Gözaltına alınan Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Gültan Kışanak ile DBP'li Meclis Üyesi Fırat Anlı'nın emniyetteki işlemleri sürüyor. Soruşturma kapsamında 22 kişi hakkında da yakalama kararı çıkartıldı. Bu kişilerden 16’sı gözaltına alınırken, 6’sının yakalanması için operasyon başlatıldı.
Gültan Kışanak ve Fırat Anlı'nın gözaltına alınmasını poretesto etmek isteyen HDP'li gruplar, bazı illerde eylem yaptı.
İSTANBUL'DAKİ PROTESTOLAR
İstanbul’da Galatasaray Meydanı’nda bir araya gelen HDP İstanbul İl Örgütü, DBP İstanbul İl Örgütü ve HDK İstanbul İl Örgütü üyesi bir grup, Gültan Kışanak ve Fırat Anlı’nın serbest bırakılmasını istedi.
“Belediyeler Halkındır. Halkın İradesi Teslim Alınamaz” yazılı pankart açarak oturma eylemi yapmak istedi. Polis ekipleri grubu dağılmaları konusunda uyardı.


Grup adına basın açıklamasını okuyan Gülten Biteri, “Gültan Kışanak ve Fırat Anlı’nın gözaltına alınması hukuksuz bir uygulamadır. Bu hukuksuz gözaltı insan haklarına, demokratik hukuk ilkelerine ve Türkiye’nin imzalamış olduğu uluslar arası demokratik sözleşmelere aykırıdır. Kışanak ve Anlı serbest bırakılmalıdır” dedi.
Öte yandan, polis ekipleri, gösteri nedeniyle Beyoğlu’nda geniş güvenlik önlemi alırken, iki TOMA da hazır bekletildi.


HDP'Lİ GARO PAYLAN'DAN DESTEK
Bakırköy Meydanı'ndaki yapılan oturma eylemine ise HDP Milletvekili Garo Paylan da destek verdi. 
Kışanak ve Anlı’nın barış istediği için gözaltına alındıklarını savunan Paylan, “Biz inadına barış demeye devam edeceğiz arkadaşlar. İnadına adalet, inadına özgürlük diyeceğiz. Burada 150-200 kişiyiz. Yarın bu binler olacak. Herkesin boynunun borcudur. İşe güce gitmek yok. Aş elbette önemli, ama önce özgür olacağız. Binlerce insanla Fırat Anlı ve Gülten Kışanak'ı oradan alacağız” diye konuştu.

Paylan, tepki gösterilmezse sıranın milletvekillerine de geleceğini öne sürdü.

HDP'li yaklaşık 100 kişi gözaltıları protesto etmek isteyen bir grup da Kadıköy Meydanı'nda toplandı.
Grup burada sık sık "Gözaltılar, tutuklamalar, baskılar bizi yıldıramaz", "Gülten Kışanak onurumuzdur", "Yılgınlık yok direniş var" şeklinde slogan attı.

Burada yapılan basın açıklamasında Kışanak ve Anlı'nın gözaltına alınmasının ve evlerinde yapılan aramanın keyfi ve hukuksuz olduğu ileri sürülerek, bu duruma bir an önce son verilmesi talep edildi.


BURSA’DA 10 GÖZALTI
Bursa’da da gözaltıları protesto etmek isteyen bir grup, HDP Yıldırım İlçe Başkanlığı önünden dövizlerle yürüyüş yaptı.
“İrademe dokunma” sloganları atan grubun önü polis tarafından kesildi. Grubun protestoyu sürdürmesi üzerine polis ekipleri müdahale etti. 

Gözaltına alınan 4’ü kadın 10 kişi, emniyete götürüldü.
VALİLİKTEN UYARI
Diyarbakır Valiliği, Büyükşehir Belediyesi önünde toplanmaya ilişkin çağrıların kanunsuz olduğu uyarısında bulundu.
Olağanüstü Hal uygulamasını hatırlatan valilik, "İl merkezinde 15 Ağustos'tan itibaren açık alanlarda stant açma, çadır kurma, basın açıklamaları yapma, oturma eylemi, miting, her türlü toplantı ve gösteri yürüyüşleri ikinci bir emre kadar yasaklanmıştır" ifadelerini kullandı.

Diyarbakır’da Büyükşehir Belediye Başkanı Gültan Kışanak, “Silahlı terör örgütüne üye olmak" soruşturması, DBP'li Meclis Üyesi Fırat Anlı ise “devletin egemenliği altındaki topraklardan bir kısmını devlet idaresinden ayırmaya yönelik" soruşturması kapsamında gözaltına alınmıştı.