Cumhurbaşkanı adayı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın telefon görüşmelerinin iki danışmanı, Sefer Turan ve Mustafa Varank üzerinden dinlenildiği ortaya çıktı. 
Gülen Cemaati'ne yönelik operasyonda gözaltına alınan polisler sorguda. Soruşturmanın yasadışı dinlemelerle ilgili ayağında gözaltına alınan 76 şüpheli polise sorulması için savcılığın Emniyet'e gönderdiği sorgu tutanağı basına sızdı.

Erdoğan'ın yabancı devlet adamlarıyla yaptığı görüşmelerin danışmanı Sefer Turan'ın telefonu, yurt içinde yaptığı görüşmelerin ise danışmanı Mustafa Varank'ın telefonu üzerinden dinlenildiği ortaya çıktı.

Al Jazeera'nın haberine göre, savcılık, Başbakan Tayyip Erdoğan'ın yabancı devlet adamlarıyla yaptığı görüşmelerin, MİT Müsteşarı Hakan Fidan ve bazı bakanların telefon konuşmalarının, hangi gerekçeyle dinlenildiğini şüpheli polislere soruyor.

SELAM ÖRGÜTÜ'YLE İLİŞKİSİ NE?

Şüphelilerin; Erdoğan ve diğer isimleri, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nın verdiği takipsizlik kararında, "delil olmadan, casusluk amacıyla" başlatıldığı ifade edilen "Selam Örgütü" soruşturmasıyla nasıl ilişkilendirildikleri araştırılıyor.

Bu belgeye göre, Erdoğan'ın Somali ve Filistin liderleriyle yaptığı görüşmeler, Müşaviri Sefer Turan'ın kullandığı telefon üzerinden dinlenildi.

Şüpheli polislere, "Selam Örgütü" soruşturmasıyla ilgisi olmadığı halde Erdoğan'ın 26 Kasım 2013'te Somali Cumhurbaşkanı Hasan Şeyh Mahmud ile, 28 Kasım 2013'te Filistin Başbakanı İsmail Haniye ile ve 3 Aralık 2013'te Filistin Devlet Başkanı Mahmut Abbas ile yaptığı görüşmelerin, neden dinlenip kayıt altına alındığı soruldu.

HANGİ YETKİYLE DİNLEDİNİZ?

Savcılık dosyasına göre, hakkında takipsizlik kararı verilen "Selam örgütü" soruşturmasına 232 kişi dahil edildi. Bu şahısların kullandığı 424 adet telefon hattı ile 171 mail adresi hakkında da iletişim tespit kararı alındı.

Dinlenilen telefonlardan biri de Başbakan'ın danışmanlarından Mustafa Varank’a ait. Erdoğan'ın, Varank'ın telefonu üzerinden 25 Kasım 2013'te Abdülkadir isimli kişiyle, 26 Kasım 2013'te İsmail isimli kişiyle ve 29 Kasım 2013'te kamuoyunda Cübbeli Ahmet Hoca olarak bilinen Ahmet Mahmut Ünlü ile yaptığı konuşmaların kaydedildiği belirtildi.

Varank’ın kendisinin de Bakanlar Mehmet Şimşek, Efkan Âlâ ve Fatma Şahin ile yaptığı görüşmeleri kaydedildi. Şüphelilere, Başbakan, Bakanların da hangi gerekçeyle ve yetkiyle dinledikleri ve konuşmalarının kayıt altına alındığı soruluyor.

MİT MÜSTEŞARINA KOD AD

MİT Müsteşarı Hakan Fidan'ın da dinlenilmesinin ayrıntıları dosyada yer aldı. Buna göre zanlı polisler, yürüttükleri "Selam örgütü" soruşturması kapsamına, AK Parti'nin eski Milletvekili ve Başbakan'a yakın isimlerden Faruk Koca'yı da dahil etti. Faruk Koca'nın; Başbakan Erdoğan, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Enerji Bakanı Taner Yıldız ve MİT Müsteşarı Hakan Fidan'ın bazı görüşmelerini planladığı da belirtildi.

Koca'nın ayrıca Hakan Fidan'ın Özel Kalemi Edip Ali Yavuz ile olan görüşmeleri dinlenildi ve bir kısmının tape dökümleri yapıldı. Polislere bu kişilerin neden dinlenildiği ve kaydedildiği soruldu.

Savcılık bu tape dökümlerinde neden MİT Müsteşarı Fidan’a ‘Emin’ kod adının verildiğini de sorguluyor.

Sorulan sorular arasında şüphelilerin neden soruşturmayla ilgisi olmayan görüşmeleri tape halinde döktükleri.

KURTULMUŞ'U DA DİNLEMİŞLER

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Numan Kurtulmuş’un görüşmelerinin danışmanı aracılığıyla dinlenildiği belirtildi. Kurtulmuş’un danışmanı Furkan Torlak, "Selam örgütü" soruşturması kapsamında dinlemeye alındı. Torlak, dinlemeye alınan telefonlarıyla bazen Numan Kurtulmuş ile devlet politikası açısından önem arz eden konuşmalar yaptı. Savcılık dosyasındaki bilgilere göre bir konuşmada Kurtulmuş, danışmanı ile Türkiye’nin Mısır politikası hakkında konuştu. Bu konuşmalar da dinlendi.

Ayrıca bazı gazeteciler, sanatçılar ve muhalefet milletvekillerinin de dinlenildiği ortaya çıktı. Şüpheli polislere bu kişileri bir delile dayanamdan neden dinledikleri de soruldu.