HDP, IŞİD'i protesto etmek ve Kobani'ye destek olmak için 'sokağa çıkma, alan tutma ve harekete geçme' çağrısında bulundu. Yurt genelinde sokaklar adeta savaş alanına döndü.

HDP heyeti yaşanan olaylara ilişkin Diyarbakır'da bir basın açıklaması yaptı.

DEMİRTAŞ BONCUK BONCUK TERLEDİ

Heyet adına konuşan Selahattin Demirtaş, HDP yanlısı Kürtlerin yurt çapında çıkardığı olayların ardından, canlı yayında yaptığı açıklamada defalarca terini sildi.

İşte Demirtaş'ın açıklamaları;

"DOĞRU KESTİREMEYİZ"

"Bugün bu noktaya nasıl gelindiğini doğru analiz edemezsek ön yargılardan arınmış şekilde objektif şekilde tespit edemezsek yarın nereye gideceğimizi de doğru kestiremeyiz.

HDP'Yİ KARALAYANLAR HATA YAPMIŞ OLUR

Ortadoğu’nun bu kadar kaotik ortamında neredeyse son 30 yıldır yaşanan bütün bu iç savaşlar çatışmalar ve bunun Türkiye’ye yansımalarını basit bir HDP suçlamasıyla, HDP karalamasıyla tarif edip dosyayı kapatanlar hata yapmış olurlar.

Bu kadar yüzeysel bir yaklaşımla HDP’nin çağrısının sonucuydu deyip dosyayı kapatanlar olup bitenlerden hiçbir şey anlamamış demektir..

Her şeyden önce 2 yıla yakın süredir Öcalan'ın çağrısıyla başlayan bir çözüm süreci var. Türkiye'nin 81 vilayetinde yaşayan insanlar çözüm sürecini barışa ulaşabilmek amacıyla desteklediler. Çözüm sürecinin yarattığı beklentili ruh hali unutulmamalı.BU YAŞANANLAR BİR KIRILMAYA NEDEN OLDU


Suriye iç meselemiz ise Kobani'de yaşananlar evimizin iç meselesidir. Kobani'ye bir yardım tırının gönderilmesi için onlarca görüşme yaptık. Halk bu yaşananları izliyor. Bu yaşananlar halkta bir kırılmaya sebep oldu.

HALK IŞİD'E KARŞI AÇIK BİR TAVIR GÖRMEDİ

Onbinlerce insan IŞİD tarafından katledildi. Hala Ezidi kardeşlerimizin ne olduğundan kimsenin haberi yok. IŞİD'e karşı açık bir tavır görmedik. Bütün bunlar yaşanırken halk arkasında bir destek görmedi.

IŞİD'E KARŞI BİRLİKTE MÜCADELE EDELİM

Halkımız 24 saat uyumadan IŞİD'in terörüne dikkat çekmeye çalışıyor. Katliama sessiz kalmayalım diye çağrı yapıyoruz. Hükümetle defalarca temas kurduk, çözüm zeminini güçlendirmeye çalıştık. Kobani çözüm sürecini doğrudan etkileyen bir meseledir. IŞİD'e karşı birlikte mücadele edelim. Geleceğimizi birlikte inşa edelim.

BİZ İNSANLARI ŞİDDETE, SİLAHA ÇAĞIRMADIK

IŞİD dört taraftan Kobani'yi kuşattı. Bu durumda herkesin göstermesi gereken onurlu bir davranışı sergiledik. Biz Türkiye'nin geleceğini de kurtaracak şekilde halkımızı Kobani'ye destek vermeye çağırdık. Halkımızı Kobani için dayanışmaya çağırdık bizim yaptığımız budur. Biz insanları şiddete, silaha çağırmadık.

Güneydoğu'da sivil ve karanlık bazı kişiler, halkın üzerine ateş açtı. Araya provokatörler girdi.

EL ELE VERMEYE HAZIRIZ

Devlet büyükleri kışkırtıcı ifadeler kullandı. Şiddeti büyüten HDP'nin çağrısı değil, tahrik edenleri bulmak devletin görevidir. Bütün bunlara rağmen biz dedik ki hükümetle ele ele vermeye hazırız. IŞİD barbarlığına karşı mücadele edelim mesajını biz verdik, misliyle cevap vereceğiz demedik.

Silahlandırılmış sivil kişilerin toplum içine girdiklerinin hesabını HDP'den sormasınlar. Şimdi HDP'yi suçlamak çözümü sağlamaz. Biz ele ele vermek zorundayız. Kürt bu ülkenin düşmanı değil. Birbirimize düşman gözüyle bakacak, halkı birbirinden uzaklaştıracak bir eylemden uzak durmak lazım. Biz Türkiye gerçek bir kardeşlik ve demokrasi ülkesi olsun istedik. Hiçbir yerde şiddet uygulamamalı buna fırsat vermemeli ve dikkatli davranmalı.

ÖCALAN İTİDAL TELKİN EDİYOR

Bizim diyalogla çözemeyeceğimiz bir sorun yok. Şu saat itibariyle şiddet olayları durmalı. Provakasyon tehlikesi ortaya çıkmış durumdadır. Dün gece Öcalan ile kısa bir mesaj bağlantısı kurduk. Öcalan da her iki tarafa diyalog ve görüşmeleri yürütme çağrısında bulundu. İtidal telkin ediyor. Medya HDP'ye karşı öfke ve nefret dili kullanılmamalı."
Ensonhaber