Gündeme bomba gibi düşen 'PKK'nın kaymakam atadığı' iddialarına HDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan'dan cevap geldi.
HDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan, "PKK'nın kaymakam atadığı iddiası" ile ilgili olarak, "Bu saçmalıkları boşverin. Bu saçmalıklar kafasını kuma gömen siyasetçilerin işi, böyle bir şey yok" dedi.

Kaplan, Meclis'te düzenlediği basın toplantısında, 12 Eylül darbecilerinden hesap sorulacağı söylenmesine rağmen, sadece 2 yaşlı generalle ilgili göstermelik açılan bir dava olduğunu belirtti. Bu davanın da "darbecilerin tutuksuz olarak yargılandığı" ilk dava olduğunu ifade eden Kaplan, 12 Eylül'le ilgili binlerce suç duyurusunun zaman aşımı nedeniyle ortadan kaldırıldığını iddia etti.

"AK PARTİ ADETA 12 EYLÜL'Ü AKLAYAN BİR ÇABA İÇİNDE..."

Hasip Kaplan, "Böylece darbecilere ceza almama yolu açılmaya çalışılıyor. AK Parti adeta, 12 Eylül'ü aklayan bir çaba içerisinde, zaman aşımına uğratarak dosyaları kapatmak istiyor. Ağır ceza mahkemeleri takipsizlik kararı veriyor. Bunların kesinleşmesi durumunda Yargıtay aynı yolu izleyecektir. Bu olayı zamana yayarak kapatmak istiyorlar. Bu da darbecileri korumak, aklamak anlamına gelir" dedi.

12 Eylül'de 650 bin kişinin gözaltına alındığını, 1 milyon 680 bin fişleme yapıldığını kaydeden Kaplan, bu fişlerde adı geçen kişilerin çocukları ve torunları devlette işe girmek istediği zaman, bu fişlemelere takıldığını kaydetti. Kaplan, sakıncalı olarak görevden alınan 30 bin kişinin mağduriyetinin giderilmediğini ifade ederek, "12 Eylül darbesi ile yüzleşmeden, hesaplaşmadan yeni bir Türkiye mümkün değil" diye konuştu.

HDP'li Kaplan, 12 Eylül döneminde getirilen dil yasağının acı sonuçlarının halen devam ettiğini iddia etti. "Milli Eğitim Bakanlığı'nın 18 Kürtçe öğretmen atadığını, bu durumda 3 milyon Kürde bir öğretmen düştüğünü" kaydeden Kaplan, ana dilde eğitimin önünün açılması gerektiğini söyledi.
 
"EZİDİLERE, AK PARTİLİ BELEDİYELER YARDIM ETMİYOR"

Kaplan, IŞİD'in saldırıları sonucu Türkiye'ye gelmek zorunda kalan Ezidilere sadece bölgedeki HDP'li yerel yönetimlerin, sivil toplum kuruluşları ile birlikte yardım ettiğini, AK Parti'li belediyelerin yardım etmediğini savundu.

"Türkiye'nin IŞİD'e operasyon yapacak ülkeler arasında yer almaması" ile ilgili soru üzerine Kaplan, "Hükümet şaşkınlık içinde ne yapacağını bilemiyor. Uzun süredir 49 personelin hala tutuluyor olması başlı başına bir kriz. Hükümetin IŞİD'e karşı net bir politika belirlemesi ve göstermesi gerekiyor. Hükümetin alması gereken kararlar var, Meclis'te alınması gereken kararlar var, savaş hali için Meclis'in olağanüstü toplanması ve bu konuyu konuşması gerekiyor. Hükümetin safını netleştirmesi gerekiyor artık. El Kaide ve El Nusra terör örgütlerinde de Hükümeti uyarmıştık ama bizi dinlemedi. Kararsızlık ve ne yapacağını bilememe pozisyonu, böylesine geçiş anlarında çok şey kaybettirir" diye konuştu.