek, beden eğitimi bölümünü bitiren  kardeşi Zeliha B. ile birlikte atamalarını yaptıran iki kişiye annesinin 60 bin  lira para verdiğini anlattı. Resim iş öğretmenliği bölümü mezunu Nazife Ç. ise 2010 yılında  tanıştığı Engin C'nin aracılığıyla Kilis'te bir okula atamasının yapıldığını ve 4  ay çalıştığını ileri sürdü. Nazif Ç, Engin C'ye de elden 35 bin lira para verdiğini, kamu zararını  karşılayacağını belirtti.  Öğretmen adayı bazı sanıklar da aldıkları puanla atanamayacaklarını  anlayınca, internet üzerinde görsellerde diploma örneklerinin bilgilerini  değiştirerek renkli yazıcıdan çıktılar aldıklarını, hazırladıkları belgelerle de  atamalarını yaptırdıklarını ileri sürdü.
SAHTE DİPLOMANIN BEDELİ 50 BİN LİRA 
 İddianamenin sonuç bölümünde, aday öğretmenlerin branşları dışında  atanmasının daha kolay olması nedeniyle farklı branşlardan tercih yapmak  suretiyle sahtecilik faaliyetine zemin hazırladıkları belirtilerek, bütün bu  işlemleri sahte düzenlenen her bir diploma için ortalama 6 bin-50 bin lira para  karşılığında yapıldığının tespit edildiği aktarıldı. Sahte diplomaların Ziya K. isimli örgüt elebaşı tarafından aracı  şahıslarla gönderildiği, aday öğretmenlerin de adlarına sahte düzenlenen bu  diplomalarla bilerek ve isteyerek İl/İlçe Milli Eğitim Müdürlüklerine ibraz edip  kamu kurumlarına atamalarını gerçekleştirdiklerine yer verilen iddianamede, bunun  Milli Eğitim Bakanlığı Rehberlik ve Denetim Başkanlığının yazıları, kurumlarla  yapılan yazışmalar ve alınan ifadelerden anlaşıldığı belirtildi.  İddianamede, "sahte diploma çetesi" elebaşı olduğu öne sürülen Ziya K.  için toplam 306 yıl, çete üyesi Düzce Üniversitesi öğretim üyesi Engin C.  hakkında 51 sene, sanıklardan 4'ü için 27'şer yıl, 1'ine 18 sene, 12'sine 15'er  yıl, 24'üne 12'şer sene ve 1'ine de 3 yıl hapis istendi.