Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Gülten Kışanak, Ankara'da TBMM darbe komisyonuna ifade verdikten sonra akşam saatlerinde uçakla Diyarbakır'a gitti.
Kışanak, Diyarbakır Havalimanı'nda uçaktan indikten sonra Diyarbakır Terörle Mücadele Şubesi ekipleri tarafından gözaltına alındı. Eş Başkan ve DBP Meclis Üyesi Fırat Anlı'nın da polis ekiplerince evinde gözaltına alındığı öğrenildi.
Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Fırat Anlı
 
KIŞANAK VE ANLI EMNİYETE GÖTÜRÜLDÜ 
Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı'nca yürütülen PKK terör örgütüne yönelik soruşturma kapsamında gözaltına alındıkları öğrenilen Kışanak ve Anlı, sorgulanmak üzere Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü'ne götürüdü.
BELEDİYEDE ARAMA YAPILIYOR
Polis, belediye binasının başkanlık katında da arama yapmaya başladı. Çevik kuvvet ve TOMA'ların bina önünde tedbir aldığı görüldü. Binadaki arama çalışmaları sürüyor.
Mehmet KAYAHAN/ DİYARBAKIR

DİYARBAKIR CUMHURİYET BAŞSAVCILIĞINDAN AÇIKLAMA
Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı, Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Gültan Kışanak'ın, "PKK/KCK silahlı terör örgütüne üye olma", Eş Başkan Fırat Anlı'nın ise, "Devletin egemenliği altındaki topraklardan bir kısmını devlet idaresinden ayırmaya yönelik" eylemleri nedeniyle yürütülmekte olan soruşturmalar kapsamında gözaltına alındığını duyurdu. 
Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı, Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanları Gültan Kışanak ve Fırat Anlı'nın gözaltına alınmasına ilişkin yazılı açıklama yaptı. Açıklamada, "Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığının 2015/45832 sayılı dosyasında, PKK/KCK silahlı terör örgütüne üye olma (TCK m.314/2) suçundan yürütülmekte olan soruşturma kapsamında, sözde Demokratik Özerkliğin ilan edildiği Demokratik Toplum Kongresine katılmak ve burada olağan üye sıfatıyla örgüt lehine konuşma yapmak, PKK/KCK silahlı terör örgütünün çağrısı ve talimatları doğrultusunda Diyarbakır ilinde düzenlenen nevruz etkinliklerinde terör örgütü lehinde söylemlerde bulunarak özerklik çağrısı yapmak, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Başkanlığı adına tescilli resmi araçları silahlı terör örgütü üyelerinin cenazelerine tahsis etmek suretiyle kullandırmak, yine yasadışı toplantı ve gösteri yürüyüşlerine katılarak cebir ve şiddet olgusunu meşru gösterecek nitelikte örgüt lehine söz ve eylemlerde bulunmak vb. çok sayıda eylemine yönelik olarak toplanan somut maddi her türlü şüpheden uzak kuvvetli suç şüphesi oluşturan deliller uyarınca Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Gültan Kışanak gözaltına alınmıştır. Yine Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığının 2016/32488 sayılı dosyasında 'Devletin egemenliği altındaki topraklardan bir kısmını devlet idaresinden ayırmaya yönelik' (TCK m. 302/1) eylemleri nedeniyle yürütülmekte olan soruşturma kapsamında, Diyarbakır ili Dicle ilçesinde PKK/KCK silahlı terör örgütünün amacı ve talimatları doğrultusunda, 2014 yılında yapımına başlanıp, 05/11/2015 tarihinde Türk Silahlı Kuvvetleri mensubu bir askerin şehit edilmesi ile sonuçlanan eylem bütünlüğü içerisinde ülkenin bölünmez bütünlüğünü bozmaya yönelik ve Anayasal düzenin dışında özerk yönetim ilan eden PKK/KCK silahlı terör örgütünün üyelerine ait sözde şehit mezarlığını yapmak amacıyla Diyarbakır Büyükşehir Belediyesine ait araç ve gereçleri tahsis etmek ile kamu kaynaklarını kullanarak, terör örgütü üyelerinin sözde şehitliğinin korunması ve muhafazası yönündeki eylemlerine ve silahlı terör örgütünün talimatları doğrultusunda cebir ve şiddet olgusunu meşru gösterecek nitelikte örgüt lehine söz ve eylemlerde bulunmak ve benzeri eylemlere yönelik olarak toplanan somut maddi her türlü şüpheden uzak kuvvetli suç şüphesi oluşturan deliller uyarınca Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Meclis üyesi Fırat Anlı da gözaltına alınmıştır. Her iki soruşturma kapsamında mahkemeden alınan kararlar doğrultusunda yapılan arama ve el koyma işlemleri devam etmekte olup, gelişmelerden kamuoyu ayrıca bilgilendirilecektir" denildi.
DARBE KOMİSYONUNDA İFADE VERDİ
TBMM 15 Temmuz Darbe Girişimini Araştırma Komisyonu, dünkü toplantısında Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Gültan Kışanak ile gazeteci Nedim Şener’i dinledi.
Komisyona davet edilen eski Genelkurmay Başkanı Yaşar Büyükanıt ise sağlık sorunları nedeniyle Ankara’ya gelemedi. Kışanak komisyonda şunları söyledi:
ARAŞTIRMA KCK’DAN BAŞLAMALI: Oslo’da başlayan görüşmelerden hepimiz umutlanmıştık. Ocak 2009’da Öcalan’ın yaptığı açıklamalar var. PKK’nın ateşkes ilan etmesi gündemdeydi. Uydurulmuş deliller ve gizli tanık ifadeleri dışında bir şey yoktu. Barış süreci önüne kurulmuş en büyük tuzak olduğunu söyledik. İktidar bize kulak vermedi, operasyonlara sahip çıktı. Sonunda kanlı darbe girişiminde bulunan paralel devlet yapılanmasının gerçek yüzünü ortaya çıkarmak ve ülkenin önüne ne gibi tuzaklar kurulduğunu anlamak istiyorsak, başlanması gereken noktalardan biri KCK operasyonlarıdır.
İCAZET ALANLAR BENİ SORGULAYAMAZ: Bu ülke gerçekleri konuşmak yerine algı operasyonlarıyla uçuruma sürükleniyor. Gizli saklı bir görüşme değildi. Bu görüşme dışında Fethullahçı yapı- dan bir kişiye selam vermişliğim, selam almışlığım dahi yoktur. Ben belediye başkanı ve gazeteciyim. Bu yapılanmayla beraber büyüyen, elini eteğini öpen, icazet alarak milletvekili olan, onlarla birlikte kumpas kurarak ülkenin geleceğini karatanlar beni sorgulayamaz.
DUMANLI İLE NE GÖRÜŞTÜ: Ziyaret etmek istediler, ısrar ettiler. Çıkıp gelmişler. Özel görüşme söz konusu değil. Bir gün sonra Zaman Gazetesi’nde haber yaptılar. Gizlisi saklısı yok. Hakkımda provokatif haberler yapan bir gazete ile ne işim olur? 15 dakikalık çay içip kalkmaydı. ‘Barış sürecini sekteye uğrattınız’ diye onlara da söyledim. ‘Hükümet bizi kandırdı’ dedi. ‘Hükümet de FETÖ bizi kandırdı diyor. Canımıza okudunuz’ dedim, kalktı gitti. Dumanlı’nın bana hendek eylemleri için liste verdiği iddiası akıllara ziyandır.
ŞENER: BİLAL ERDOĞAN’I ÖLDÜRECEKLERDİ: Gazeteci Nedim Şener de, FETÖ’nün Tayyip Erdoğan’ın Başbakan olduğu dönemde oğlu Bilal Erdoğan’ı öldürmek istediği yönünde bir ihbar mektubu bulunduğunu anlatırken, “Böylece Ergenekon savcıları ile hükümet karşı karşıya gelecekti. Asıl amaç, bu cinayetten yola çıkarak Ergenekon soruşturmasını sıklaştırmaktı” diye konuştu.