Erdoğan, Katar merkezli El Cezire Televizyonu'na verdiği mülakatta,  FETÖ'nün darbe girişimiyle ilgili soruları cevapladı.
Darbe girişimini FETÖ'nün gerçekleştirdiğini belirten Erdoğan, "FETÖ  sadece Türkiye'de hakimiyet kurmayı hedeflemiyor, Afrika ülkelerine de uzanmaya  çalışıyor." dedi.
Erdoğan, bu grubun dini bir cemaat olmadığını, ülkeyi ve ekonomiyi  kontrol altına almaya çalışan terör örgütü olduğunu vurgulayarak, "Zalime karşı  gevşeklik göstermek mazluma yapılmış bir ihanettir. Darbecilere karşı gevşeklik  göstermeyeceğiz. Onlar haindirler. Onlara merhamet etmeyeceğiz." diye konuştu.
Örgütün sadece kendi özel çıkarları olduğunu, bu çıkarları yok  edeceklerine dikkati çeken Erdoğan, "Devlet kurumlarında bunların var olmalarına  izin vermeyeceğiz." ifadelerini kullandı.
Erdoğan, devleti demokratik şekilde yönettiklerini anlatarak,  "Darbeciler, Meclisi, Cumhurbaşkanlığı Külliyesini ve MİT'i bombaladılar. Ordu  birimlerine hakim olmaya çalıştılar. Onlar bazı binaları ele geçirebilirler ama  asla halkı ele geçiremeyecekler." değerlendirmesinde bulundu.
Pensilvanya'daki zatın verdiği emirle siviller bombalandı." diyen  Cumhurbaşkanı Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Ona tabi olan tüm zalimler bunun bedelini ödeyecek. Bunlar halka  egemen olmak için dini istismar ediyor. Ölümden korkmuyoruz. Bizler Müslümanız ve  bize göre ölüm bir kaderdir. Kaderimiz geldiğinde bu ne bir saat öne alınır ne de  geriye. Tankın altına yatan gence bakın."
- "Gerçek yüzleri  ortaya çıktı"
Cumhurbaşkanı Erdoğan, FETÖ'nün devletteki yüksek makamlara sızmasıyla  ilgili, "Bunlar kertenkele gibi renk değiştiriyorlar, Haşhaşiler gibi. Özal ile  Demirel ile Ecevit ile iyi ilişkileri vardı ancak daha sonra gerçek yüzleri  ortaya çıktı. 2010’dan bu yana onlarla mücadele ediyorduk. Dershaneleri kapattık,  bu onların en güçlü kaleleriydi. Kapattığımız zaman gözleri döndü. ABD’de kiralık  okulları var. ABD’de de işleri engellenirse yine gözleri dönecek. Birçok ülke  bize diyor ki (Gelin, bizi bunlardan kurtarın. Türkler olarak kendi okullarınızı  kurun)." ifadelerini kullandı.
- "YAŞ, darbenin erkene alınmasına neden oldu"
"FETÖ'nün darbeyi neden böyle bir zamanda gerçekleştirdiği"ne ilişkin  soruyu ise Erdoğan, "Yüksek Askeri Şura (YAŞ) toplantısı olacaktı. Anladılar ki  darbe yapmazlarsa daha da zayıf olacaklar, erkene aldılar ancak kahraman halkım  onlara izin vermedi. Ben Marmaris’teydim telefondan halka seslendim sokaklara  çıkın diye. Millet, Boğaz Köprüsü'ne ve diğer yerlere akın etti. Şu an 240  şehidimiz var." şeklinde cevaplandırdı.
Yaşanan darbe girişimini büyük bir depreme benzeten ve artçıları  olabileceğini bildiren Erdoğan, bunlara karşı hazırlıklı olmak gerektiğini  vurguladı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, ordunun FETÖ unsurlarından temizlenmesi  konusunda yürütülen çalışmalarla ilgili olarak, "Dikey temizlik yapmak  zorundayız, yatay da. Askeri okulları temizliyoruz. TSK’da da bu temizlik  gerekiyordu. Savunma Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı daha da güçlü olacak. Öz güveni  yüksek ordu istiyoruz ancak aynı zamanda tankı halka süremeyecek kadar vatanını  seven bir asker istiyoruz." değerlendirmesinde bulundu.
-"Devleti sıfırdan kuracağız"
  
Soruşturmaların devam ettiğine ancak bunun uzun vadeli bir iş  olacağına değinen Erdoğan, "Onların köklerini kazacağız. Devleti sıfırdan  kuracağız. Güvenlik güçlerimizi temizleyeceğiz. Bu yöndeki çalışmaları  destekliyoruz." diye konuştu.
İstanbul Yenikapı'da muhalefet partilerinin de katılımıyla  düzenlenecek "Demokrasi ve Şehitler Mitingi" ile ilgili olarak da Erdoğan, "Bu  mitinge katılmaları için CHP ve MHP'ye davet gönderdim ve onlardan da olumlu  cevap aldım. Bu mitingde birlik olduğumuz mesajını vereceğiz. Yenikapı mitingi  sadece Türkiye için değil tüm dünya için önemli. Bugün tek vatan, tek bayrak, tek  millet ve tek devlet olacağız." ifadelerini kullandı.
Erdoğan, "Darbe girişiminden sonra kendisinin ülkeyi istediği gibi  yönetme kudretine sahip olduğu" yönündeki iddialarla ilgili şunları söyledi:
"Bunları asla kabul etmiyorum. Ben Türk halkının bana vermediği bir  hakkı kullanmam. Despot ya da diktatör değilim. Eğer halk başkanlık sistemine  geçme yönünde bir karar alırsa o vakit bana verilen yetkileri kullanırım. Ben  anayasanın bana vermemiş olduğu bir yetkiyi asla kullanma hakkına sahip değilim.  Bu, Tayyip Erdoğan'ın karakteridir. Bütün dünyanın bunu böyle bilmesini  istiyorum."
- Batı'nın darbe girişimi karşısındaki sessizliği
Batı'nın, darbe girişimi karşısında takındığı tavrı eleştiren Erdoğan,  "Batı bize, darbeye karşı olduğunu göstermedi. Sessizlikleri bağışlanamaz. Bize  sadece geçmiş olsun dediler. Sonra garip laflar ettiler. Bize, 'Pek çok kişiyi  açığa alıyorsunuz, askerleri ve hakimleri tutukluyorsunuz' dediler. Sizin  Türkiye'de ne olup bittiğini anlamadan bizi ve ülkedeki sistemi eleştirmeye  hakkınız yok. Bu kişiler dürüst değiller. ABD’nin Genelkurmay Başkanı (Joseph  Dunford) geldi. Meclis binamızı gösterdik. Bu binanın bombalanması, çok manidar  bir gelişme. Kim bombaladı onu? FETÖ mensupları." ifadelerini kullandı.
Batı'nın Türkiye'yi eleştirme hakkı olmadığını vurgulayan Erdoğan,  "Londra merkezli af örgütü bizi eleştiriyor. 'Neden bunu tutukluyorsunuz, neden  şunu yargılıyorsunuz'. Ben 'Haddinizi bilin' diyorum. Adil olun, tutarlı olun.  Halk tarafından seçilmiş bir hükümete karşı darbe affedilemez. Bu darbeye karşı  sessiz kalanlar, totaliter sistemi demokrasiye tercih edenlerdir. Bu planları  bozan halkımı alnından öpüyorum." dedi.
- "En büyük kanıt Genelkurmay Başkanı Akar"
Gülen'in Türkiye'ye iade edilmesine ilişkin soruya Erdoğan,"ABD’nin  bizi anlayacağını ve teslim konusunda gerekeni yapacağını umuyoruz." diye  konuştu.
Washington yönetiminin iade konusunda belge istediğine işaret eden  Erdoğan, ABD Genelkurmay Başkanı'nın TBMM'ye gerçekleştirdiği ziyaret sırasında,  yanında Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar'ın da olduğunu hatırlattı. Erdoğan, "ABD  Genelkurmay Başkanı bize gelince sordu, 'Elinizde bu adamın Meclis'i bombalatan  kişi olduğunu kanıtlayan bir belge var mı?' diye. Bizim Genelkurmay Başkanımız da  'Kanıt benim' dedi." ifadesini kullandı.
Gülen'in çok okumuş, çok akıllı biri olmadığını, peygamber kıssaları  anlatarak sadece ağlayan ve insanları ağlatan bir "zat" olduğunu kaydeden  Erdoğan, "Ama ne yazık ki ona inananlar var. Birikimler yaptılar. Bu paralarla  büyük yatırımlar yaptılar. İslam'ı kullandılar. Bir Mısır televizyon kanalında  dediği gibi, 170 ülkede okulları var. Onlar o devletlerin liderlerinin, ileri  gelenlerinin çocuklarını yetiştiriyorlar ve zamanla o ülkeleri ele geçirmek  istiyorlar. " şeklinde konuştu.
- Rusya ziyareti
Rusya Devlet Başkanı Vladimir   Putin'in darbe girişiminin hemen  ertesi günü telefon ederek şehitler için taziye dileklerini ve ülkesinin verdiği  desteği ifade ettiğini   aktaran Erdoğan, salı günü işadamlarından oluşan bir  heyetle Rusya'ya gideceğini belirtti. Moskova'ya gitme kararının darbe öncesinde  alındığını bildiren Erdoğan, Putin ile bölge ve Suriye'deki sorunları  görüşeceğini söyledi.
Son dönemde Halep'te yaşananların çok üzüntü verici olduğunu kaydeden  Erdoğan, "Sadece Halep değil, Suriye'nin kuzeyi ve Menbic'de de durum kötü. Son  dönemde Suriyeli muhaliflerin Halep'te dengeyi sağladıklarını gördük. Salı günü  Rusya'ya yapacağım ziyaret bölge açısından önemli. Türkiye önemli ve büyük bir  devlet. Rusya da güçlü ve büyük bir devlet. Omuz omuza vermemiz bölge için  önemli. Rusya, İran, Irak ve Türkiye'nin ve hatta Lübnan'ın Suriye için bir araya  gelmesi gerekiyor." dedi.
- AB ile Türkiye arasındaki mülteci anlaşması
AB'nin verdiği sözleri tutmadığını hatırlatan Erdoğan, "Mültecilerin  iadesini öngören anlaşmanın yürürlüğe konması lazım. AB'nin Türkiye'den  görevlerini yerine getirmesini isteyebilmesi için önce kendi üzerine düşeni  yapması gerekiyor. AB, şu ana kadar bu konuda bir adım atmış değil. Ülkemizde  halihazırda 3 milyon Suriyeli ve Iraklı var, bunların hepsi sığınmacı. AB'nin  böyle bir sorunu yok." diye konuştu.
Cumhurbaşkanı Erdoğan ayrıca, AB'ye Suriye'nin kuzeyinde terörden  arındırılmış, uçuşa yasak bir bölge kurulması ve burada yaşayan insanların  kendilerini koruyabilmeleri için eğiti