Demirtaş'ın açıklamalarından satırbaşları;

TBMM'nin derhal 3 temel konu ile acilen toplanması gerektiğini söyleyen HDP Eş Başkanı Selahattin Demirtaş, "Herkesi cenazelere sahip çıkmaya çağırıyoruz. Meclis'i olağanüstü toplantıya çağırıyoruz. 80 milletvekilimize ek olarak 30 milletvekili daha imza verirse parlamentoyu olağanüstü toplanmaya çağırabiliriz. Milletvekililerini destek ve imza vermeye çağırıyoruz. Parlamento derhal toplanmalıdır. Meclis yeni hükümete yol gösterecek kararlar almalı" dedi.

"ELİNİZE SAĞLIK MESAJI YAYINLAYANLAR OLDU"

IŞİD'in katliamları sonrası eline sağlık mesajı atanların olduğunu söyleyen Demirtaş, "Ama aynen IŞİD gibi düşünen, katliama inanan kişilerin olduğunu da gördük, siyasi anlayışların olduğunu da gördük. IŞİD PYD'den daha iyidir diyenler, HDP'den daha iyidir diyenler, oradaki katliamlar için elinize sağlık mesajı yayınlayanlar da oldu. onlar insanlık onurundan nasibini almamış olanlardır. Biz yüzümüzü Türkiye'nin aydınlık insanlarına, barıştan yana dönük olarak insanlarına döneceğiz" diye konuştu.

"BUNU ORTAYA ÇIKARMAK YARI GÜNLÜK İŞ"

Devletin failleri ve faillerin uzantılarını ortaya çıkarması gerektiğini söyleyen Demirtaş, "Elbette ki bu saldırı partimizin gençlerimizin uğradığı ilk saldırı değil, kim bilir belki de son saldırı da olmayacak. Yakalanır mı arkasındakiler, bilemiyoruz. İçinde devlet parmağı olan, devletin içinden güç alarak, destek alarak gerçekleştirilen hiçbir katliamın arkasındakiler çıkarılmadı. Diyarbakır mitingi katliamcısı bu işi tek başına yapmış gibi içerde tutuldu sadece. Hangi devlet elemanından istihbarat aldı, destek aldı, kim yakaladı serbest bıraktı? Bunları ortaya çıkarmak yarım günlük iştir. HDP olarak biz iktidarda olsaydık sadece yarım gün içerisinde bütün bu bağlantıları ortaya çıkarıp savcılığa teslim ederdik. Mersin Adana bombacısı. Kimliği belli, yeri yurdu belli. Ama arkasında kimler var, kimlerden destek alarak bunları yaptı? Bunu ortaya çıkarmak yarı günlük iş. Ama bombalayan da ortada yok" ifadelerini kullandı.

YENİ DEKLARASYONA NASIL SAHİP ÇIKACAKSINIZ?

Demirtaş, Başbakan Davutoğlu'nun deklarasyon çağrısına da yanıt vererek, "Biz katliamları unutmuyoruz. Bir arada olalım teröre karşı çıkalım diyenler. Bir arada olalım da devleti siz yönetiyorsunuz, mağdur olan halk. İlk olarak işlediğiniz suçların hesabını verin. Yine beraber oluruz. Siz Dolmabahçe deklorasyonuna sahip çıkamazken, yeni deklarasyonlara ne kadar sahip çıkabilirsiniz ki? Tutumlarınız ortada. Davutoğlu tek bir kelime edemiyor. Oradaki oturma düzeni dahi mutabakatla sağlandı" dedi.