Diyanet İşleri Başkanı Görmez, "Henüz anne olma yaşına gelmemiş, eş olmaya karar vermemiş bir çocuğu, annesi babası dahi evlendiremez. Ergenlik gerek şarttır, ancak yeter şart değildir" dedi.

Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, yaşı küçük çocukların evlendirilmesinin İslam ile ilişkilendirilmesine üzüldüğünü belirterek, "Henüz anne olma yaşına gelmemiş, eş olmaya karar vermemiş bir çocuğu, annesi babası dahi olsa evlendiremez. İslamiyet evlilik için bireyin mükellefiyetini akıl şartına bağlar. Ergenlik gerek şarttır, ancak yeter şart değildir" açıklamasında bulundu.

"NİKAH HAFİFE ALINAMAZ BÜYÜK BİR SÖZLEŞMEDİR"

Adana'da 33'üncüsü düzenlenen İl Müftüleri İstişare Toplantısı'nda konuşan Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, cinsel istismarla ilgili yasal düzenlemesiyle gündeme gelen konuya değindi, şunları söyledi:

"Nikah hafife alınamaz büyük bir sözleşmedir. Yüce Rabbimiz Kuran'da nikahı sorumluluğu ağır, büyük bir sözleşme olarak tarif eder. Bütün bunlar göz ardı edilerek henüz anne olma yaşına gelmemiş, eş olmaya karar vermemiş bir çocuğu annesi, babası dahi olsa evlendiremez.

"ÇOCUK YAŞTA EVLİLİĞİN İSLAM ODAKLI TARTIŞILMASI ÜZÜCÜ"

Buluğ çağına erse de akli melekeleri gelişmemiş, eş olmanın anlamını, aile olmanın yükümlülüğünü, anne olmanın gereklerini henüz öğrenmemiş ve idrak edememiş bir kız çocuğu babası tarafından dahi evlendirilemez. Buna rağmen çocuk yaşta evliliğin İslam odaklı tartışılması ve konuşulması üzücü olmuştur.

"CİNSEL İSTİSMARA KAPI ARALAYACAK BİR DÜZENLEMENİN ONAY ALMASI MÜMKÜN DEĞİL"

Cinsel istismara kapı aralayacak bir düzenlemenin hukuk ve adalet sistemimizden onay alması mümkün olamaz. Devlet hiçbir ayrım gözetmeksizin kanatları altında yaşayan herkesin ırz ve namusunun da teminatıdır. Bu bağlamda hak ihlalleri ve tecavüzler cezasız kalamaz. Elbette mağduriyetler varsa bunlar serinkanlı tartışarak giderilmeli, mevzii durumlar genele teşmil edilmemeli, yeni mağduriyetlere zemin oluşturmamak adına kılı kırk yaran bir özenle hareket edilmelidir. Aslolan ahlaki prensiplerin ve doğru bilginin toplum hayatına hakim olmasını sağlamaktır."