Süleymaniye'de Zergete Tepesi'ndeki parti binasında gerçekleşen ziyarette, Demirtaş ve beraberindeki heyet, Goran Hareketi Sözcüsü Soreş Haci ve diğer parti yetkilileri tarafından karşılandı.
Demirtaş, görüşmenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında yaptığı açıklamada, IKBY'deki siyasi partilerin yeterince donanımlı ve tecrübeli olduğunu belirterek, ziyaret amaçlarının bölgedeki siyasi partiler arasındaki siyasi gerginlik ve ihtilafları en aza indirme ve diyalog yolunun açılmasına yardımcı olmakolduğunu ifade etti.
HDP'nin bölge ziyaretinden sonra söz konusu siyasi partiler arasındaki yüksek tansiyonun sona ermesi temennisinde bulunduklarını dile getiren Demirtaş, "İnşallah en kısa süre zarfında diyaloğa başlayacaklar." dedi.
Demirtaş, dünyanın tek Kürt meclisi konumunda olan Erbil'deki parlamentonun da en kısa zamanda açılıp, faaliyete geçmesini istediklerini aktararak, "Parlamentonun siyasi faaliyetlerine ve halka hizmet etmeye devam etmesi ümidi taşıyoruz" şeklinde konuştu.
Goran Sözcüsü Haci ise HDP heyetinin IKBY'deki siyasi partiler arasındaki yüksek tansiyonun en aza indirilmesi konusunda kendilerine bazı önemli fikirler ilettiğini ve bunu çok olumlu karşıladıklarını kaydetti.
Süleymaniye kentine Kerkük'ten gelen Demirtaş'a, HDP Kadın Meclisi Sözcüsü Besime Konca, HDP Eş Genel Başkan yardımcıları Fatma Kurtulan ve Nadir Yıldırım ile HDP milletvekilleri Celal Doğan, İmam Taşçıer, Nimetullah Erdoğmuş, Mithat Sancar, Osman Baydemir ve HDP Parti Meclisi Üyesi Abdullah Alagöz'ün eşlik ettiği belirtildi.
IKBY'deki siyasi partiler arasındaki "gerginlikleri sonlandırıp, diyalog yolunun açılması" için 21 Eylül'de Erbil kentine gelen Demirtaş, ziyaretinin ilk gününde IKBY Başkanı Mesut Barzani ve 2'nci gününde ise Başbakan Neçirvan Barzani iler bir araya gelmişti.
Demirtaş, Erbil'deki temaslarının ardından Kerkük'te İl Valisi Necmedin Kerim'i ziyaret edip, Süleymaniye kentine geçerek eski Irak Cumhurbaşkanı ve Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) Genel Sekreteri Celal Talabani ile bir araya gelmişti.
Demirtaş başkanlığındaki HDP heyetinin 4 günlük IKBY ziyaretinin bugün sona ereceği ve Süleymaniye Uluslararası Havalimanı'ndan Türkiye'ye dönecekleri kaydedildi.