Başta temizlik olmak üzere belediye hizmetlerini yapmadıkları için eleştirilen HDP’li belediyelerin şimdi de üniversite öğrencilerinin yurtlarına, su vermediği ortaya çıktı.
 
Öğrencilerin de hem güvenlik hem de yaşam şartlarının kötüleşmesi nedeniyle kayıt dondurarak bölgeden uzaklaşmaya başladıkları belirtiliyor.
 
Sadece Diyarbakır’da 2 bin dolayında öğrencinin kayıt dondurduğunu öğreniyorum. Özellikle Şırnak ve Hakkari’de de benzer durumlar yaşanıyor.
 
Diyarbakır Sur başta olmak üzere bölgede 6 ilde süren olaylar üniversiteleri de olumsuz etkiliyor.
 
Bölgedeki üniversite öğrencilerinin durumunu Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu Genel Müdürü Sinan Aksu ile konuştum.

 
Her şartta üniversite öğrencilerine güvenli kalacak yurt imkanı sunan Kurumun Genel Müdürü Aksu, PKK terörü nedeniyle bölgede öğrencilerin eğitimlerini dondurmaya başladıklarını anlattı.
 
HDP’li belediyelerin görevlerini yerine getirmediğini belirten Aksu, yurtlarına yönelik de olumsuz tavır aldıklarını kaydetti.

 
Ağrı ve Batman’daki yurtlarına belediyenin su vermediğini belirten Aksu, “Bu iki ilimizde yurtlarımıza şebeke çekmiyorlar. Biz şehir şebekesinden su almak için talep ediyoruz, su veremeyiz diyorlar. Burada düşmanca bir tavır var. Ağrı’daki yurdumuz üniversite kampüsünün içinde Batman’daki ise şehir merkezinde. Bu düşmanca bir tavır. Hizmet eksenli veya öğrencinin rahatını düşünmesi falan değil. Kalanlar üniversite öğrencisi. Bu üniversite öğrencisine hep birlikte el birliği ile hizmet etmemiz lazım. Kredi yurtlara burada engel olarak öğrenciye zarar veriyorlar” dedi.
 
Su ihtiyacı giderilmeli
 

Yurtlara su verebilmek için derin sondajlar yapıp kuyu kazdıklarını belirten Aksu, “Bizim şu anda belediyenin sınırları içerisindeki bir altyapıya müdahale etme şansımız yok. Kredi Yurtlar Kurumu olarak böyle bir şey yapamayız. Bir yolu kesip de su hattını kendimize getiremeyiz. Şu anda tek yapabildiğimiz çok derin sondajlar yapmak. Batman’daki sondajımız mesela 300 metre, öğrenciye en kaliteli suyu vermeye çalışıyoruz. Ama şebeke suyu kadar garantili midir, biz o konuda tedirginiz. Sürekli kuyuda klorlama yapıyoruz. Geçen gün kuyu dondu, ögrenci 2 gün susuz kaldı. Buna da yapabileceğimiz hiçbir şey yok. Her şehir belediyesinin su ihtiyacını gidermesi lazım. Sonuçta buralar imarlı yerler. Öğrenciye içme suyu olarak zaten biz şişelenmiş memba suyu veriyoruz” dedi.
 
Sokağa çıkma yasağı olan yerlerde ise yurtlara sürekli yiyecek ve içecek takviyesi yaptıklarını belirten Aksu, güvenlik tedbirlerini de o yurtlarda takviyelerle artırdıklarını kaydetti.
 
Doğudaki öğrenci yurtlarının korunmasına yönelik nasıl tedbirler aldıklarını sorduğumda da Aksu, “Bölgede birkaç yurdumuzun çevresinde bomba patladı. Öğrenciler tedirgin oldu. Biz güvenliği özel güvenlikle sağlıyoruz. Ama emniyetten ve askerden de son dönemde büyük destek gördük. Netice biz orada öğrencinin eğitimini rahatça tamamlaması için gayret gösteriyoruz. Kredi yurtların esas görevi bu. Güvenlik kameralarımız var” dedi.
 
Memleketlerine gittiler
 
Güneydoğu’daki öğrencilerin PKK’nın eylemlerinden çok ciddi tedirgin olduğunu belirten Aksu, “Çoğu öğrencimiz kayıt dondurdu. Memleketlerine geri döndü. Bu eğitime ciddi manada engel oldu. O bölgenin gelişmesine de zarar. Bölgedeki rektörlerle ayrı ayrı konuştum. Bütün Güneydoğu’daki üniversitelerde kayıt dondurup bu dönem okuluna gitmeyen öğrenci sayısı çok ciddi bir yekun tutuyor. Sadece Diyarbakır’da 2 bin kişi olduğunu duydum. Diğer illeri de düşününce rakam artıyor. Aileler PKK teröründen çocuklarını korumak için çekiyorlar. Güvenliği olan, devletin kontrolünde olan ve herhangi bir eylem olmayan illerde böyle sorun yok. Tamamen PKK terörüyle alakalı bu eğitim engeli. İnşallah biran önce ortadan kalkar” vurgusu yaptı.
 
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da bölgenin ekonomi ve eğitim açısından gelişmesine büyük önem veriyor. Erdoğan geçtiğimiz günlerde Ankara’da Doğu ve Güneydoğu bölgesindeki üniversite rektörleriyle biraraya gelerek bölgedeki son gelişmeleri değerlendirmişti.

 
Anadolu’daki özellikle doğudaki bir çok şehir üniversiteler sayesinde büyük gelişme gösterdi. Geçtiğimiz yıllarda Diyarbakır, Batman gibi turistlerin geldiği bölge şehirlerinin otellerinde yer bulmakta sıkıntı yaşardık.
 
Şimdi ise terör manzaraları nedeniyle sokaklarda turistleri görmek zor.
 
Hem bölge ekonomisi hem de bölge gençleri için büyük fırsat olan kazanımların teröre kurban edilmesi bölge halkı için büyük kayıp olur.