PKK'nın terör estirerek baskı ve tehditle her yönden bölge halkını kıskaca almasının ardından devletin gerçekleştirdiği operasyonlar Doğu ve Güneydoğu'ya nefes aldırdı. 7 Haziran'da HDP için sandıklarda baskı kurarak oyların yüzde yüze yakınının HDP'ye verilmesini sağlayan PKK ve işbirlikçileri 1 Kasım için telaşa kapıldı. Devlet, güvenlik güçleri ve MİT aracılığıyla sandık güvenliğini sağlayacakken aynı zamanda bazı kritik ilçe ve mahallelerde sandık kurulmamasını gündemine aldı ve Valilerce YSK'ya başvuru yaptı. İşte bu başvuru sonrası başta HDP başta olmak üzere Kandil ve Paralel yapı fena halde korkuya kapılarak güvenlik konusunu 'AK Parti'nin bir planı ve oyunu olarak' pompalamaya çalıştı.

BUGÜN KARARA BAĞLANACAKTI AMA...

Kurban Bayramı sonrası sandık taşıma konusunu karara bağlayacaklarını açıklayan Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Başkanı Sadi Güven yeni yaptığı açıklamada sandıkların birleştirilmesine yönelik "Bugün gündemimizde yok" dedi. Hafta içerisinde kararın çıkması bekleniyor ve YSK'dan çıkacak kararın da diğer başvurular için emsal teşkil edebileceği dile getiriliyor.

HDP'DEN HEMEN TEPKİ GELDİ

Cizre İlçe Seçim Kurulu, kısa bir süre önce yoğun çatışmaların yaşandığı Cudi, Nur veSur mahallelerinde 1 Kasım seçimlerinde sandık kurulmamasına karar verdi. Bunun yerine sandıkların Şırnak'ın Cizre ilçesi Dicle, Şah Yafes mahallelerinde kurulması kararı çıktı. Sırtını PKK'ya dayayan HDP'liler karara tepki gösterdi. HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ise yaptığı açıklamada PKK tehdidini görmezden gelerek çıkacak kararın HDP'yi baraj altı bırakma projesi olarak tanımladı. Demirtaş, "Kimse kimseye silah dayatarak oy kullandırtmıyor. YSK'nın sandıkları birleştirme, bir alanda toplama tartışmaları var. Bu Anayasa'ya uygun değil. Sandıklarla ilgili herhangi bir güvenlik problemi yoktur" ifadelerini kullandı.

PARALEL YAPI'DAN DA AYNI TEPKİ GELDİ

Doğu ve Güneydoğu'daki bazı özel güvenlik noktaları için sandık taşıma konusu gündeme gelince HDP gibi Paralel yapı da telaşa kapıldı. Bugün hazırladığı haberle terör örgütü PKK'nın sandıklar üzerindeki baskı ve tehdidine göz kapatarak karar aşamasındaki uygulamanın bir oyun olduğunu ve 400 bin seçmenin bu durumdan etkileneceğini yazdı. Konu seçim güvenliği ve PKK'nın sandık başına giden halkı tehdit edememesi için yapılan bir başvuruyken, Paralel yapı HDP-PKK işbirlikçisi gibi sandık birleştirme ihtimalini AK Parti'nin bir projesi olarak algılatmaya çalıştı. YSK'nın olumlu yönde alacağı kararın ise Anayasaya aykırı olduğunu savundu.

VALİLİKLER YSK'YA BAŞVURDU

PKK'nın baskılarının yoğun olduğu yerlerde valilikler güvenlik için sandıkların ilçe ve il merkezlerine taşınarak birleştirilmesi konusunda girişimde bulundu. YSK da olumlu taleplere olumlu yaklaştı. Başvurular nedeniyle HDP'den itirazlar gelmeye başladı. Çünkü Cizre'de sandık kurulmaması kararı alınan Cudi, Nur ve Sur mahallelerinde oyların tamamına yakınını alan HDP, baraj altında kalma korkusu yaşıyor. YSK, seçim güvenliği için büyük önem arz eden konuyu hafta içi masaya yatıracak.

OYLARIN TAMAMINA YAKININI ALDILAR

Seçimlerin güvenli bir ortamda yapılmasını istemeyen HDP'liler, taşımalı oy sistemiyle halkın iradesinin gasp etmeye çalışıldığını iddia etti. HDP, 7 Haziran'da 16 bin 510 seçmenin oy kullandığı Cudi Mahallesi'nde 15 bin 814'ünü, 10 bin 722 seçmenin oy kullandığı Nur Mahallesi'nde 9 bin 977, 5 bin 188 seçmenin oy kullandığı Sur Mahallesi'nde ise 4 bin 967 oy aldı. HDP'nin 1 Kasım amacı partisinin oy oranlarını düşürmemek ve Türkiye'yi yeni bir kaosa sürüklemek...